Portal Pszczelarski

Łosoś w musztardzie i miodzie

Na zdjęciu łosoś w musztardzie i miodzie. Autorka zdjęcia: Magdalena Faltyn. Źródło zdjęcia: Kuchnia Krokusia

przepis z miodem miód łosoś w musztardzie i miodem łosoś z miodem ryba z miodem

Łosoś to moja ulubiona rybka, którą mogę jeść pod każdą postacią i o każdej porze dnia i nocy :) Łosoś jest soczysty z posmakiem słodkim dzięki temu, że w marynacie jest miód, ale i lekko ostry przez musztardę. Przepis wart polecenia więc polecam :)

Składniki:
- filety z łososia,
- 4 łyżki oliwy z oliwek,
- 3 łyżki miodu,
- 4 łyżki ostrej musztardy,
- sok z 1/2 cytryny,
- 3 ząbki czosnku,
- 2 łyżki masła,
- sól,
- pieprz.

Przygotowanie:
Łososia filetujemy od skóry.

Do miski dodajemy 2 łyżki oliwy, 3 łyżki miodu, 4 łyżki musztardy, sok z cytryny, czosnek przeciśnięty przez praskę, sól, pieprz – dokładnie mieszamy.

Do tak przygotowanej marynaty wkładamy kawałki łososia – delikatnie mieszamy i wkładamy do lodówki na 6 godzin (można krócej).

Na patelnie dodajemy 2 łyżki oliwy i 2 łyżki masła. Na ciepłym rozpuszczonym tłuszczu kładziemy kawałki łososia, obsmażamy z dwóch stron.

Smacznego!

Zobacz moje pozostałe przepisy opublikowane na Portalu Pszczelarskim:

1. Kurczak w sosie miodowo-musztardowym z nutką chilli

2. Koktajl z mango i ananasa z mlekiem kokosowym

3. Marchewka z jabłkiem i miodem

4. Udka z kurczaka z ketchupem i miodem

Odwiedź mój blog kulinarny: Kuchnia Krokusia

Magdalena Faltyn

Magdalena Faltyn

Autorka przepisów kulinarnych i bloga kuchniakrokusia.co.uk.

Na co dzień mama, której pasją jest gotowanie, czytanie książek oraz zwiedzanie ciekawych miejsc.

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 3349

Komentarze z forum pszczelarskiego

blondynekkrk 2014-01-07 11:48:24

Łosoś jest bardzo drogi ale spróbuję z inną rybą ;) A wynikiem pochwalę się :D

pszczelarka78 2014-01-09 23:32:26

Ja uwielbiam łososia, dobra ryba. Muszę wypróbować przepis, koniecznie!



  Współpracują z portalem:

Tadeusz Kąkol

Tadeusz Kąkol

Autor tekstów

Emerytowany nauczyciel zawodu w Zespole Szkół Rolniczych. Obecnie zajmuje się pszczołami (12 uli) i ogrodnictwem (rośliny miododajne) w Grabowcu koło Zamościa.

Miód - produkt pszczeli

Propolis - produkt pszczeli

Pszczelarz, a kto to taki?

Stowarzyszenie Natura i Człowiek

Stowarzyszenie Natura i Człowiek

Partner serwisu

Stowarzyszenie działające na rzecz ekologii i protekcji owadów zapylających, głównie dziko żyjących pszczół. Sprawdź: www.naturaiczlowiek.org

Walne zgromadzenie członków Stowarzyszenia Natura i Człowiek

Zadrzechnia fioletowa (Xylocopa violacea L.) - pszczoła samotnica

Kontrowersje z życia pszczół - zaproszenie na wykład otwarty

Agnieszka Koza

Agnieszka Koza

Autorka przepisów kulinarnych i bloga Eksplozja Smaku

Interesuje się wszystkim co jest związane z jedzeniem ale szczególną uwagę zwraca na zdrowe, racjonalne żywienie. W wolnym czasie rozwija swoje pasje którymi są: fotografia, ogrodnictwo oraz podróże.

Kaczka duszona z miodem w sosie pomarańczowym na czerwonej kapuście

Sałatka z kurczakiem, marynowanym pieprzem i miodem

Koktajl 3 razy M (Melon, Mango, Miód)

Pasieka Syta Pszczoła

Pasieka Syta Pszczoła

Pasieka Syta Pszczoła to marka pod którą prowadzi swoją pasiekę doświadczony pszczelarz - Michał Wawszczak. Kontakt dla Klientów i mediów: 794 666 570

Miód wędzony - powstanie, proces wędzenia, przeznaczenie