Portal Pszczelarski

Przyjęcie matki pszczelej - ułatwienia

Na zdjęciu: matka pszczela z pszczołami. Źródło zdjęcia: doorgarden.com/images/critters/bee-pictures/queen-rearing/queen-bee.JPG

matka pszczela przyjęcie matki pszczelej poddawanie matki pszczelej wymiana matki pszczelej bezmateczność

Jeśli chcemy do rodziny bez matki podać nową królową, powinniśmy zadbać o to, by spotkała się ona z jak najlepszym odbiorem ze strony mieszkanek ula. Na większość zagrożeń mamy wpływ, warto więc dobrze przemyśleć kwestię, kiedy i jak poddamy matkę do ula.

Przyjęcie matki pszczelej zdecydowanie ułatwia jej młody wiek. Pszczoły są bardziej przyjaźnie nastawione, gdy do ich rodziny trafia młoda i silna królowa, która kojarzy się z poczuciem bezpieczeństwa. Duże znaczenie ma również wiek rodziny pszczelej. Młode robotnice są do nowej matki o wiele lepiej nastawione, łagodne i nie reagują agresją. Szybko natomiast przystępują do karmienia i chronienia jej. Najbezpieczniejsze jest poddawanie matek pszczelich w odkładach z czerwiem oraz w sztucznych rojach. Dobrze jest też poddawać matkę o takiej porze dnia, gdy większość zbieraczek znajduje się na pożytkach. Wtedy w ulu znajdują się najmłodsze, czyli też najprzyjaźniej nastawione pszczoły.

Matka pszczela przyjęta zostanie dużo lepiej na początku sezonu pożytkowego, gdy pszczoły intensywnie pracują, a w ulu nie brakuje zapasów pokarmu. Natomiast podawanie matki w sezonie, gdy pożytki są słabsze nie jest najlepszym pomysłem, gdyż pszczoły zapewne odrzucą nowo przybyła królową. Poddawanie matki jest też najskuteczniejsze podczas dobrej pogody, gdy pszczoły są spokojne i zajmują się pracą.

Przed każdym podaniem nowej królowej do rodziny warto też sprawdzić jej nastrój. Pszczoły mogą być rozzłoszczone na przykład hałasem, upałem, brakiem pokarmu – wtedy trzeba zaczekać, aż uspokoją się i będą w lepszym nastroju.

Opracowano na podstawie:
Werner Gekeler, Pszczoły. Poradnik hodowcy, Wydawnictwo RM, Warszawa 2014, s. 99

Zobacz również:

Przyjęcie matki pszczelej - utrudnienia

Matka pszczela sztucznie unasienniona a lot godowy

Jak sprawdzić czy matka pszczela jest w ulu?

Anna Celińska

Anna Celińska

Autorka tekstów

Dziennikarz z wykształcenia, zawodu i pasji. Żaden temat nie jest jej obcy, a pszczoły z artykułu na artykuł uwielbia coraz bardziej. Na PortalPszczelarski.pl wrzuca teksty według najważniejszego klucza – informować, radzić, wyjaśniać to, co ważne dla Was. Bo bez czytelnika nie miałoby sensu pisanie.

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 15677

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!


  Ostatnio na forum:



  Współpracują z portalem:

Enactus WSZiB

Enactus WSZiB

Partner serwisu

Zespół międzynarodowej organizacji studenckiej Enactus przy Wyższej Szkole Zarządzania i Bankowości w Poznaniu. Jego głównym obszarem działalności jest planowanie i realizacja projektów o charakterze edukacyjno-biznesowym w ramach społecznie odpowiedzialnego biznesu (CSR).

Enactus WSZiB i Portal Pszczelarski

Bee Power i Enactus WSZiB nagrodzony w konkursie! Cz. 2.

O co chodzi w BeePower!?

Magdalena Faltyn

Magdalena Faltyn

Autorka przepisów kulinarnych i bloga kuchniakrokusia.co.uk.

Na co dzień mama, której pasją jest gotowanie, czytanie książek oraz zwiedzanie ciekawych miejsc.

Łosoś w musztardzie i miodzie

Udka z kurczaka z ketchupem i miodem

Kurczak w sosie miodowo-musztardowym z nutką chili

Anna Celińska

Anna Celińska

Autorka tekstów

Dziennikarz z wykształcenia, zawodu i pasji. Żaden temat nie jest jej obcy, a pszczoły z artykułu na artykuł uwielbia coraz bardziej. Na PortalPszczelarski.pl wrzuca teksty według najważniejszego klucza – informować, radzić, wyjaśniać to, co ważne dla Was. Bo bez czytelnika nie miałoby sensu pisanie.

Linia pszczół car: Ab

Współpraca rolniczo-pszczelarska

Spadź a wytwórcy spadzi Cz. 1.

Emilia

Emilia

Autorka przepisów kulinarnych oraz bloga Kuchenna Kontrrewolucya

Całkiem świeżo upieczona tak mama, jak blogerka kulinarna. Fascynatka dobrej kuchni i słowiańskiego folkloru.

Pularda w złotem kolorze z kartoflanymi kulkami

Sałatka z ogórków w zalewie octowo-miodowej na zimę

Rolada z szynki z pastą ziołową z olejem rzepakowym i morelami