Portal Pszczelarski

Agroturystyka: dodatkowy dochód dla rolnika

Artykuł sponsorowany.

agroturystyka

Agroturystyka przynosi korzyści wszystkim. Mieszkańcy miast zmieniają scenę, a rolnicy uzyskują dodatkowe dochody. Porozmawiajmy o tym, jak rolnicy mogą zarabiać na agroturystyce.

Rolnictwo jest dodatkowym źródłem dochodu dla wielu osób w Polsce. Jeśli wcześniejszy sukces w biznesie zależał od klimatu, to wraz z rozwojem nauki i techniki nawet z niewielkiej powierzchni można nieźle zarobić. Najważniejsze jest, aby poprawnie ocenić własne zasoby i wybrać kierunek w oparciu o swoje zainteresowania i hobby.

Dla kogo przeznaczona jest agroturystyka?

Wiele osób chce zmienić pracę. Ucieknij od zgiełku miasta i znajdź spokojne miejsce, w którym będziesz mógł pracować, cieszyć się krajobrazem i czystym powietrzem. Taką pracę w agroturystyce można znaleźć korzystając z zasobów internetowych, na przykład Jooble, gdzie można znaleźć oferty pracy w gospodarstwie agroturystycznym. Ponieważ branża ta coraz bardziej rozwija się w Polsce, znalezienie pracy nie będzie trudne.

Ktoś w dzieciństwie nie miał okazji pojechać „na wieś do babci”, komuś takie wiejskie przygody tylko go zasmuciły. Im jesteśmy starsi, tym częściej pojawiają się napady nostalgii za wiejskimi przestrzeniami lub po prostu pragnienie jedności z naturą i wiejskim życiem. Możesz machnąć ręką na hałaśliwe miasto i zanurzyć się w tradycje i wiejskie życie dzięki rozwiniętej w wielu krajach agroturystyce.

Korzyści ekonomiczne

Z roku na rok kierunek ten staje się coraz bardziej popularny, czemu sprzyja globalna urbanizacja społeczeństwa. Mieszkańcy miast coraz częściej szukają sposobów na ucieczkę od zgiełku megamiast i zanieczyszczonego powietrza.

Dla właścicieli gospodarstw agroturystyka jest szansą na stworzenie dodatkowego źródła utrzymania rentowności gospodarstwa. Ponadto jest to dobry ruch reklamowy poprawiający sprzedaż produktów. Na przykład w Europie kierunek ten przynosi rolnikom do 70% dochodów. Wielu właścicieli wyodrębnia agroturystykę jako odrębny biznes.

Unijni eksperci obliczyli, że na łóżku rolnicy mogą „zarobić” tyle, co na jednej krowie. Teraz ten kierunek turystyki w Unii Europejskiej przynosi branży turystycznej do 20% dochodów. We Włoszech liczba gospodarstw dostępnych dla turystów wzrosła siedmiokrotnie w ciągu 10 lat. W Polsce bez podatku można wynająć turystom do pięciu pokoi.

Agroturystyka w Polsce

W Europie Środkowo-Wschodniej Polska jest jednym z liderów w dziedzinie agroturystyki. Nie jest to zaskakujące, biorąc pod uwagę, że Polska jest krajem rolniczym i ma prawie tyle samo gospodarstw co Stany Zjednoczone! 

Wybierając Polskę jako cel podróży "natkniesz się" na kilka możliwych opcji noclegowych: od pokoju w tradycyjnej polskiej wiejskiej chacie po komfortowe pokoje hotelowe lub mini-hotele na farmie.

Jeśli chodzi o sam wypoczynek, w Polsce występują dwa główne typy gospodarstw. Pierwsza to agroturystyka w najczystszej postaci, czyli nie ograniczasz się tylko do życia na wsi. A na wycieczki edukacyjne, naukę wiejskiej mądrości, zapoznanie z kuchnią, folklorem i tradycjami można liczyć. Jeśli chodzi o gospodarstwa drugiego typu, ich właściciele traktują agroturystykę jako źródło dodatkowego dochodu, a nie głównego, więc wycieczki i rozrywkę trzeba będzie znaleźć na własną rękę, a stół jadalny nie będzie pełen bajerów.

Jednak proste, zdrowe wiejskie jedzenie znacznie bardziej im odpowiada.

Największy wybór gospodarstw i gospodarstw agroturystycznych znajdziesz w następujących regionach Polski: Pomorze, Mazury, Pojezierze Lubuskie i Województwo Wielkopolskie. Beskidy na południe od Krakowa, okolice Poznania i Zielonej Góry słyną również ze swoich krajobrazów i sposobu życia. 

agroturystyka dochód dla rolnika

To nie jest takie proste

Projekt agroturystyki to dobry pomysł, bo małe wsie, składające się z trzech, czterech domów, rozrastają się, a agroturystyka jest szansą na ożywienie wsi, start od nowa, choć z innej perspektywy, jak turystyka. A jeśli wioska lub wieś jest duża, oznacza to wzrost zatrudnienia. 

