Portal Pszczelarski

Trybunał Sprawiedliwości Unii Europejskiej odmówił zawieszenia zakazu stosowania szkodliwych dla pszczół środków owadobójczych 2023

pszczelarstwo na świecie pszczelarstwo w Unii Europejskiej Martin Dermine nikotynoidy

Według informacji dziennika Rzeczpospolita, zgodnie z orzeczeniem Trybunału Sprawiedliwości Unii Europejskiej w Luksemburgu żaden kraj Wspólnoty nie może stosować wyłączeń od zakazu użycia na uprawach rolnych środków owadobójczych uznawanych za neuroaktywne pestycydy spokrewnione chemicznie z nikotyną. Powodem jest zagrożenie jakie mogą stanowić dla pszczół. 

Wyrok został wydany w związku z decyzją Francji, która w 2020 roku wprowadziła dwuletnie uchylenie zakazu stosowania takich środków dla rolników uprawiających buraki cukrowe. Decyzja luksemburskiego Trybunału zastopowała przedłużenie tego zakazu na 2023 rok.

Francuskie władze poinformowały, że przyjęły tę decyzję do wiadomości i nie będą jej podważać. Nie jest to jednak do końca po myśli rolników. Pojawiają się opinie, że może to zniechęcić do uprawy buraków, co w konsekwencji prowadzi do poważnego kryzysu branży cukrowej we Francji, która i tak już bardzo ucierpiała z powodu trwającej suszy.

Zadowolenia z kolei nie kryje cytowany przez Rzeczpospolitą, Martin Dermine - belgijski pszczelarz i członek organizacji PAN Europe, która wystąpiła do Trybunału w Luksemburgu w tej sprawie. Wydanie korzystnego dla pszczół i innych owadów zapylających wyroku uznał za ważny dzień w walce o ochronę tych stworzeń. Przypomniał również, że władze i politycy są zobowiązani do przestrzegania prawa, a nie ulegania różnym grupom nacisku.



Liczba wyświetleń artykułu: 319

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Agnieszka Koza

Agnieszka Koza

Autorka przepisów kulinarnych i bloga Eksplozja Smaku

Interesuje się wszystkim co jest związane z jedzeniem ale szczególną uwagę zwraca na zdrowe, racjonalne żywienie. W wolnym czasie rozwija swoje pasje którymi są: fotografia, ogrodnictwo oraz podróże.

Pasta miodowo-miętowa

Carpaccio z kaczki w miodowym dressingu

Lekka sałatka z miodowym dressingiem

Tadeusz Kąkol

Tadeusz Kąkol

Autor tekstów

Emerytowany nauczyciel zawodu w Zespole Szkół Rolniczych. Obecnie zajmuje się pszczołami (12 uli) i ogrodnictwem (rośliny miododajne) w Grabowcu koło Zamościa.

Propolis - produkt pszczeli

Pszczelarz, a kto to taki?

Smotrawa okazała - roślina miododajna

Mirka Lenarcik

Mirka Lenarcik

Autorka tekstów oraz bloga mirosixgotuje.blox.pl

Ukończyła archeologię i anglistykę we Wrocławiu oraz studia doktoranckie w Niemczech. Oprócz gotowania największa pasja to kultura Iranu oraz historia.

Imbirowe ciastka z miodowo-cytrynowym lukrem

Konfitura z melona z imbirem i miodem

Kapusta czerwona z porto

Kuba

Kuba

Autor przepisów i bloga Kuba w kuchni (z małą pomocą Mamy)

Jeden z najmłodszych kucharzy w Polsce. Ma 5 lat. Bardzo lubi pływać, śpiewać, czytać i rysować.

Babeczki orzechowo-bananowe z polewą miodową