Portal Pszczelarski

Trybunał Sprawiedliwości Unii Europejskiej odmówił zawieszenia zakazu stosowania szkodliwych dla pszczół środków owadobójczych 2023

pszczelarstwo na świecie pszczelarstwo w Unii Europejskiej Martin Dermine nikotynoidy

Według informacji dziennika Rzeczpospolita, zgodnie z orzeczeniem Trybunału Sprawiedliwości Unii Europejskiej w Luksemburgu żaden kraj Wspólnoty nie może stosować wyłączeń od zakazu użycia na uprawach rolnych środków owadobójczych uznawanych za neuroaktywne pestycydy spokrewnione chemicznie z nikotyną. Powodem jest zagrożenie jakie mogą stanowić dla pszczół. 

Wyrok został wydany w związku z decyzją Francji, która w 2020 roku wprowadziła dwuletnie uchylenie zakazu stosowania takich środków dla rolników uprawiających buraki cukrowe. Decyzja luksemburskiego Trybunału zastopowała przedłużenie tego zakazu na 2023 rok.

Francuskie władze poinformowały, że przyjęły tę decyzję do wiadomości i nie będą jej podważać. Nie jest to jednak do końca po myśli rolników. Pojawiają się opinie, że może to zniechęcić do uprawy buraków, co w konsekwencji prowadzi do poważnego kryzysu branży cukrowej we Francji, która i tak już bardzo ucierpiała z powodu trwającej suszy.

Zadowolenia z kolei nie kryje cytowany przez Rzeczpospolitą, Martin Dermine - belgijski pszczelarz i członek organizacji PAN Europe, która wystąpiła do Trybunału w Luksemburgu w tej sprawie. Wydanie korzystnego dla pszczół i innych owadów zapylających wyroku uznał za ważny dzień w walce o ochronę tych stworzeń. Przypomniał również, że władze i politycy są zobowiązani do przestrzegania prawa, a nie ulegania różnym grupom nacisku.



Liczba wyświetleń artykułu: 544

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!


  Ostatnio na forum:



  Współpracują z portalem:

Bogdan Piekarz

Bogdan Piekarz

Autor tekstów

Pszczelarz z przeszło 70-letnim doświadczeniem. Autor licznych publikacji w branżowych czasopismach. Członek Rejonowego Koła Pszczelarzy nr 2 w Łodzi.

Miodobranie - krok po kroku

Główny przegląd wiosenny rodzin pszczelich

Agata Kurzajak

Agata Kurzajak

Autorka przepisów kulinarnych i bloga ziarenkapieprzu.com.pl

Ukończyła filologię polską i podyplomowe studia z zakresu doradztwa zawodowego na UAM w Poznaniu. Doradca zawodowy i trener. Jej największą pasją jest gotowanie. Uwielbia łączyć różne smaki i odkrywać nowe przyprawy. Miłośniczka zwierząt, filmów dokumentalnych oraz herbaty z miodem i cytryną.

Koktajl arbuzowo-truskawkowy z miodem

Skrzydełka z miodem i chili

Szaszłyki z marynatą miodową