Sztuczny miód podobny do naturalnego

Zalety odżywcze i zdrowotne naturalnego miodu to temat, który nie wymaga dyskusji. Warto jednak zastanowić się nad tym, czy potrafimy rozpoznać naturalny miód. Wydaje się, że jest to sprawa, w przypadku której mogą pojawić się niemałe wątpliwości.
"Sztuczny" miód podobny do naturalnego
Być może znajdą się osoby, które powiedzą, że miód naturalny jest zupełnie inny niż "sztuczny". Takie podejście nie jest jednak zgodne z tym, co widzimy w rzeczywistości. "Sztuczny" miód jest naprawdę bardzo podobny do naturalnego. Możemy mówić choćby o zbliżonej barwie czy półpłynnej konsystencji. Warte podkreślenia jest również to, że w miodzie naturalnym konsystencja z czasem ulega zmianie.
Bardzo możliwe, że są tacy, którzy twierdzą, iż po prostu należy kierować się do zaufanych sprzedawców. Jest to na pewno jakieś wyjście, ale pamiętajmy, że cały czas opieramy się na zaufaniu. Dobrze też nie sugerować się ceną. Cena może stanowić pewien wyznacznik, ale mamy przecież inflację. Nietrudno się w tym zatracić. Wypada również wziąć pod uwagę fakt, że ewentualna pomyłka jest niebywale kosztowna. "Sztuczny" miód nie ma wartości odżywczych czy korzyści dla zdrowia. Dodatkowo jest to produkt wysokokaloryczny.
Tak dochodzimy do najważniejszego, czyli tego, w jaki sposób powinno się zareagować. Na pewno dobrym pomysłem jest poproszenie o odkręcenie słoika. Wykonanie tej czynności to z perspektywy klientów szansa na poczucie aromatu i zobaczenie konsystencji. Szklana powłoka może mieć niemały wpływ na odbiór rzeczywistości.
Istotne jest też to, że nie chodzi wyłącznie o "sztuczne" miody. Należy też uważać na produkty miodopodobne.
Czym są produkty miodopodobne?
Produkty miodopodobne to określenie, które dla młodszych osób może brzmieć tajemniczo. Starsi powinni pamiętać, że takie propozycje w czasach PRL-u cieszyły się sporą popularnością. Niemniej jednak najważniejsze jest to, czy mowa o produktach wartych zainteresowania. Tymczasem produkty miodopodobne wytwarzane są przez pszczoły, ale naturalnego składnika na pewno nie uświadczymy. Mamy syropy cukrowe mieszane z sokami warzywnymi czy wyciągami z ziół.
Bibliografia
kobieta.interia.pl, Czy sztuczny miód jest zdrowy? Wielu z nas ciągle myli go z naturalnym, https://kobieta.interia.pl/kuchnia/news-czy-sztuczny-miod-jest-zdrowy-wielu-z-nas-ciagle-myli-go-z-n,nId,6670813, Data publikacji: 2023.03.22, Data odczytu: 2023.03.29
Liczba wyświetleń artykułu: 144
Komentarze z forum pszczelarskiego
Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!

Przebadano 10 brytyjskich marek miodów. Wyniki nie napawają optymizmem 2023
Fałszowanie miodu w Wielkiej Brytanii Dariusz Buzun

Miód jednym z najczęściej podrabianych produktów na świecie
Jak fałszować, to miód. Jakub Wojas

Nowatorski sposób na fałszywy miód
Już nie będzie można oszukiwać na miodzie! Krzysztof Dębski

O fałszowaniu miodu rozmawiano podczas XXVII Forum Ekonomicznego w Krynicy
Nawet co 7. miód jest fałszywy Krzysztof Dębski

Badanie miodu w domowych warunkach
Fałszowanie miodu - jak wykryć? Marcin Balana

KR PE rozpoczyna walkę o wzrost populacji pszczół w UE
Czy coś się zmieni w kwestii fałszowania miodu? Krzysztof Dębski

Wnioski ze spotkania grupy Copa-Cogeca Miód w Brukseli 2017
Dyskutowano na temat aktualnego stanu rynku produktów pszczelich Katarzyna Kluczkowska
