Portal Pszczelarski

Mieszane uprawy pszenicy i bobiku przyciągają więcej pszczół

pszczelarstwo na świecie pszczelarstwo w Niemczech pożytki pszczele

Naukowcy z Uniwersytetu w Getyndze w Niemczech twierdzą, że mieszane uprawy pszenicy i bobiku przyciągają większą liczbę pszczół zarówno miodnych, jak i dzikich. Dla badaczy było to zaskoczenie, bowiem spodziewali się, że większość owadów wybierze jednolite uprawy.

Zdaniem ekspertów taki wybór pszczół mógł być spowodowany faktem, że widoczność kwiatów na mieszanych uprawach jest większa. Ponadto bobik rosnący wśród pszenicy mógł intensyfikować swoje zasoby, by przyciągnąć więcej zapylaczy w celu zebrania z niego pyłku i nektaru, a nie od "konkurencji". 

Badacze wskazują również, że taka mieszana uprawa zwiększa plony. Korzyści przynosi także dodanie do niej roślin strączkowych, jak fasola czy soczewica. Podniesie to obfitość zbiorów i jednocześnie przyczyni się do przeciwdziałania spadkowi liczebność owadów zapylających. 

Prowadzone wcześniej badania pokazywały, że podobne zjawisko występuje przy różnorodność kwiatów w krajobrazie rolniczym. Najwidoczniej pszczoły, a także inne owady zapylające są bardziej zainteresowane miejscami, gdzie istnieje większy wybór roślin.



Liczba wyświetleń artykułu: 1264

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Bogdan Piekarz

Bogdan Piekarz

Autor tekstów

Pszczelarz z przeszło 70-letnim doświadczeniem. Autor licznych publikacji w branżowych czasopismach. Członek Rejonowego Koła Pszczelarzy nr 2 w Łodzi.

Miodobranie - krok po kroku

Główny przegląd wiosenny rodzin pszczelich

Piotr Chmielewski

Piotr Chmielewski

Autor tekstów

Student Wydziału Biologii i Wydziału Prawa i Administracji Uniwersytetu im. Adama Mickiewicza w Poznaniu. Członek Ligi Ochrony Przyrody oraz Koła Naukowego Przyrodników UAM. Interesuje się ochroną przyrody i prawem ochrony środowiska.

Projekt Bartnik i polskie więziennictwo

Historia pszczelarza-sapera. Cz. 2.

Historia pszczelarza-sapera. Cz. 1.

Marta Stachowiak

Marta Stachowiak

Autorka przepisów kulinarnych i bloga My Sweet Morning

Blogerka kulinarna (celebrate-your-morning.blogspot.com), na co dzień praktykująca słodkie śniadania. Prawdziwa koneserka miodów. Miłośniczka zdrowego i smacznego trybu życia. Swoją artystyczną duszę ujawnia nie tylko na talerzu ale również w rysunku i decoupage'u.

Zdrowe cukierki z miodem w trzech wersjach

Budyniowa owsianka czekoladowa z miodem

Puchowa owsianka na różanym mleku

Ewa Jarosz

Ewa Jarosz

autor przepisów kulinarnych i bloga dietetykwstolicy.blogspot.com

Dietetyk medyczny, blogerka kulinarna i amator fotografii. Uczy swoich pacjentów jak utrzymać zasady racjonalnego odżywiania czerpiąc przyjemność z jedzenia. Zaraża optymizmem i zdrowym podejściem do życia.

Ciasto jogurtowo-miodowe z cynamonem

Pieczone owoce z miodem i płatkami owsianymi

Ciasto orzechowe z miodem