Portal Pszczelarski

Wiosna pracowita jest nie tylko dla pszczół 2023

pszczelarstwo wielkopolskie

W Wielkopolsce (jak i w całej Polsce) czuć wiosnę. Ma to przełożenie choćby na zachowanie pszczół. Owady te wylatują szukać pyłku i wody. Nie ma także co ukrywać, że pracowity okres jest także przed pszczelarzami.

Przede wszystkim trzeba mieć świadomość tego, że pszczoły będą musiały uzbroić się w cierpliwość. Nektaru nie jest dużo. Z drugiej strony na pewno można zauważyć pożytek pyłkowy. Poza tym chodzi o obloty oczyszczające. Pszczoły wynoszą z ula wszystko to, co po zimie jest niepotrzebne.

Z perspektywy pszczelarzy niezwykle istotne jest to, aby rodziny odpowiednio wystartowały. Tym samym należy sprawdzać, czy ilość pokarmu jest wystarczająca. Gdyby okazało się, że pokarmu jest zbyt mało, zasoby trzeba uzupełnić. Uzupełnienie zasobów odbywa się za sprawą tzw. ciasta. Poza tym przy odpowiedniej temperaturze konieczne jest wymienienie dennicy. 

Osoby zainteresowane wsparciem dla pszczelarzy powinny pamiętać o tym, że samorząd województwa wielkopolskiego zdecydował się przeznaczyć na ten cel 2 000 000 zł. Kwota ta nie może zostać jednak wykorzystana w dowolny sposób – pieniądze zostaną przeznaczone na zakup węzy pszczelej.

Bibliografia

m.rc.fm, Wiosenne porządki, https://m.rc.fm/news/kalisz-wiosenne-porzadki.html, Data publikacji: 2023.03.27, Data odczytu 2023.03.27



Liczba wyświetleń artykułu: 714

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!


  Ostatnio na forum:



  Współpracują z portalem:

Malgorzata Radziszewska

Malgorzata Radziszewska

Autorka przepisów kulinarnych

Blogerka kulinarna (amku.blogspot.com), która uwielbia kuchenne eksperymenty. Z zawodu: tester aplikacji. Na co dzień: mama. W wolnych chwilach robi zdjęcia i zajmuje się promowaniem fotografii mobilnej działając w ramach Grupy Mobilni (grupamobilni.pl).

Sałatka kobieca Keep smiling z miodem

Irlandzkie bułeczki owsiane z miodem

Ogórki z miodem

Agnieszka Koza

Agnieszka Koza

Autorka przepisów kulinarnych i bloga Eksplozja Smaku

Interesuje się wszystkim co jest związane z jedzeniem ale szczególną uwagę zwraca na zdrowe, racjonalne żywienie. W wolnym czasie rozwija swoje pasje którymi są: fotografia, ogrodnictwo oraz podróże.

Koktajl 3 razy M (Melon, Mango, Miód)

Udka kaczki z gruszkami karmelizowanymi w miodzie

Marlenka - ciasto z miodem