Portal Pszczelarski

Przebadano 10 brytyjskich marek miodów. Wyniki nie napawają optymizmem 2023

pszczelarstwo na świecie pszczelarstwo w Wielkiej Brytanii miód brytyjski fałszowanie miodu jakość miodu Brytyjskie Stowarzyszenie Pszczelarzy BBKA

Opinie o miodach z pewnością są zróżnicowane. Odbiorcy mają różne oczekiwania, ale musimy też pamiętać o szeroko pojętej jakości. Świetnym przykładem jest miód brytyjski.

Co wiemy o brytyjskich miodach?

Komisja Europejska przedstawiła raport, z którego wynika, że miód minimum 10 marek eksportowanych z Wielkiej Brytanii jest rozcieńczanych nielegalnymi składnikami. Wnioski takie płyną z ogólnoeuropejskiego badania. Badanie polegało na wyborze 320 próbek marek miodu importowanego do UE. Pod uwagę wzięto 20 państw. Oceny dokonano pod kątem czystości.

Wśród przebadanych miodów mieliśmy 10 brytyjskich marek. Co więcej, okazało się, że w każdym przypadku doszło do rozcieńczania za pomocą syropu cukrowego. Ważne jest też to, że nazw marek nie ujęto w raporcie. Niemniej jednak podkreślono, że prawdopodobnie wszystkie znajdziemy w brytyjskich sklepach. Wiemy też, że niemal połowa (46 procent) produktów określanych jako miód, miało dodatek cukru. Pod uwagę wzięto produkty, które możemy znaleźć w europejskich sklepach. Warto też wiedzieć, że dyrektywa UE jest bezwzględna – do miodu nie należy dodawać żadnych składników spożywczych.

Za co odpowiada Wielka Brytania?

Wydaje się, że obecna sytuacja jest wynikiem importowania miodu z państw trzecich. W Wielkiej Brytanii ma jedynie dochodzić do mieszania produktów. W całą sprawę zaangażowało się także Brytyjskie Stowarzyszenie Pszczelarzy (BBKA) – poinformowano, że niezwykle istotne jest, aby producenci umieszczali na opakowaniach informacje dotyczące kraju pochodzenia. Taka wiadomość pozwala konsumentom na odpowiedzialny wybór miodu.

Bibliografia

emito.net, Brytyjskie miody sprowadzane do UE są gorszej jakości, https://www.emito.net/artykuly/brytyjskie_miody_sprowadzane_do_ue_sa_gorszej_jakosci_2440700.html, Data publikacji: 2023.03.30, Data odczytu: 2023.03.30



Liczba wyświetleń artykułu: 666

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Stefan Jerzy Siudalski

Stefan Jerzy Siudalski

Autor artykułów

Kłodzczanin z urodzenia, obecnie mieszkaniec Warszawy. Osoba posiadające doświadczenie w różnych dziedzinach, w tym: w pszczelarstwie, poszukiwaniu wody, ochronie mienia. Emerytowany redaktor naczelny pisma Ochrona mienia, wykładowca w dziedzinie technicznej ochrony mienia oraz kierownik pracowni projektowania i produkcji aparatury naukowej.

Cztery pory roku czyli piosenka o Rębkowie

Celina Habryka

Celina Habryka

Autorka tekstów

Doktorantka w Katedrze Analizy i Oceny Jakości Żywności na Uniwersytecie Rolniczym w Krakowie. Zajmuje się badaniem właściwości fizykochemicznych miodów.

Rodzaje miodu ze względu na pochodzenie

Podział miodów pitnych