Portal Pszczelarski

Ankieta pszczelarska związana z zadaniem: Monitorowanie fenologiczno-rolniczych warunków stacjonowania pasiek 2023

Informacja prasowa: Inhort 2023.01.18

ankieta pszczelarska

Szanowni Pszczelarze,

Zakład Pszczelnictwa Instytutu Ogrodnictwa-PIB zwraca się do Państwa z serdeczną prośbą o wypełnienie ankiety pszczelarskiej. Ankieta dotyczy fenologii pszczelarskiej, gospodarki pasiecznej, chorób pszczół i wiedzy pszczelarskiej. Ankieta jest częścią zadania "Monitorowanie fenologiczno-rolniczych warunków stacjonowania pasiek" i jest kontynuacją badań prowadzonych w naszym Zakładzie już od 1958 roku. Celem badań jest obserwowanie zmian w polskim pszczelarstwie m.in. w kontekście zmian w przyrodzie i rolnictwie związanych ocieplaniem klimatu. Wyniki Państwa obserwacji będą publikowane w literaturze popularno-naukowej i naukowej oraz materiałach informacyjnych. Wartość takich opracowań rośnie, kiedy pochodzą one od jak największej liczby respondentów z różnych regionów kraju. 

Ankieta on-line dostępna jest pod adresem: https://ankietapszczelarska.pl

Ankietę można wypełnić jawnie lub anonimowo zajmuje to około 20 minut. Składa się ona z kilku części. W przypadku braku danych w jednej części proszę nic nie wpisywać tylko przejść do następnych pytań. Możliwe jest wypełnienie drukowanej wersji ankiety. W tej i innych sprawach proszę o kontakt emailem dariusz.gerula@inhort.pl

Z wyrazami szacunku dr hab. Dariusz Gerula koordynator projektu



Liczba wyświetleń artykułu: 218

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Ewa Jarosz

Ewa Jarosz

autor przepisów kulinarnych i bloga dietetykwstolicy.blogspot.com

Dietetyk medyczny, blogerka kulinarna i amator fotografii. Uczy swoich pacjentów jak utrzymać zasady racjonalnego odżywiania czerpiąc przyjemność z jedzenia. Zaraża optymizmem i zdrowym podejściem do życia.

Ser twarogowy z miodem i orzechami

Słodka sałatka z kurczakiem

Ciasto jogurtowo-miodowe z cynamonem

Food and Agriculture Organization of the United Nations

Food and Agriculture Organization of the United Nations

Oficjalny partner merytoryczny

Organizacja Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (ang. FAO), to instytucja, której celem jest m.in. polepszanie wytwarzania, wymiany i dystrybucji produktów rolnictwa, leśnictwa i rybołówstwa, podnoszenie poziomu wyżywienia narodów, popieranie zawierania porozumień w sprawie międzynarodowego handlu produktami rolnymi oraz udzielanie pomocy technicznej.

Właściwości i zastosowanie miodu

Działanie antyoksydacyjne (aktywność antybakteryjna) miodu

Skład miodu

Mirka Lenarcik

Mirka Lenarcik

Autorka tekstów oraz bloga mirosixgotuje.blox.pl

Ukończyła archeologię i anglistykę we Wrocławiu oraz studia doktoranckie w Niemczech. Oprócz gotowania największa pasja to kultura Iranu oraz historia.

Nan-e qandi

Konfitura z melona z imbirem i miodem

Bastani – perskie lody szafranowe

Renata Gasek

Renata Gasek

Autorka tekstów

Entuzjastka szeroko pojętego rękodzieła, autorka prac zamieszczonych na blogu Kocie robótki (https://kocieprace.blogspot.com/)

Pirografia (sztuka malowania ogniem) w pszczelarstwie