Portal Pszczelarski

Właściciel pasieki znalazł niebezpieczną substancję w Zbrosławicach 2023

pszczelarstwo śląskie Zbrosławice

Czasem niewiele trzeba, aby pojawiły się poważne problemy. Przekonał się o tym pewien właściciel pasieki w Zbrosławicach w Śląskim. Mężczyzna znalazł 50 pojemników ze żrącą substancją! Co tam było?

Wiele osób pewnie zastanawia się nad tym, o jakiej substancji mowa. To nie zostało jednak ustalone (prowadzone są stosowne badania). Można też usłyszeć o tym, że pojemniki zostały porzucone w dobrze widocznym miejscu. 

Sytuacja ta pokazuje, że wielokrotnie brakuje nam wyobraźni. Cokolwiek by to nie było, możemy rozmawiać o zagrożeniu. Naturalnie nie chodzi w tym momencie wyłącznie o pszczoły. Przyroda to nasze wspólne dobro, o które powinniśmy dbać. Dobrze także mieć świadomość tego, że roczne usuwanie śmieci z lasów w Śląskim kosztuje około miliona złotych. Tak wynika z szacunków wykonanych przez Regionalną Dyrekcję Lasów Państwowych w Katowicach. To pokazuje, że nie mamy do czynienia z wyjątkiem. Problem jest systemowy. Rzecz jasna mowa o czymś, co widoczne jest nie tylko na terenie Śląska. Roczne usuwanie odpadów i śmieci w całym kraju kosztuje około 20 milionów złotych. Rozwiązanie tego wszystkiego jest jednak proste (przynajmniej w teorii) – wystarczy nie śmiecić.

Bibliografia

rmf24.pl, Śląskie: Pojemniki z żrącą substancją w lesie w Zbrosławicach, https://www.rmf24.pl/regiony/slaskie/news-slaskie-pojemniki-z-zraca-substancja-w-lesie-w-zbroslawicach,nId,6675258, Data publikacji: 2023.03.24, Data odczytu: 2023.03.27



Liczba wyświetleń artykułu: 411

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Mirka Lenarcik

Mirka Lenarcik

Autorka tekstów oraz bloga mirosixgotuje.blox.pl

Ukończyła archeologię i anglistykę we Wrocławiu oraz studia doktoranckie w Niemczech. Oprócz gotowania największa pasja to kultura Iranu oraz historia.

Imbirowe ciastka z miodowo-cytrynowym lukrem

Chałka z szafranem i miodem

Bastani – perskie lody szafranowe

Sylwia Zielińska

Sylwia Zielińska

Konsultant serwisu

Doktorantka na Uniwersytecie Rzeszowskim, członkini Koła Naukowego Technologów Żywności FERMENT. Interesuje się toksykologią żywności i zanieczyszczeniem środowiska. Dokładna analizatorka i badaczka składu chemicznego miodu. Poza uczelnią, wraz z przyjaciółką ekotesterka i propagatorka żywności ekologicznej (ekotester.pl - strona w przygotowaniu), działaczka w stowarzyszeniu oraz miłośniczka tańca i motocykli.

Jak sprawdzić rodzaj miodu? Miód spadziowy. Cz. 3.

Jak sprawdzić rodzaj miodu? Miód spadziowy. Cz. 1.

Jak sprawdzić rodzaj miodu? Miód spadziowy. Cz. 2.

Agnieszka Koza

Agnieszka Koza

Autorka przepisów kulinarnych i bloga Eksplozja Smaku

Interesuje się wszystkim co jest związane z jedzeniem ale szczególną uwagę zwraca na zdrowe, racjonalne żywienie. W wolnym czasie rozwija swoje pasje którymi są: fotografia, ogrodnictwo oraz podróże.

Udka kaczki z gruszkami karmelizowanymi w miodzie

Szynka miodowo-musztardowa z rozmarynem

Kurczak w różowej marynacie

Michał Piątek

Michał Piątek

Ekspert Portalu Pszczelarskiego

Pszczelarz, właściciel serwisu www.pogodnypiatek.pl, w którym prowadzi blog pszczelarski i zamieszcza nakręcone przez siebie filmy. Jeden z autorów dwumiesięcznika „Pasieka”, organizator konferencji pszczelarskich, wykładowca.

Michał Piątek Dochodowa pasieka - książka dla pszczelarzy

Współdziałanie pszczelarzy w zakresie promocji i sprzedaży

I Konferencja Pszczelarskiego Klubu Dyskusyjnego Pszczółka między Łodzią a Warszawą - przebieg spotkania