Portal Pszczelarski

Czy pszczelarstwo miejskie szkodzi zapylaczom?

pszczelarstwo na świecie pszczelarstwo w Kanadzie pszczelarstwo miejskie pasieka miejska

Kiedy w mieście widzimy ule, z pewnością w większości przypadków odbieramy to jako coś pozytywnego. Niemniej jednak warto zastanowić się nad tym, czy tak jest naprawdę. Czy przypadkiem nie mamy do czynienia ze szkodą?

Eksperci uważają, że pszczelarstwo to nie jest działalność mająca na celu ratowanie dzikich pszczół. Możemy nawet mówić o porównaniu z bydłem czy zwierzętami domowymi. Jeżeli mamy bydło, nie oznacza to przecież tego, że w ten sposób chronimy dzikie ssaki. Posiadanie zwierząt domowych także nie wpływa na ochronę dzikich ssaków. 

Poza tym w Toronto przeprowadzono badanie, które powinno zainteresować wielu. Policzono, że od 2013 do 2020 roku liczba gatunków dzikich pszczół zmalała ze 177 do 120. Co więcej, w międzyczasie pojawiło się ok. 3 tys. uli z pszczołami miodnymi. Poza tym tylko pszczoły miodne były hodowane. Efekt tych obliczeń był taki, że najmniej dzikich gatunków mieliśmy tam, gdzie przybyło najwięcej pszczół miodnych. Jeżeli ktoś myśli, że to wyłącznie kanadyjski problem, to jest to błąd. Biorąc pod uwagę reakcję innych państw, z pełnym przekonaniem możemy rozmawiać o światowym problemie. Zresztą niepochlebne opinie o miejskich ulach słyszeliśmy także w naszym kraju. 

Jakie pszczoły możemy zauważyć?

Dobrze też zastanowić się na temat tego, jakie pszczoły możemy zobaczyć. Niewykluczone, że wiele osób myśli, iż mamy jeden gatunek, a takie myślenie jest dalekie od prawdy. Realia są takie, że na świecie znajdziemy 20-30 tys. gatunków pszczół. W Polsce oczywiście aż tyle nie ma, ale to nieistotne. Istotne jest to, że za najskuteczniejsze zapylacze uważa się pszczoły samotnice i trzmiele. Z drugiej strony gatunki te charakteryzują się krótszym zasięgiem lotu niż pszczoły miodne. Do tego kolonie tego gatunku liczą kilkadziesiąt tysięcy. Zdarza się również, że niektóre pszczoły zbierają pyłek z określonych gatunków lub po prostu zbiory trwają w konkretnym czasie. Co za tym idzie, im więcej pszczół miodnych, tym trudniej pozostałym owadom o przetrwanie.

Netografia

onet.pl, Ule w mieście bardziej szkodą, niż pomagają. https://www.onet.pl/informacje/ziemia-na-rozdrozu/ule-w-miescie-szkodza-pszczolom-najwiekszym-zagrozeniem-pszczelarze/vkcv8pb,30bc1058, Data publikacji: 2023.04.14, Data odczytu: 2023.04.17



Liczba wyświetleń artykułu: 894

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!


  Ostatnio na forum:



  Współpracują z portalem:

Martyna Walerowicz

Martyna Walerowicz

Autorka tekstów

Dziennikarz. Ukończyła studia ogrodnicze, na których zajmowała się pszczelarstwem i owadami zapylającymi.

Pszczoła na kofeinie i miód kawowy

Konopie indyjskie i ich wpływ na pszczoły

Webinarium Kim & Jim show: I bought bees. Now what? 2016

Marta Stachowiak

Marta Stachowiak

Autorka przepisów kulinarnych i bloga My Sweet Morning

Blogerka kulinarna (celebrate-your-morning.blogspot.com), na co dzień praktykująca słodkie śniadania. Prawdziwa koneserka miodów. Miłośniczka zdrowego i smacznego trybu życia. Swoją artystyczną duszę ujawnia nie tylko na talerzu ale również w rysunku i decoupage'u.

Krem bananowo-owsiany z miodem

Ciasto dyniowe z rabarbarem i miodem

Budyniowa owsianka czekoladowa z miodem

Agata Kurzajak

Agata Kurzajak

Autorka przepisów kulinarnych i bloga ziarenkapieprzu.com.pl

Ukończyła filologię polską i podyplomowe studia z zakresu doradztwa zawodowego na UAM w Poznaniu. Doradca zawodowy i trener. Jej największą pasją jest gotowanie. Uwielbia łączyć różne smaki i odkrywać nowe przyprawy. Miłośniczka zwierząt, filmów dokumentalnych oraz herbaty z miodem i cytryną.

Koktajl arbuzowo-truskawkowy z miodem

Wiosenna sałata ze szpinakiem i winegretem czosnkowo-miodowym

Skrzydełka z miodem i chili

Kuba

Kuba

Autor przepisów i bloga Kuba w kuchni (z małą pomocą Mamy)

Jeden z najmłodszych kucharzy w Polsce. Ma 5 lat. Bardzo lubi pływać, śpiewać, czytać i rysować.

Babeczki orzechowo-bananowe z polewą miodową