Portal Pszczelarski

Na świecie jest najwięcej pszczół miodnych w historii – twierdzi amerykańska organizacja ekologiczna 2023

pszczelarstwo na świecie pszczelarstwo w USA liczebność pszczół The Xerces Society for Invertebrate Conservation

The Xerces Society for Invertebrate Conservation - istniejąca od 1971 roku amerykańska organizacja ekologiczna działająca na rzecz bioróżnorodności i owadów zapylających twierdzi, że wbrew powszechnej opinii populacja pszczół miodnych ma się bardzo dobrze. Owady te wręcz zagrażają innym gatunkom. 

Jak stwierdził cytowany przez serwis Genetic Literacy Project dyrektor wykonawczy Xerces Society Scott Black na świecie jest obecnie prawdopodobnie więcej pszczół miodnych niż kiedykolwiek w historii. W związku z tym, jego zdaniem, nie ma obaw związanych z ich ochroną. 

Widoczny jest zatem potężny progres, bowiem około 2006 roku zaczęto odnotowywanie ogromnych strat w populacji pszczół miodnych. Wiele zagrożeń dla nich nadal występuje, jak pestycydy i pasożytnicze choroby, jednakże, jak wskazuje organizacja, na rzecz ochrony tych owadów działa potężny przemysł, a po wzmożeniu wysiłków, by utrzymać tę populację liczba kolonii pszczół miodnych na cały w świecie wzrosła o ponad 80% w porównaniu do lat 60. XX wieku. 

Jednocześnie zaniedbana została ochrona dzikich zapylaczy, którzy są wypierani przez mające lepsze "zaplecze i wsparcie" pszczoły miodne. Xerces Society zwraca uwagę, że większy nacisk powinien zostać zatem teraz położony na ochronie lokalnych gatunków dziko żyjących pszczół czy innych owadów zapylających.



Liczba wyświetleń artykułu: 213

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Agata Kurzajak

Agata Kurzajak

Autorka przepisów kulinarnych i bloga ziarenkapieprzu.com.pl

Ukończyła filologię polską i podyplomowe studia z zakresu doradztwa zawodowego na UAM w Poznaniu. Doradca zawodowy i trener. Jej największą pasją jest gotowanie. Uwielbia łączyć różne smaki i odkrywać nowe przyprawy. Miłośniczka zwierząt, filmów dokumentalnych oraz herbaty z miodem i cytryną.

Wiosenna sałata ze szpinakiem i winegretem czosnkowo-miodowym

Zielona sałata z dressingiem miodowo-musztardowym

Skrzydełka z miodem i chili

Piotr Chmielewski

Piotr Chmielewski

Autor tekstów

Student Wydziału Biologii i Wydziału Prawa i Administracji Uniwersytetu im. Adama Mickiewicza w Poznaniu. Członek Ligi Ochrony Przyrody oraz Koła Naukowego Przyrodników UAM. Interesuje się ochroną przyrody i prawem ochrony środowiska.

VI Interdyscyplinarna Konferencja TYGIEL

Historia pszczelarza-sapera. Cz. 2.

Biały miód leśny z Mount Oku

Zespół Szkolno-Przedszkolny w Łukcie

Zespół Szkolno-Przedszkolny w Łukcie

Partner serwisu

W Zespole Szkolno-Przedszkolnym w Łukcie realizowany jest projekt ekologiczny "Pszczoły Lubię". Projekt jest laureatem konkursu grantowego "Z Kujawskim pomagamy pszczołom". Grant ufundowała firma ZT Kruszwica S.A. Organizatorem konkursu jest Fundacja Nasza Ziemia. Koordynatorkami projektu są Elżbieta Piotrak i Magdalena Palińska.

Pszczoły Lubię. Cz. 1.

Pszczoły Lubię. Cz. 2.

Agnieszka Koza

Agnieszka Koza

Autorka przepisów kulinarnych i bloga Eksplozja Smaku

Interesuje się wszystkim co jest związane z jedzeniem ale szczególną uwagę zwraca na zdrowe, racjonalne żywienie. W wolnym czasie rozwija swoje pasje którymi są: fotografia, ogrodnictwo oraz podróże.

Szynka miodowo-musztardowa z rozmarynem

Lekka sałatka z miodowym dressingiem

Herbatka z miodem na przeziębienie