Za dodatkową zaletę agroturystyki można uznać to, że może zainteresować okolicznych mieszkańców utrzymanie czystości osady wiejskiej i zwiększenie aktywności społecznej uczestników turystyki wiejskiej. Podnoszą dochody rodzin wiejskich i mogą motywować je do rozwijania swojej działalności, np. w rolnictwie.

Z minusów to oczywiście dużo pracy, rejestracja przez przedsiębiorcę i papierkowa robota, do tego uzyskanie zaświadczenia o spełnieniu norm bezpieczeństwa, zagospodarowanie terenu mieszkalnego i duże wydatki, ale gdzie bez zabezpieczenia. Regularnie badaj i twórz piękny krajobraz na swojej stronie, organizuj programy rozrywki turystycznej i usług dodatkowych oraz współpracuj z innymi organizacjami, aby przyciągnąć turystów.

Niektórym może się to wydawać odległe i niezwykłe, ale jestem pewien, że w każdej miejscowości jest osoba, która kibicuje życiu i dobrobytowi wsi i dowiedziawszy się przynajmniej raz z wiadomości w radiu, on mogą zdecydować się na tak wielką sprawę, jak turystyka wiejska i cofnąć czas na swoją korzyść.

Plusy i minusy

Korzyści dla ludności wiejskiej:

  • Możliwość dodatkowego dochodu;
  • Zachęta do uporządkowania gospodarki;
  • Możliwość zaangażowania pełnoletnich, pełnosprawnych członków rodziny w pracę twórczą.

Korzyści dla władz publicznych

  • Wzrost zatrudnienia ludności;
  • Zmniejszenie napięcia społecznego;
  • Zwiększenie dochodów rodziny;
  • Wszystkie środki zarobione przez rodziny pozostają w regionie;
  • Dodatkowe podatki do budżetu z sektora usług.

Korzyści biznesowe:

  • Zwiększenie dochodów całego sektora usług;
  • Możliwość tworzenia różnych branż;
  • Możliwość nawiązania relacji biznesowych i przyciągnięcia inwestycji.

Wady turystyki wiejskiej:

  • Słaby dopływ dochodów bezpośrednich do budżetów wszystkich szczebli w pierwszych latach istnienia;
  • Konieczność stałego wsparcia finansowego organizatorów turystyki wiejskiej.

W tym artykule opowiedzieliśmy trochę o agroturystyce, jakie są cechy, wady i zalety. Agroturystyka to prężnie rozwijająca się iz każdym rokiem coraz bardziej popularna branża. Tutaj można znaleźć zarówno doskonały wypoczynek, jak i doskonałą pracę. Rolnicy również mogą znaleźć tu dodatkowe dochody.

agroturystyka dodatkowy dochód dla rolnika



Liczba wyświetleń artykułu: 1785

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Mirka Lenarcik

Mirka Lenarcik

Autorka tekstów oraz bloga mirosixgotuje.blox.pl

Ukończyła archeologię i anglistykę we Wrocławiu oraz studia doktoranckie w Niemczech. Oprócz gotowania największa pasja to kultura Iranu oraz historia.

Nan-e qandi

Chałka z szafranem i miodem

Chleb z szafranem i miodem

Agata Kurzajak

Agata Kurzajak

Autorka przepisów kulinarnych i bloga ziarenkapieprzu.com.pl

Ukończyła filologię polską i podyplomowe studia z zakresu doradztwa zawodowego na UAM w Poznaniu. Doradca zawodowy i trener. Jej największą pasją jest gotowanie. Uwielbia łączyć różne smaki i odkrywać nowe przyprawy. Miłośniczka zwierząt, filmów dokumentalnych oraz herbaty z miodem i cytryną.

Wiosenna sałata ze szpinakiem i winegretem czosnkowo-miodowym

Koktajl arbuzowo-truskawkowy z miodem

Skrzydełka z miodem i chili

Tadeusz Kąkol

Tadeusz Kąkol

Autor tekstów

Emerytowany nauczyciel zawodu w Zespole Szkół Rolniczych. Obecnie zajmuje się pszczołami (12 uli) i ogrodnictwem (rośliny miododajne) w Grabowcu koło Zamościa.

Miód - produkt pszczeli

Pszczelarz, a kto to taki?

Pyłek kwiatowy a pyłek pszczeli

Food and Agriculture Organization of the United Nations

Food and Agriculture Organization of the United Nations

Oficjalny partner merytoryczny

Organizacja Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (ang. FAO), to instytucja, której celem jest m.in. polepszanie wytwarzania, wymiany i dystrybucji produktów rolnictwa, leśnictwa i rybołówstwa, podnoszenie poziomu wyżywienia narodów, popieranie zawierania porozumień w sprawie międzynarodowego handlu produktami rolnymi oraz udzielanie pomocy technicznej.

Kontrola jakości miodu

Skład miodu

Działanie antyoksydacyjne (aktywność antybakteryjna) miodu