Portal Pszczelarski

W Lublinie powstaje nowoczesne laboratorium badawczo-diagnostyczne. Będzie badać pszczoły!

pszczelarstwo lubuskie laboratorium badawczo-diagnostyczne

Żywotność pszczół to bez wątpienia bardzo poważny problem. Niemniej jest to problem, któremu można przeciwdziałać. Świetnym przykładem jest działające w Lublinie laboratorium.

Pierwsze w Polsce

Przede wszystkim należy zaznaczyć, że chodzi o pierwsze w Polsce laboratorium badawczo-diagnostyczne. Naukowcy koncentrują się na mechanizmach odporności i fizjologii bezkręgowców. Poza tym jest to laboratorium, które wyróżnia się także na europejskim tle. Krótko mówiąc, chodzi o jedno z największych laboratoriów na naszym kontynencie. Warte zapamiętania jest też to, że mowa o ludziach, którzy skupiają się na fizjologii pszczoły miodnej i elementach jej odporności. Głównym celem poznawczym są mechanizmy na ciele tłuszczowym oraz reakcje i powiązania zachodzące na poziomie hemolimfy. Łącznie dochodzi do ponad 50 różnych oznaczeń, charakterystyk biochemicznych. Tak wygląda ocena stanu odporności pszczół. 

O prowadzonych działaniach można mówić i mówić, ale teraz skoncentrujemy się tylko na badaniach dotyczących zmiany odporności pszczół. Wnioski są smutne, ponieważ odporność tych owadów jest na coraz niższym poziomie. Aczkolwiek nie możemy zapomnieć o tym, czemu służy określenie stanu odporności. Określenie tego stanu pozwala na podjęcie odpowiednich działań. Można też mówić o określaniu i poszukiwaniu różnego rodzaju związków pozwalających na podniesienie odporności. 

Ważne jest też to, że przeprowadzone badania można porównać do tego, co działo się w latach 80. (naukowcy mieli dostęp do próbek z tamtego okresu). Co więcej, sytuacja wygląda tak, że odporność obniżyła się o około 40%. Gdyby ktoś liczył na błąd, warto spojrzeć na wyniki zagranicznych autorów. Tym samym to nie jest kłopot krajowy - to jest kłopot globalny.

Ratowanie świata

Trzeba też sobie powiedzieć wprost, że troska o pszczoły jest równoznaczna z ratowaniem świata. Pszczoły możemy określić głównymi zapylaczami. W końcu owady te wpływają na bioróżnorodność środowiska. Realia są bezwzględne - bez pszczół życie będzie niezwykle trudne. Wystarczy zwrócić uwagę na obowiązujące zależności - bez pszczół brakowałoby roślin i co byśmy wtedy jedli? Oczywiście zostają jeszcze zwierzęta, ale co dalej?

Walka o dobro pszczół jest walką o lepsze jutro. Nie ma co do tego żadnych wątpliwości.

Netografia

radio.lublin.pl, Jedyne w Polsce. W Lublinie pracują nad ocaleniem pszczół [ZDJĘCIA], https://radio.lublin.pl/2023/05/jedyne-w-polsce-w-lublinie-pracuja-nad-ocaleniem-pszczol-zdjecia/, Data publikacji: 2023.05.02, Data odczytu: 2023.05.04



Liczba wyświetleń artykułu: 349

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Wiktoria Bajek

Wiktoria Bajek

Autorka tekstów

Studentka pedagogiki o specjalności resocjalizacja. Na co dzień pasjonatka pszczół miodnych i nie tylko. Szczególnie zainteresowana warunkami optymalnymi dla bytowania i rozwoju pszczół. Pasjonatka przyrody i długich spacerów.

Poliuretan czy drewno - który materiał lepszy na ul?

Zespół Szkolno-Przedszkolny w Łukcie

Zespół Szkolno-Przedszkolny w Łukcie

Partner serwisu

W Zespole Szkolno-Przedszkolnym w Łukcie realizowany jest projekt ekologiczny "Pszczoły Lubię". Projekt jest laureatem konkursu grantowego "Z Kujawskim pomagamy pszczołom". Grant ufundowała firma ZT Kruszwica S.A. Organizatorem konkursu jest Fundacja Nasza Ziemia. Koordynatorkami projektu są Elżbieta Piotrak i Magdalena Palińska.

Pszczoły Lubię. Cz. 1.

Pszczoły Lubię. Cz. 2.

Malgorzata Radziszewska

Malgorzata Radziszewska

Autorka przepisów kulinarnych

Blogerka kulinarna (amku.blogspot.com), która uwielbia kuchenne eksperymenty. Z zawodu: tester aplikacji. Na co dzień: mama. W wolnych chwilach robi zdjęcia i zajmuje się promowaniem fotografii mobilnej działając w ramach Grupy Mobilni (grupamobilni.pl).

Chleb na owsiance z miodem

Panna cotta z miodem i orzechami włoskimi

Irlandzkie bułeczki owsiane z miodem

Sylwia Zielińska

Sylwia Zielińska

Konsultant serwisu

Doktorantka na Uniwersytecie Rzeszowskim, członkini Koła Naukowego Technologów Żywności FERMENT. Interesuje się toksykologią żywności i zanieczyszczeniem środowiska. Dokładna analizatorka i badaczka składu chemicznego miodu. Poza uczelnią, wraz z przyjaciółką ekotesterka i propagatorka żywności ekologicznej (ekotester.pl - strona w przygotowaniu), działaczka w stowarzyszeniu oraz miłośniczka tańca i motocykli.

Jak sprawdzić rodzaj miodu? Miód spadziowy. Cz. 3.

Jak sprawdzić rodzaj miodu? Miód spadziowy. Cz. 2.

Jak sprawdzić rodzaj miodu? Miód spadziowy. Cz. 1.