Portal Pszczelarski

Pasieka z Przemkowa robi we Wrocławiu prawdziwą furorę! 2023

Źródło grafiki: https://www.facebook.com/photo/?fbid=482978467324017&set=a.390639926557872

pszczelarstwo dolnośląskie wydarzenia pszczelarskie wystawa pszczelarska Pasieka Dziadka Tolka

Czy Wrocław to miasto, w którym miłośnicy pszczół mogą znaleźć coś dla siebie? Wiele osób może to dziwić, ale pszczelarze jak najbardziej mogą czuć się usatysfakcjonowani! Chodzi o Dziadka Tolka i jego pasiekę.

Poznaj świat pszczół w Arkadach Wrocławskich

Miłośnicy pszczelich pasiek powinni udać się w stronę wrocławskich arkad. Właśnie tam (na pierwszym piętrze) mamy okazję podziwiać niezwykłą ekspozycję.

Pasieka Dziadka Tolka czeka na zainteresowanych od 10 marca 2023 r.. Pasiekę tą można oglądać codziennie w godz. 10:00-18:00. Osoby zwiedzające ekspozycję będą mogły przyjrzeć się choćby temu, jak przebiega cykl rozwoju i pracy pszczół. Wszystko odbywa się w czterech salach, aczkolwiek przytoczone informacje tyczą się dwóch głównych. Trzecia sala to miejsce na warsztaty dla dzieci i seniorów. W ostatnim pomieszczeniu można się zrelaksować podczas wdychania miodowego aromatu. 

Poza tym nie zapomniano też o dobrej zabawie. Interaktywne zabawy imitujące pracę pszczelarza czy wirtualne latanie z pszczołą to propozycje, które mogą zostać w pamięci na długo. Do tego jeszcze budowa ula, możliwość zrobienia świeczki z wosku czy nauka składania rameczek. Na nudę nie można narzekać.

Ceny biletów przedstawiają się w następujący sposób:

  • normalny – 30 zł
  • ulgowy – 28 zł

W przypadku biletów grupowych cennik przedstawia się tak:

  • normalny – 26 zł
  • ulgowy – 24 zł

W razie chęci udziału w warsztatach konieczna jest dodatkowa opłata w wysokości 10 zł od osoby.

Bibliografia

  1. glogow.naszemiasto.pl, Pasieka Dziadka Tolka z Przemkowa podbija Wrocław. Od 10 marca jest atrakcją Arkad Wrocławskich, https://glogow.naszemiasto.pl/pasieka-dziadka-tolka-z-przemkowa-podbija-wroclaw-od-10/ar/c5-9243813, Data publikacji: 2023.03.13, Data odczytu: 2023.03.15


Liczba wyświetleń artykułu: 789

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Marta Stachowiak

Marta Stachowiak

Autorka przepisów kulinarnych i bloga My Sweet Morning

Blogerka kulinarna (celebrate-your-morning.blogspot.com), na co dzień praktykująca słodkie śniadania. Prawdziwa koneserka miodów. Miłośniczka zdrowego i smacznego trybu życia. Swoją artystyczną duszę ujawnia nie tylko na talerzu ale również w rysunku i decoupage'u.

Racuchy z bananami i miodem

Zdrowe cukierki z miodem w trzech wersjach

Ananas w czekoladowym cieście

Tadeusz Kąkol

Tadeusz Kąkol

Autor tekstów

Emerytowany nauczyciel zawodu w Zespole Szkół Rolniczych. Obecnie zajmuje się pszczołami (12 uli) i ogrodnictwem (rośliny miododajne) w Grabowcu koło Zamościa.

Miód - produkt pszczeli

Pyłek kwiatowy a pyłek pszczeli

Propolis - produkt pszczeli

Magdalena

Magdalena

Autorka przepisów kulinarnych i bloga nadpaleniskiem.blogspot.com

Dorastając w babcinej kuchni, nauczyłam się, że najlepsza kuchnia to polska kuchnia i to ją uwielbiam najbardziej. "Chwilowo" udomowiona mama na pełen etat, chwytająca życie za rogi, nie bojąca się wyzwań w żadnej sferze. Z pasji: kucharka i smakoszka, z wykształcenia: geograf.

Majowy miodek z mniszka lekarskiego

Wigilijne łazanki na bogato

Tartaletki na słodko z bananami i czekoladą

Sylwia Zielińska

Sylwia Zielińska

Konsultant serwisu

Doktorantka na Uniwersytecie Rzeszowskim, członkini Koła Naukowego Technologów Żywności FERMENT. Interesuje się toksykologią żywności i zanieczyszczeniem środowiska. Dokładna analizatorka i badaczka składu chemicznego miodu. Poza uczelnią, wraz z przyjaciółką ekotesterka i propagatorka żywności ekologicznej (ekotester.pl - strona w przygotowaniu), działaczka w stowarzyszeniu oraz miłośniczka tańca i motocykli.

Jak sprawdzić rodzaj miodu? Miód spadziowy. Cz. 2.

Jak sprawdzić rodzaj miodu? Miód spadziowy. Cz. 3.

Jak sprawdzić rodzaj miodu? Miód spadziowy. Cz. 1.