Portal Pszczelarski

Pogoda na początku 2023 roku nie sprzyja pszczelarzom z Podlasia

pszczelarstwo podlaskie ciasto pszczele

Na pewne rzeczy ludzie nie mają wpływu. Najlepszym tego przykładem jesst pogoda. Czy podlascy pszczelarze mają się czego obawiać?

Bez wątpienia pogodę można określić kapryśną. Zaczęło się od wczesnego wybudzenia pszczół, natomiast później mieliśmy ochłodzenie, które przedłużyło się do kwietnia. Efekt tego jest taki, że owady nie zbierały pyłku, a "rozgościły się" w ulach. Jak można usłyszeć, podczas pierwszych zbiorów miodu mogą pojawić się problemu. Dokładnie mówiąc, rodziny mogą nie być w stanie osiągnąć właściwej siły na zbiory pierwszego wielokwiatowego miodu. Tyczy się to klonów, mniszka czy nawet rzepaku. Oczywiście sytuacja w każdej chwili może się zmienić. Cały czas trzeba koncentrować się na tym, co przyniesie przyszłość.

Niektórzy mogą też dodać, że niekorzystna aura to nie tylko mniejsze zbiory. W końcu trzeba także pamiętać o ubożejących ulach! Pszczoły wykorzystują zapasy zimowe, a te przecież nie są nieograniczone. Co więcej, kiedy zapasy się kończą, trudno jest mówić o jakimś wsparciu. Część osób może zwrócić uwagę na ciasto pszczele (sacharozę), ale czy to jest opcja, którą należy polecać? Musimy być świadomi tego, że nie jest to rozwiązanie kłopotu. Podanie sacharozy w odpowiednim czasie to utrzymanie pszczoły przy życiu, jak i zaburzenie rozwoju całej rodziny. Istotne jest też to, że nic nie wskazuje na to, abyśmy mieli usłyszeć o podwyżkach cen miodu. To zła, ale i raczej dość zaskakująca wiadomość.

Bibliografia

radio.bialystok.pl, Pszczelarze z naszego regionu mają powody do zmartwień, https://www.radio.bialystok.pl/wiadomosci/suwalki/id/225292, Data publikacji: 2023.04.12, Data odczytu: 2023.04.13



Liczba wyświetleń artykułu: 718

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!


  Ostatnio na forum:



  Współpracują z portalem:

Renata Gasek

Renata Gasek

Autorka tekstów

Entuzjastka szeroko pojętego rękodzieła, autorka prac zamieszczonych na blogu Kocie robótki (https://kocieprace.blogspot.com/)

Pirografia (sztuka malowania ogniem) w pszczelarstwie

Kuba

Kuba

Autor przepisów i bloga Kuba w kuchni (z małą pomocą Mamy)

Jeden z najmłodszych kucharzy w Polsce. Ma 5 lat. Bardzo lubi pływać, śpiewać, czytać i rysować.

Babeczki orzechowo-bananowe z polewą miodową

Martyna Walerowicz

Martyna Walerowicz

Autorka tekstów

Dziennikarz. Ukończyła studia ogrodnicze, na których zajmowała się pszczelarstwem i owadami zapylającymi.

Konopie indyjskie i ich wpływ na pszczoły

Webinarium Kim & Jim show: I bought bees. Now what? 2016

Pszczoła na kofeinie i miód kawowy

Celina Habryka

Celina Habryka

Autorka tekstów

Doktorantka w Katedrze Analizy i Oceny Jakości Żywności na Uniwersytecie Rolniczym w Krakowie. Zajmuje się badaniem właściwości fizykochemicznych miodów.

Rodzaje miodu ze względu na pochodzenie

Podział miodów pitnych