Sztuczny miód podobny do naturalnego
Zalety odżywcze i zdrowotne naturalnego miodu to temat, który nie wymaga dyskusji. Warto jednak zastanowić się nad tym, czy potrafimy rozpoznać naturalny miód. Wydaje się, że jest to sprawa, w przypadku której mogą pojawić się niemałe wątpliwości.
"Sztuczny" miód podobny do naturalnego
Być może znajdą się osoby, które powiedzą, że miód naturalny jest zupełnie inny niż "sztuczny". Takie podejście nie jest jednak zgodne z tym, co widzimy w rzeczywistości. "Sztuczny" miód jest naprawdę bardzo podobny do naturalnego. Możemy mówić choćby o zbliżonej barwie czy półpłynnej konsystencji. Warte podkreślenia jest również to, że w miodzie naturalnym konsystencja z czasem ulega zmianie.
Bardzo możliwe, że są tacy, którzy twierdzą, iż po prostu należy kierować się do zaufanych sprzedawców. Jest to na pewno jakieś wyjście, ale pamiętajmy, że cały czas opieramy się na zaufaniu. Dobrze też nie sugerować się ceną. Cena może stanowić pewien wyznacznik, ale mamy przecież inflację. Nietrudno się w tym zatracić. Wypada również wziąć pod uwagę fakt, że ewentualna pomyłka jest niebywale kosztowna. "Sztuczny" miód nie ma wartości odżywczych czy korzyści dla zdrowia. Dodatkowo jest to produkt wysokokaloryczny.
Tak dochodzimy do najważniejszego, czyli tego, w jaki sposób powinno się zareagować. Na pewno dobrym pomysłem jest poproszenie o odkręcenie słoika. Wykonanie tej czynności to z perspektywy klientów szansa na poczucie aromatu i zobaczenie konsystencji. Szklana powłoka może mieć niemały wpływ na odbiór rzeczywistości.
Istotne jest też to, że nie chodzi wyłącznie o "sztuczne" miody. Należy też uważać na produkty miodopodobne.
Czym są produkty miodopodobne?
Produkty miodopodobne to określenie, które dla młodszych osób może brzmieć tajemniczo. Starsi powinni pamiętać, że takie propozycje w czasach PRL-u cieszyły się sporą popularnością. Niemniej jednak najważniejsze jest to, czy mowa o produktach wartych zainteresowania. Tymczasem produkty miodopodobne wytwarzane są przez pszczoły, ale naturalnego składnika na pewno nie uświadczymy. Mamy syropy cukrowe mieszane z sokami warzywnymi czy wyciągami z ziół.
Bibliografia
kobieta.interia.pl, Czy sztuczny miód jest zdrowy? Wielu z nas ciągle myli go z naturalnym, https://kobieta.interia.pl/kuchnia/news-czy-sztuczny-miod-jest-zdrowy-wielu-z-nas-ciagle-myli-go-z-n,nId,6670813, Data publikacji: 2023.03.22, Data odczytu: 2023.03.29
Liczba wyświetleń artykułu: 1032
Komentarze z forum pszczelarskiego
Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!
Importowany miód często jest fałszowany
To problem nie tylko Niemiec, ale całej Unii Europejskiej Edyta Glebocki
Jak rozpoznać prawdziwy miód i unikać podróbek? Praktyczne wskazówki dla konsumenta
Jak rozpoznać miód prawdziwy? Łukasz Karol Uliasz
Wielkie spotkanie w sprawie fałszowania miodu w Rzymie 2025
Co ustalono ws. fałszowania miodu? Edyta Glebocki
Ankara stolicą fałszerzy miodu
Stolica Turcji niechlubnie słynie z fałszowania miodu na szeroką skalę. Edyta Glebocki
Parlament krajowy w Bawarii chce położyć kres fałszerzom miodu
Estonia ma laboratorium do badania miodu Edyta Glebocki
Fałszowanie miodu? Mit kontra sklepowa rzeczywistość
Miód w Polsce nie jest fałszowany Portal Pszczelarski
HarmHoney: Pierwsze próbki z Niemiec w drodze do UE
Pierwsze próbki miodu spływają do badań Edyta Glebocki












