Portal Pszczelarski

31. Forum Pszczelarzy - relacja z wydarzenia 2023

pszczelarstwo kujawsko-pomorskie relacja z wydarzenia Regionalny Związek Pszczelarzy w Toruniu

25 marca 2023 roku pszczelarze i miłośnicy miodu z całego kraju spotkali się w Toruniu. Spotkanie to miało związek z 31. Forum Pszczelarzy. Jak się można domyślić, podczas wydarzenia sporo się działo.

Forum Pszczelarzy to miejsce, w którym po prostu można "zarazić się" pszczelarstwem. Wystarczy powiedzieć, że można było kupić nasiona, produkty ekologiczne czy pszczelarski sprzęt. Osoby zainteresowane nowościami także nie mogły narzekać, ponieważ pokazano styropianowy ul czteroodkładowy. Ul ten to miejsce, z którego pszczoły mogą polecieć we wszystkie strony świata.
Oczywiście nie mogło także zabraknąć miodu. Trzeba też przyznać, że obecnie pszczelarze mają problem z miodem. Krótko mówiąc, chodzi o napływający miód zagraniczny. Z drugiej strony na koniec najważniejsza jest jakość. To coś, co bez wątpienia jest dużą nadzieją dla pszczelarzy. 

Za organizowanie wydarzenia odpowiada Regionalny Związek Pszczelarzy w Toruniu. Celem Forum jest wymiana doświadczeń i zapoznanie się z badaniami naukowymi i regulacjami prawnymi.

Bibliografia

radiopik.pl, Spotkanie pszczelarzy miodem płynące. Nowatorskie ule i wizje przyszłości w Toruniu, https://www.radiopik.pl/2,108331,spotkanie-pszczelarzy-miodem-plynace-nowatorskie, Data publikacji: 2023.03.26, Data odczytu: 2023.03.27.



Liczba wyświetleń artykułu: 860

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Magdalena Faltyn

Magdalena Faltyn

Autorka przepisów kulinarnych i bloga kuchniakrokusia.co.uk.

Na co dzień mama, której pasją jest gotowanie, czytanie książek oraz zwiedzanie ciekawych miejsc.

Kurczak w sosie miodowo-musztardowym z nutką chili

Łosoś w musztardzie i miodzie

Udka z kurczaka z ketchupem i miodem

Celina Habryka

Celina Habryka

Autorka tekstów

Doktorantka w Katedrze Analizy i Oceny Jakości Żywności na Uniwersytecie Rolniczym w Krakowie. Zajmuje się badaniem właściwości fizykochemicznych miodów.

Podział miodów pitnych

Rodzaje miodu ze względu na pochodzenie

Agata Kurzajak

Agata Kurzajak

Autorka przepisów kulinarnych i bloga ziarenkapieprzu.com.pl

Ukończyła filologię polską i podyplomowe studia z zakresu doradztwa zawodowego na UAM w Poznaniu. Doradca zawodowy i trener. Jej największą pasją jest gotowanie. Uwielbia łączyć różne smaki i odkrywać nowe przyprawy. Miłośniczka zwierząt, filmów dokumentalnych oraz herbaty z miodem i cytryną.

Koktajl arbuzowo-truskawkowy z miodem

Szaszłyki z marynatą miodową

Zielona sałata z dressingiem miodowo-musztardowym

Marta Stachowiak

Marta Stachowiak

Autorka przepisów kulinarnych i bloga My Sweet Morning

Blogerka kulinarna (celebrate-your-morning.blogspot.com), na co dzień praktykująca słodkie śniadania. Prawdziwa koneserka miodów. Miłośniczka zdrowego i smacznego trybu życia. Swoją artystyczną duszę ujawnia nie tylko na talerzu ale również w rysunku i decoupage'u.

Puchowa owsianka na różanym mleku

Banan w cieście

Placki z borówkami i miodem z cytryną