Portal Pszczelarski

Pasieka ekologiczna jako forma edukacji - Harmęże 2023

pszczelarstwo małopolskie pasieka miejska pasieka ekologiczna

Czy pasieka ekologiczna może stanowić formę edukacji? Odpowiedzi na to pytanie szukają w Harmężach.

Przede wszystkim należy podkreślić, że pasieka pojawiła się przy szkole podstawowej. Można więc powiedzieć, że mamy do czynienia z inicjatywą skierowaną do najmłodszych. Choć oczywiście mowa o temacie, który powinien interesować wszystkich – młodszych i starszych. Warto też wiedzieć, że pasieka ta mogła się pojawić ze względu na pszczoły zmarłego Józefa Krawczyka. Krawczyk był wieloletnim miłośnikiem tych owadów. Zresztą z pewnością jest to postać znana wielu osobom. 

To wszystko przełożyło się też na niemałą frajdę widoczną w oczach najmłodszych. Ponadto całe wydarzenie można za dedykowane uczniom szkoły i mieszkańcom wsi – także każda osoba mogła śledzić zmieniające się otoczenie. Nie zabrakło nawet samorządowców i pszczelarzy.

Naturalnie bardzo ważne jest, aby to wszystko stanowiło początek zmian na lepsze. Zainteresowanie tematem jest ważne, ale na koniec liczą się konkretne efekty. Niemniej na ewentualne efekty przyjdzie nam jednak jeszcze trochę poczekać.

Netografia

faktyoswiecim.pl, Pasieka ekologiczna jako nowa forma edukacji w Harmężach – FOTO, https://faktyoswiecim.pl/meteo/pasieka-ekologiczna-jako-nowa-forma-edukacji-w-harmezach-foto/, Data publikacji: 2023.04.15, Data odczytu: 2023.04.17



Liczba wyświetleń artykułu: 668

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Renata Gasek

Renata Gasek

Autorka tekstów

Entuzjastka szeroko pojętego rękodzieła, autorka prac zamieszczonych na blogu Kocie robótki (https://kocieprace.blogspot.com/)

Pirografia (sztuka malowania ogniem) w pszczelarstwie

Marta Stachowiak

Marta Stachowiak

Autorka przepisów kulinarnych i bloga My Sweet Morning

Blogerka kulinarna (celebrate-your-morning.blogspot.com), na co dzień praktykująca słodkie śniadania. Prawdziwa koneserka miodów. Miłośniczka zdrowego i smacznego trybu życia. Swoją artystyczną duszę ujawnia nie tylko na talerzu ale również w rysunku i decoupage'u.

Ananas w czekoladowym cieście

Miód z dziką różą

Racuchy z bananami i miodem

Agata Kurzajak

Agata Kurzajak

Autorka przepisów kulinarnych i bloga ziarenkapieprzu.com.pl

Ukończyła filologię polską i podyplomowe studia z zakresu doradztwa zawodowego na UAM w Poznaniu. Doradca zawodowy i trener. Jej największą pasją jest gotowanie. Uwielbia łączyć różne smaki i odkrywać nowe przyprawy. Miłośniczka zwierząt, filmów dokumentalnych oraz herbaty z miodem i cytryną.

Szaszłyki z marynatą miodową

Zielona sałata z dressingiem miodowo-musztardowym

Koktajl arbuzowo-truskawkowy z miodem