Portal Pszczelarski

Pierwsze zatrucia pszczół. W tym roku w Świeciu 2023

pszczelarstwo kujawsko-pomorskie zatrucie pszczół

Troska o pszczoły jest naszym wspólnym zadaniem. Mogą też pojawiać się w tej sprawie różne apele, ale co z tych apeli, gdy teoria nie ma przełożenia na rzeczywistość? Wystarczy zwrócić uwagę na zatrucia pszczół w kujawsko-pomorskim.

Kiedy wykonywać opryski kwitnących drzew owocowych i rzepaku? Można przypuszczać, że krążą na ten temat różne opinie, ale jedno jest pewne – czas wykonywania oprysków nie jest bez znaczenia.

Przyjmijmy, że wykonywanie oprysków powinno mieć miejsce po godz. 21. Co więcej, pod Świeciem zasadę tą złamano. Skutki są opłakane - pszczelarze zajmują się szacowaniem strat. Pojawiło się nawet ostrzeżenie – bezmyślni rolnicy muszą liczyć się z utratą dopłat. Straty są naprawdę ogromne. Możemy usłyszeć choćby o przypadku, w którym pszczelarz miał 25 rodzin, natomiast obecnie zostały mu tylko 3. Inny pszczelarz stracił wszystko. 

Pszczelarze są źli, nawet na policję! Policja jest od zwalczania przestępczości, a jak nazwać zabijanie pszczół? Wiele osób twierdzi nawet, że zabijanie pszczół jest przestępstwem przeciw ludzkości – i trudno z takim postawieniem sprawy się nie zgodzić. Można też po prostu powiedzieć, że niewłaściwe opryski przekładają się na straty rolników i pszczelarzy. Warto też zwrócić uwagę na komunikat ze strony Państwowej Inspekcji Ochrony Roślin i Nasiennictwa. Rolnicy stosujący środki ochrony zobligowani są do stosowania wymogów integrowanej ochrony roślin. Wystarczy spojrzeć na rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z 18 kwietnia 2013 roku. 

Pamiętajmy też o tym, że możemy mówić o zasadzie, zgodnie z którą opryski wykonuje się, nim pszczoły wylecą z uli. Można też usłyszeć, że najlepsza wilgotność panuje między północą a 6:00. Wykonywanie oprysków właśnie wtedy przekłada się na łatwiejsze i szybsze wchłanianie preparatu.

Netografia

pomorska.pl, Pierwsze zatrucia pszczół w Kujawsko-Pomorskiem. Pszczelarze apelują do rolników, https://pomorska.pl/pierwsze-zatrucia-pszczol-w-kujawskopomorskiem-pszczelarze-apeluja-do-rolnikow/ar/c8-17515227, Data publikacji: 2023.05.06, Data odczytu: 2023.05.08



Liczba wyświetleń artykułu: 1104

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!


  Ostatnio na forum:



  Współpracują z portalem:

Fundacja Nasza Ziemia

Fundacja Nasza Ziemia

Partner serwisu

Organizacja pozarządowa założona w 1994 roku. Realizuje cele mające status pożytku publicznego, specjalizując się w edukacji ekologicznej i obywatelskiej.

Wyniki konkursu grantowego - z Kujawskim pomagamy pszczołom

Konkurs grantowy - Z Kujawskim pomagamy pszczołom

Wyniki konkursu grantowego Z Kujawskim pomagamy pszczołom II

Karolina Wronowska

Karolina Wronowska

Studentka biologii stosowanej na Uniwersytecie Rolniczym im. Hugona Kołłątaja w Krakowie. Prowadzi badania na temat profilaktyki i zwalczania warrozy u pszczoły miodnej.

Pszczoła miodna. Klasyfikacja, występowanie i ewolucja

Zapobieganie i zwalczanie inwazji Varroa sp. u pszczoły miodnej

Charakterystyka rodzaju Varroa i opis gatunku Varroa destructor

SKN Apis

SKN Apis

Partner serwisu

Studenckie Koło Naukowe "Apis" funkcjonuje na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu, kierując swoje działania do wszystkich miłośników owadów użytkowych.

Zbiórka nasion i sadzonek roślin miododajnych i pyłkodajnych. SKN Apis 2016

Sylwia Zielińska

Sylwia Zielińska

Konsultant serwisu

Doktorantka na Uniwersytecie Rzeszowskim, członkini Koła Naukowego Technologów Żywności FERMENT. Interesuje się toksykologią żywności i zanieczyszczeniem środowiska. Dokładna analizatorka i badaczka składu chemicznego miodu. Poza uczelnią, wraz z przyjaciółką ekotesterka i propagatorka żywności ekologicznej (ekotester.pl - strona w przygotowaniu), działaczka w stowarzyszeniu oraz miłośniczka tańca i motocykli.

Jak sprawdzić rodzaj miodu? Miód spadziowy. Cz. 3.

Jak sprawdzić rodzaj miodu? Miód spadziowy. Cz. 2.

Jak sprawdzić rodzaj miodu? Miód spadziowy. Cz. 1.