Portal Pszczelarski

Pszczoły wędrujące - nie ma co ich się bać!

pszczelarstwo wielkopolskie rój pszczół

Wiosna to czas, kiedy do życia budzą się owady – kończy się zimowa przerwa. Normalna sprawa, ale są sytuacje, w przypadku których niekoniecznie wiemy, jak należy się zachować. Świetnym przykładem spotkanie tzw. pszczół wędrujących. Jak reagować na te pszczoły?

Przede wszystkim należy zdawać sobie sprawę z tego, że mowa o roju, który potrafi wyjść z rodziny pszczelej i zwyczajnie szukać nowego miejsca. Powody takiego stanu rzeczy są różne, ale to w tym momencie nie jest najistotniejsze. Najważniejsze jest to, że ewentualne spotkanie z rojem to coś, co nie powinno niepokoić. Należy też pamiętać, że roju nie powinno się drażnić i zrzucać. Wskazane jest także skontaktowanie się z pszczelarzem. Poza tym mowa o roju, który jest spokojny. Pszczoły nie są agresywne ze względu na to, że mają wola napełnione miodem. Owady te wychodzą dopiero wtedy, kiedy uda się zabezpieczyć odpowiednią ilość pożywienia. 

Istotne jest też to, że ludzie powinni być świadomi tego, iż rojenie się pszczół to zjawisko naturalne.

Netografia

eska.pl, Widzisz kłąb pszczół? Nie panikuj i nie drażnij owadów. Apelują pszczelarze z Kalisza, https://www.eska.pl/kalisz/widzisz-klab-pszczol-nie-panikuj-i-nie-draznij-owadow-apeluja-pszczelarze-z-kalisza-aa-zviH-Djkh-31W9.html, Data publikacji: 2023.04.16, Data odczytu: 2023.04.19



Liczba wyświetleń artykułu: 1525

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Marta Stachowiak

Marta Stachowiak

Autorka przepisów kulinarnych i bloga My Sweet Morning

Blogerka kulinarna (celebrate-your-morning.blogspot.com), na co dzień praktykująca słodkie śniadania. Prawdziwa koneserka miodów. Miłośniczka zdrowego i smacznego trybu życia. Swoją artystyczną duszę ujawnia nie tylko na talerzu ale również w rysunku i decoupage'u.

Dyniowe drożdżowe z awokado

Omlet z ananasem, czekoladą i miodem

Plackowe brownie z cukinią i miodem

Bogdan Piekarz

Bogdan Piekarz

Autor tekstów

Pszczelarz z przeszło 70-letnim doświadczeniem. Autor licznych publikacji w branżowych czasopismach. Członek Rejonowego Koła Pszczelarzy nr 2 w Łodzi.

Miodobranie - krok po kroku

Główny przegląd wiosenny rodzin pszczelich

Renata Gasek

Renata Gasek

Autorka tekstów

Entuzjastka szeroko pojętego rękodzieła, autorka prac zamieszczonych na blogu Kocie robótki (https://kocieprace.blogspot.com/)

Pirografia (sztuka malowania ogniem) w pszczelarstwie

Ewa Jarosz

Ewa Jarosz

autor przepisów kulinarnych i bloga dietetykwstolicy.blogspot.com

Dietetyk medyczny, blogerka kulinarna i amator fotografii. Uczy swoich pacjentów jak utrzymać zasady racjonalnego odżywiania czerpiąc przyjemność z jedzenia. Zaraża optymizmem i zdrowym podejściem do życia.

Pieczone owoce z miodem i płatkami owsianymi

Słodka sałatka z kurczakiem

Ser twarogowy z miodem i orzechami