Portal Pszczelarski

Wilgoć w ulu – co robić?

Na zdjęciu: wilgoć w ulu. Źródło zdjęcia: doorgarden.com/images/critters/bee-pictures/equipment/condensation-in-bee-hive.JPG

wilgoć w ulu zawilgocony ul pleśń w ulu zabezpieczenie ula na zimę

Wilgoć w ulu – co robić?

Jeśli w ulu jest zbyt wilgotno, szybko to zauważymy, zarówno podczas obserwacji pszczół, jak i ramek z miodem i woskiem. Zawilgocony ul jest narażony na szybki rozwój pleśni i grzybów, a pszczoły w takim  pomieszczeniu są bardziej podatne na choroby.

Pierwszym zadaniem, jakie stoi przed pszczelarzem, jest właściwe zabezpieczenie ula przed wilgocią. Bardzo ważne jest regularne sprawdzanie ocieplaczy i za każdym razem, gdy będą zbyt wilgotne, koniecznie trzeba zamienić je na suche. Jeśli komuś przyjdzie do głowy ocieplenie ula podobnie, jak zwykłego budynku mieszkalnego, warto od razu odstąpić od takiego pomysłu. Zwykłe materiały ociepleniowe, jak wełna mineralna i styropian doskonale sprawdzają się w przypadku ocieplania domów mieszkalnych, ale są kompletnie nietrafione jako termoizolacja uli - szybko bowiem nasiąkają wilgocią i powodują, że szybszy rozwój pleśni wewnątrz uli.

Zamiast ocieplenia warto postawić na prawidłową wentylację – w ulu robi się wilgotno wtedy, gdy jest zbyt duszno. Dobrze jest też stosować osiatkowaną dennicę, która pozwoli na posiadanie zapasu świeżego powietrza. Dzięki temu pszczoły nie będą musiały oddychać powietrzem, w którym będą znajdowały się produkty ich przemiany oddechowej. Szczególnie podczas chłodnych czy deszczowych dni warto zadbać o prawidłową wentylację – rodzina składająca się z kilkunastu tysięcy pszczół, która nie wylatuje na pożytki, tylko całymi dniami siedzi w ulu, wytwarza sporo pary wodnej, a co za tym idzie – wilgoci.

Jeśli zauważymy wilgoć w ulu, trzeba natychmiast usunąć wszystkie jej negatywne skutki. Jeśli ramki są zawilgocone, trzeba je od razu wyjąć i przetopić, a jeśli plastry są zajęte wilgocią i widoczne są na nich efekty pleśnienia, dobrze jest je wymienić na susz.

Opracowano na podstawie:
Werner Gekeler, Pszczoły. Poradnik hodowcy, Wydawnictwo RM, Warszawa 2014, s. 113

Zobacz również:

Zapobieganie nadmiernej wilgoci w ulu

Dennica wysoka higieniczna do ula wielkopolskiego

Spleśniały plaster miodu - co robić?

Anna Celińska

Anna Celińska

Autorka tekstów

Dziennikarz z wykształcenia, zawodu i pasji. Żaden temat nie jest jej obcy, a pszczoły z artykułu na artykuł uwielbia coraz bardziej. Na PortalPszczelarski.pl wrzuca teksty według najważniejszego klucza – informować, radzić, wyjaśniać to, co ważne dla Was. Bo bez czytelnika nie miałoby sensu pisanie.

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 19694

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Agnieszka Koza

Agnieszka Koza

Autorka przepisów kulinarnych i bloga Eksplozja Smaku

Interesuje się wszystkim co jest związane z jedzeniem ale szczególną uwagę zwraca na zdrowe, racjonalne żywienie. W wolnym czasie rozwija swoje pasje którymi są: fotografia, ogrodnictwo oraz podróże.

Ryż cytrynowy z miodem

Filet limonkowo-miodowy z ziołami

Kluski leniwe w sosie maślano-miodowym

Piotr Chmielewski

Piotr Chmielewski

Autor tekstów

Student Wydziału Biologii i Wydziału Prawa i Administracji Uniwersytetu im. Adama Mickiewicza w Poznaniu. Członek Ligi Ochrony Przyrody oraz Koła Naukowego Przyrodników UAM. Interesuje się ochroną przyrody i prawem ochrony środowiska.

Konferencja Współczesne Uwarunkowania Zarządzania Środowiskiem

VI Interdyscyplinarna Konferencja TYGIEL

Pszczoły olbrzymie i czarny miód leśny

Marta Stachowiak

Marta Stachowiak

Autorka przepisów kulinarnych i bloga My Sweet Morning

Blogerka kulinarna (celebrate-your-morning.blogspot.com), na co dzień praktykująca słodkie śniadania. Prawdziwa koneserka miodów. Miłośniczka zdrowego i smacznego trybu życia. Swoją artystyczną duszę ujawnia nie tylko na talerzu ale również w rysunku i decoupage'u.

Miód z dziką różą

Puchowa owsianka na różanym mleku

Naleśniki w karmelizowanym sosie pomarańczowym z miodem

Kuba

Kuba

Autor przepisów i bloga Kuba w kuchni (z małą pomocą Mamy)

Jeden z najmłodszych kucharzy w Polsce. Ma 5 lat. Bardzo lubi pływać, śpiewać, czytać i rysować.

Babeczki orzechowo-bananowe z polewą miodową