Portal Pszczelarski

Zimowy torcik z żurawiną i kremem z białej czekolady

Na zdjęciu zimowy torcik z żurawiną i kremem z białej czekolady. Autorka zdjęcia: Ewelina Rękawek Źródło zdjęcia: Pyszne Wege

przepis z miodem miód torcik z żurawiną i kremem z białej czekolady torcik z miodem tort z miodem ciasto z miodem golden syrup

Na zimowe popołudnie polecam gorącą kawę i niemniej rozgrzewające ciacho przygotowane na bazie miodu, z cynamonem, soczystą żurawiną i słodką białą czekoladą. :) Krem najlepiej jest przygotować dzień wcześniej, żeby całą noc przestał w lodówce. Wtedy osiąga idealną konsystencję.

Składniki (tortownica 21cm):
-
160 g masła + 2 łyżki do kremu,
- 1/4 szklanki cukru,
- 3 średnie jajka,
- 1/2 szklanki płynnego miodu,
- 3 łyżki złocistego syropu *
- 2 szklanki mąki,
- 1/4 szklanki mleka,
- 2 łyżeczki cynamonu,
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 150 g suszonej żurawiny,
- 220 g białej czekolady,
- 4 łyżki śmietanki kremówki 36%,
- 500 g serka mascarpone,
- likier do nasączenia ciasta (użyłam czekoladowego),
- draże mleczne do posypania ciasta.

Przepis na zimowy torcik z żurawiną i kremem z białej czekolady:

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Mąkę przesiewamy z cynamonem, sodą i proszkiem do pieczenia.

Masło i cukier ucieramy mikserem na gładką masę. Dodajemy po jednym jajku mieszając dokładnie. Dolewamy miód, golden syrup i mleko. Dokładnie miksujemy.

Do zmiksowanej masy dodajemy stopniowo mąkę. Mieszamy drewnianą łopatką do połączenia składników. Ciasto wylewamy do wysmarowanej tłuszczem tortownicy. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika (180 stopni) na około 30 minut (do "suchego patyczka"). Upieczone ciasto dokładnie studzimy.

Czekoladę i masło (3 łyżki) rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Gdy składniki dobrze się połączą, dodajemy kremówkę, mieszamy na gładki krem. Dodajemy do mascarpone i miksujemy. Wstawiamy do lodówki (najlepiej na całą noc).

Gotowe ciasto kroimy na dwie części. Nasączamy likierem. Na spód ciasta wykładamy 3-4 łyżki kremu i rozprowadzamy. Posypujemy żurawiną (zostawiamy część żurawiny do posypania wierzchu). Przykrywamy drugą połową ciasta, wykładamy resztę kremu i smarujemy wierzch oraz boki. Posypujemy drażami i pozostałą żurawiną.

Przechowujemy w lodówce.

 

*Złocisty syrop (golden syrup)

Składniki (na około 1 litr syropu):
- 1200 g cukru,
- 50 ml zimnej wody,
- 600 ml wrzącej wody,
- sok z 1 cytryny.

200 gramów cukru i zimną wodę mieszamy w większym garnuszku. Stawiamy na średni ogień i gotujemy do rozpuszczenia. Gdy składniki się rozpuszczą, przestajemy mieszać i gotujemy do momentu, aż cukier się skarmelizuje (otrzymamy rzadki syrop o ciemnozłotym kolorze). Uważamy, żeby nie przypalić. Garnek zdejmujemy z palnika.

Do gorącej mieszaniny bardzo ostrożnie wlewamy wrzącą wodę – najlepiej lać małym, ciągłym strumieniem (mieszanina zacznie wrzeć, więc nie nachylamy się nad garnkiem!). Wsypujemy resztę cukru, dodajemy sok z cytryny i całość stawiamy na małym ogniu. Mieszamy do rozpuszczenia (jeśli cukier się skrystalizował), następnie pozostawiamy do gotowania na 60-70 minut (nie mieszamy!). W tym czasie syrop powinien trochę zgęstnieć.

Syrop zestawiamy z ognia i pozostawiamy w garnku do wystygnięcia. Dopiero wtedy ostatecznie oceniamy jego gęstość – powinien mieć konsystencję miodu. Jeśli jest za gęsty dodajemy gorącej wody i mieszamy. Jeśli syrop jest za rzadki, podgotowujemy go jeszcze trochę.

Gotowy syrop przelewamy do słoiczków i przechowujemy w suchym, zacienionym miejscu (nawet przez kilka miesięcy).

Przepis na złocisty syrop golden syrup

Zobacz moje pozostałe przepisy opublikowane na Portalu Pszczelarskim:

1. Torcik naleśnikowy z miodem

2. Nugat z orzechami, żurawiną i miodem

3. Krążki owsiane z żurawiną i miodem

4. Szarlotka z karmelizowanymi migdałami

5. Sałata rzymska z mandarynkami i ogórkiem

6. Krem czekoladowo-owocowy z bazylią

7. Amarantusowe batoniki z miodem

8. Korzenna sałatka z tofu i miodem na jabłkach

9. Tofu smażone w ziołach z miodem 

10. Szpinak z gruszką, pomarańczą i miodem 

11. Gniazda z ciasta kataifi z miodem 

12. Amarantus z miodem i migdałami 

13. Kuskus z warzywami, ziarnami i miodem

14. Ciasto kukurydziane z wiśniami na miodzie

15. Pierniczki z miodem na święta - wersja 1

16. Pierniczki z miodem na święta - wersja 2

17. Owsiane mini batoniki z białą czekoladą i miodem

18. Krem jaglany z prażonym jabłkiem, rodzynkami i miodem

Odwiedź mój blog kulinarny: Pyszne Wege

Ewelina Rękawek

Ewelina Rękawek

Autorka przepisów kulinarnych i bloga pysznewege.com

Copywriter z zawodu, górołaz i kucharka z zamiłowania, wegetarianka z przekonania.

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 2650

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Paulina Jamrozik

Paulina Jamrozik

Autorka tekstów oraz właścicielka Medis-online.pl

Założycielka Gabinetu Dietetycznego MEDIS. Na co dzień pomaga trwale zmienić nawyki żywieniowe swoim pacjentom. Pokazuje jak pozbyć się zbędnej tkanki tłuszczowej, poprawić samopoczucie, samoocenę, a przede wszystkim zdrowie.

Domowy sposób na wzmocnienie odporności

Agnieszka Koza

Agnieszka Koza

Autorka przepisów kulinarnych i bloga Eksplozja Smaku

Interesuje się wszystkim co jest związane z jedzeniem ale szczególną uwagę zwraca na zdrowe, racjonalne żywienie. W wolnym czasie rozwija swoje pasje którymi są: fotografia, ogrodnictwo oraz podróże.

Kurczak w różowej marynacie

Letnia sałatka z szynką, melonem i miodem

Tarta z brzoskwiniami i miodem

Magdalena

Magdalena

Autorka przepisów kulinarnych i bloga nadpaleniskiem.blogspot.com

Dorastając w babcinej kuchni, nauczyłam się, że najlepsza kuchnia to polska kuchnia i to ją uwielbiam najbardziej. "Chwilowo" udomowiona mama na pełen etat, chwytająca życie za rogi, nie bojąca się wyzwań w żadnej sferze. Z pasji: kucharka i smakoszka, z wykształcenia: geograf.

Wigilijne łazanki na bogato

Majowy miodek z mniszka lekarskiego

Tartaletki na słodko z bananami i czekoladą