Portal Pszczelarski

W Katowicach pojawia się coraz więcej miejskich pasiek 2023

pszczelarstwo śląskie pszczelarstwo miejskie pasieka miejska

W Katowicach pojawia się coraz więcej uli. Możemy już mówić o czterech lokalizacjach. Co można powiedzieć o obecnej sytuacji?

Jeżeli kogoś interesują katowickie pasieki, należy rozglądać się za basenami. Niemniej zacznijmy od tego, że w ubiegłym roku mieliśmy trzy ule: na dachu NOSPR-u i przy dwóch basenach – w Burowcu i Brynowie. Tej wiosny ul pojawił się przy basenie znajdującym się na Zadolu. Łącznie pasiek jest już siedem.

Uznano, że każdy ul na start należy zasiedlić 20 tysiącami pszczół. Miejsca jest naprawdę sporo. W okresie letnim zmieści się nawet po 40 tysięcy zapylaczy na ul. Warte odnotowania jest też to, że zebrany miód to promocyjny gadżet Katowic. Zresztą wystarczy prześledzić to, co dzieje się w mediach społecznościowych (słoiczki z tym przysmakiem można wygrać choćby w internetowych konkursach).

Istotne jest też to, że tego wszystkiego nie możemy sprowadzić jedynie do pojawiania się kolejnych uli. Ważną częścią inicjatywy są bezpłatne warsztaty, które odbywają się rokrocznie. Warsztaty te odbywają się przy miejskich ulach, co ma niewątpliwy plus. Możemy rozmawiać choćby o obejrzeniu wnętrza pszczelego domu czy odróżnieniu pszczoły od osy. Czy jedno i drugie jest dla wszystkich jasne? Cały czas trzeba też przypominać o tym, jak duże znaczenie mają owady zapylające.

Być może niektórzy zastanawiają się nad tym, jaki skład ma miód. Jest to temat, do którego trudno się odnieść, ale o pewnej kwestii wypadałoby wspomnieć. Na zlecenie Katowic przeprowadzono badania mające na celu porównanie miejscowego miodu (z dachu NOSPR-u) z dowolnym produktem dostępnym w sklepie. Wyniki pokazały, że w przypadku katowickiego przysmaku nie znajdziemy pozostałości pestycydów. Co więcej, nie zauważono też zwiększonej zawartości pierwiastków ciężkich. Gdyby komuś wciąż było mało, komercyjny miód zawierał pięć razy więcej żelaza i dwa razy więcej rtęci. To mówi wiele.

Netografia

rmf24.pl, Więcej miejskich uli w Katowicach. Sprawdź, gdzie powstają następne, https://www.rmf24.pl/fakty/polska/news-wiecej-miejskich-uli-w-katowicach-sprawdz-gdzie-powstaja-nas,nId,6739102#crp_state=1, Data publikacji: 2023.04.25, Data odczytu: 2023.04.27



Liczba wyświetleń artykułu: 566

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Pasieka Syta Pszczoła

Pasieka Syta Pszczoła

Pasieka Syta Pszczoła to marka pod którą prowadzi swoją pasiekę doświadczony pszczelarz - Michał Wawszczak. Kontakt dla Klientów i mediów: 794 666 570

Miód wędzony - powstanie, proces wędzenia, przeznaczenie

Tadeusz Kąkol

Tadeusz Kąkol

Autor tekstów

Emerytowany nauczyciel zawodu w Zespole Szkół Rolniczych. Obecnie zajmuje się pszczołami (12 uli) i ogrodnictwem (rośliny miododajne) w Grabowcu koło Zamościa.

Smotrawa okazała - roślina miododajna

Pszczelarz, a kto to taki?

Propolis - produkt pszczeli

Renata Gasek

Renata Gasek

Autorka tekstów

Entuzjastka szeroko pojętego rękodzieła, autorka prac zamieszczonych na blogu Kocie robótki (https://kocieprace.blogspot.com/)

Pirografia (sztuka malowania ogniem) w pszczelarstwie

Monika Wolańska

Monika Wolańska

Autorka przepisów kulinarnych i bloga Słodkie Słone

Z wykształcenia jestem inżynierem budownictwa a z zamiłowania „kucharą” - tak określają mnie znajomi. Pasji mam całe mnóstwo! Dobra kuchnia, fotografia, piękne wnętrza i miejsca, podróże…

Ciasteczka imbirowe z miodem

Kurczak z sosem sojowym i miodem

Pierniczki na miodzie