Portal Pszczelarski
Firma Łysoń
Firma Łysoń

Buzzing Slovenia - wystawa pszczelarska 2023-2024

pszczelarstwo na świecie pszczelarstwo w Niemczech wydarzenie pszczelarskie wystawa pszczelarska Niemcy 2023 2024 Berlin Buzzing Slovenia Światowy Dzień Pszczół

"Buzzing Slovenia" czyli bzycząca Słowenia to tytuł wystawy, która w ramach Europejskich Dni Kultury odbywa się w berlińskim Muzeum Kultur Europejskich. Wystawa rozpoczęła się 13 czerwca 2023 roku i potrwa do 14 kwietnia 2024. W tym czasie zwiedzający mogą uczestniczyć w intersujących panelach dyskusyjnych, obejrzeć filmy i pokazy na temat życia pszczół i produkcji miodu oraz wziąć udział w degustacjach miodu.

Przez najbliższe cztery tygodnie w ramach 19 Europejskich Dni Kultury, prezentowana będzie kultura narodowa Słowenii, w której pszczoły zajmują niezwykle ważne miejsce. Wystawa poświęcona jest przede wszystkim pszczole kraińskiej, która jest szeroko rozpowszechniona w Słowenii. Odwiedzający mogą też się przekonać, jak i do czego wykorzystywany jest miód w Słowenii, a stanowiska degustacyjne przybliżą smak słoweńskich miodów. Nie zabraknie też tak ważnych tematów, dotyczących wszelkich niebezpieczeństw, które zagrażają pszczołom i produkcji miodu oraz takich które pokazują jak wykorzystywać miód w apiterapii.

Całość okraszona jest sztuką i ciekawym programem artystycznym. Swoje prace przedstawia między innymi Uniwersytet w Lublanie. To bardzo ciekawa inicjatywa, ponieważ prezentuje pomieszczenia, które są przeznaczone do wspólnego wykorzystania przez ludzi i pszczoły. To przyszłościowe projekty, które być może nie będą miały zastosowania w rzeczywistości, ale rewelacyjnie pokazują, że ludzie i pszczoły mogą tworzyć jedną społeczność. Wystawa też ma aspekt typowo polityczny, związany ze zmianą klimatu, a tym samym naturalnymi i zagrożeniami dla życia pszczół i produkcji miodu.

Słowenia może być pięknym przykładem, jak ważne miejsce w narodowej kulturze zajmują pszczoły. W tym państwie występuje bowiem największe zagęszczenie pszczelarzy na świecie, a pszczoły hodowane są także w prywatnych ogrodach. Warto dodać, że to właśnie Słowenia zainicjowała w 2018 roku Światowy Dzień Pszczół.

W ramach wystawy organizowane są także dodatkowe wydarzenia, jak choćby sobotnie warsztaty dla najmłodszych, na których można wykonać przednie panele uli, które w Słowenii zdobione są kolorowymi malowidłami. To tradycja sięgająca połowy XVIII wieku, kultywowana aż po dziś dzień. Dzięki warsztatom i artystycznym zdolnościom dzieci, można ją przenieść także do Polski.

Netografia



Liczba wyświetleń artykułu: 327

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Tadeusz Kaczkowski

Tadeusz Kaczkowski

Autor artykułów

Urodziłem się na Podolu. Jestem synem pszczelarza. Prowadzę własną pasiekę od 60 lat.

Trutowienie matek pszczelich

Sylwia Zielińska

Sylwia Zielińska

Konsultant serwisu

Doktorantka na Uniwersytecie Rzeszowskim, członkini Koła Naukowego Technologów Żywności FERMENT. Interesuje się toksykologią żywności i zanieczyszczeniem środowiska. Dokładna analizatorka i badaczka składu chemicznego miodu. Poza uczelnią, wraz z przyjaciółką ekotesterka i propagatorka żywności ekologicznej (ekotester.pl - strona w przygotowaniu), działaczka w stowarzyszeniu oraz miłośniczka tańca i motocykli.

Jak sprawdzić rodzaj miodu? Miód spadziowy. Cz. 3.

Jak sprawdzić rodzaj miodu? Miód spadziowy. Cz. 1.

Jak sprawdzić rodzaj miodu? Miód spadziowy. Cz. 2.

Agata Kurzajak

Agata Kurzajak

Autorka przepisów kulinarnych i bloga ziarenkapieprzu.com.pl

Ukończyła filologię polską i podyplomowe studia z zakresu doradztwa zawodowego na UAM w Poznaniu. Doradca zawodowy i trener. Jej największą pasją jest gotowanie. Uwielbia łączyć różne smaki i odkrywać nowe przyprawy. Miłośniczka zwierząt, filmów dokumentalnych oraz herbaty z miodem i cytryną.

Zielona sałata z dressingiem miodowo-musztardowym

Skrzydełka z miodem i chili

Koktajl arbuzowo-truskawkowy z miodem

Kuba

Kuba

Autor przepisów i bloga Kuba w kuchni (z małą pomocą Mamy)

Jeden z najmłodszych kucharzy w Polsce. Ma 5 lat. Bardzo lubi pływać, śpiewać, czytać i rysować.

Babeczki orzechowo-bananowe z polewą miodową