Portal Pszczelarski
Firma Łysoń
Firma Łysoń

Wszedł na Śnieżkę z ulem na plecach! Czemu miało to służyć?

pszczelarstwo dolnośląskie akcja pszczelarska Patryk Waloszczyk

Pszczelarstwo jest coraz mniej opłacalne. Co więcej, musimy mieć świadomość tego, że taki stan rzeczy jest bardzo niebezpieczny. Pszczoły to owady, które mają ogromny wpływ na codzienną egzystencję ludzi.

Załamanie ekosystemu to coś, co trudno sobie wyobrazić. Niemniej liczą się fakty - ekosystem bez pszczół nie ma racji bytu. Wiele osób pewnie zastanawia się nad tym, co w takim przypadku powinno się robić. Z drugiej strony każdy sposób jest dobry na to, aby pokazać zaistniały problem. Wystarczy zwrócić uwagę na działanie Patryka Waloszczyka – na temat tego pana jest ostatnio głośno. Powód takiego stanu rzeczy jest prosty – Waloszczyk wziął ze sobą ul i postanowił wejść na Śnieżkę. Ul na plecach to dodatkowe utrudnienie, ale cel udało się zrealizować. Tym samym nie mówi się tylko o jego wyczynie. Rozmawia się także na temat problemów wynikających z wymierania zapylaczy. Nie bez znaczenia jest też ogólny spadek zainteresowania miodem, jak i produktami powstającymi na bazie miodu. 

Nie zabrakło też dramatycznego apelu. Pan Waloszczyk przypomniał, że pszczoły utrzymują nas przy życiu. Podkreślił też, że brak pszczół sprawi, iż znany nam świat stanie się przeszłością. Wszyscy musimy zastanowić się nad tym, jaka przyszłość nas czeka. Wciąż jest czas na zmiany!

Netografia

24jgora.pl, Na Śnieżkę z ulem na plecach, https://24jgora.pl/artykul/na-sniezke-z-ulem/1422731, Data publikacji: 2023.04.07, Data odczytu: 2023.04.08



Liczba wyświetleń artykułu: 206

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Ewa Jarosz

Ewa Jarosz

autor przepisów kulinarnych i bloga dietetykwstolicy.blogspot.com

Dietetyk medyczny, blogerka kulinarna i amator fotografii. Uczy swoich pacjentów jak utrzymać zasady racjonalnego odżywiania czerpiąc przyjemność z jedzenia. Zaraża optymizmem i zdrowym podejściem do życia.

Ciasto orzechowe z miodem

Pieczone owoce z miodem i płatkami owsianymi

Ser twarogowy z miodem i orzechami

Agnieszka Koza

Agnieszka Koza

Autorka przepisów kulinarnych i bloga Eksplozja Smaku

Interesuje się wszystkim co jest związane z jedzeniem ale szczególną uwagę zwraca na zdrowe, racjonalne żywienie. W wolnym czasie rozwija swoje pasje którymi są: fotografia, ogrodnictwo oraz podróże.

Kaczka z pieczarkami i miodem

Letnia sałatka z szynką, melonem i miodem

Wieprzowe polędwiczki miodowo-musztardowe

Bogdan Piekarz

Bogdan Piekarz

Autor tekstów

Pszczelarz z przeszło 70-letnim doświadczeniem. Autor licznych publikacji w branżowych czasopismach. Członek Rejonowego Koła Pszczelarzy nr 2 w Łodzi.

Główny przegląd wiosenny rodzin pszczelich

Miodobranie - krok po kroku

Kuba

Kuba

Autor przepisów i bloga Kuba w kuchni (z małą pomocą Mamy)

Jeden z najmłodszych kucharzy w Polsce. Ma 5 lat. Bardzo lubi pływać, śpiewać, czytać i rysować.

Babeczki orzechowo-bananowe z polewą miodową