Portal Pszczelarski

Rozpoczęcie sezonu w pasiece Miodowy ZAKątek z małymi pomocnikami 2023

pszczelarstwo małopolskie sezon pszczelarski Pasieka Miodowy ZAKątek Adrian Urbańczyk

Otwarcie sezonu pszczelarskiego w pasiece Miodowy ZAKątek! Najmłodsi śledzili życie pszczoły. Tym samym mogli dowiedzieć się choćby tego, jak powstaje miód. 

Dawanie dobrego przykładu

Wiele mówi się o pszczołach, ale słowa to nie wszystko. Ważne jest też dawanie dobrego przykładu i Miodowy ZAKątek jest właśnie takim przykładem. Pasieka ta funkcjonuje od sierpnia 2022 roku. Osoby zainteresowane szczegółami powinny udać się do Oczyszczalni Piskorzowiec Grupy Azoty ZAK. Nad gospodarstwem czuwa Adrian Urbańczyk wraz z małżonką. Urbańczyka można określić pszczelarzem z zawodu i zamiłowania. Za cel działalności można uznać troskę o edukację i ekologię. 

Rozpoczęcie sezonu pszczelarskiego to pewnie dla wielu symbol, ale to coś znacznie więcej. Mowa o wydarzeniu, podczas którego maluchy miały okazję zobaczyć pasiekę. To wielkie wrażenie. Ponadto nie chodziło wyłącznie o obserwację. Działo się wiele i jedną z atrakcji była możliwość posadzenia miododajnych roślin. Pewnie sporo mówi się o edukacji dzieci, ale czy tylko najmłodsi mogą się uczyć? Z pełnym przekonaniem można powiedzieć, że i dorośli mają pewne braki w wiedzy. Oczywiście do tego wszystkiego dochodzi też zajmowanie się produkcją miodu. Adrian Urbańczyk i jego małżonka mają w związku z tym wiele pracy, ale na pewno jest to praca, która prędzej lub później przyniesie efekty.

Bibliografia

kk24.pl, Cenna lekcja dla najmłodszych. W pasiece Miodowy ZAKątek Grupy Azoty odbyło się otwarcie sezonu pszczelarskiego, https://kk24.pl/cenna-lekcja-dla-najmlodszych-w-pasiece-miodowy-zakatek-grupy-azoty-odbylo-sie-otwarcie-sezonu-pszczelarskiego/, Data publikacji: 2023.03.25, Data odczytu: 2023.03.25.



Liczba wyświetleń artykułu: 420

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Monika Czyżewska

Monika Czyżewska

Tęsknota za zdrowym, prostym, jakościowym życiem blisko natury, wolnym od chemii zaprowadziła mnie do momentu w życiu, kiedy zaczęłam wypiekać domowe chleby, przygotowywać przetwory no i... domowe kosmetyki. Na moim blogu www.naturalnie-ze-naturalnie.blogspot.com dzielę się z pomysłami na mydła naturalne ręcznie robione i nie tylko. Mam nadzieję, że tak jak ja zmienicie swoje postrzeganie pielęgnacji i zdrowia i stanie się to Waszym stylem życia.

Malgorzata Radziszewska

Malgorzata Radziszewska

Autorka przepisów kulinarnych

Blogerka kulinarna (amku.blogspot.com), która uwielbia kuchenne eksperymenty. Z zawodu: tester aplikacji. Na co dzień: mama. W wolnych chwilach robi zdjęcia i zajmuje się promowaniem fotografii mobilnej działając w ramach Grupy Mobilni (grupamobilni.pl).

Ogórki z miodem

Różano-orkiszowy torcik naleśnikowy z miodem

Sałatka z kalafiora z miodem

Sylwia Zielińska

Sylwia Zielińska

Konsultant serwisu

Doktorantka na Uniwersytecie Rzeszowskim, członkini Koła Naukowego Technologów Żywności FERMENT. Interesuje się toksykologią żywności i zanieczyszczeniem środowiska. Dokładna analizatorka i badaczka składu chemicznego miodu. Poza uczelnią, wraz z przyjaciółką ekotesterka i propagatorka żywności ekologicznej (ekotester.pl - strona w przygotowaniu), działaczka w stowarzyszeniu oraz miłośniczka tańca i motocykli.

Jak sprawdzić rodzaj miodu? Miód spadziowy. Cz. 2.

Jak sprawdzić rodzaj miodu? Miód spadziowy. Cz. 1.

Jak sprawdzić rodzaj miodu? Miód spadziowy. Cz. 3.