Portal Pszczelarski

Naukowiec z Wrocławia zamierza stworzyć metodę weryfikacji miodu 2023

pszczelarstwo w Polsce pszczelarstwo dolnośląskie badanie miodu Jordan Sycz ziołomiody

Jordan Sycz - doktorant Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu tworzy metodę weryfikacji miodu, która ma pozwolić zwalczyć proceder fałszowania tego produktu. Dokładnie sprawdzony zostanie jego skład chemiczny oraz pochodzenie geograficzne. 

Badania prowadzone przez młodego naukowca odbywają się w ramach projektu "Analiza zafałszowań składu chemicznego oraz pochodzenia geograficznego naturalnych miodów pochodzących z terenu Polski i Europy w odniesieniu do miodów wzbogaconych i ziołomiodów za pomocą technik chromatograficznych sprzężonych z detekcją masową" finansowanego przez Narodowe Centrum Badań w kwocie w wysokości 210 tysięcy złotych.

Analiza składu chemicznego miodu powinna określić jego miejsce pochodzenia, sposób produkcji i co kluczowe w tym projekcie, skład. Bardzo często bowiem miody naturalne są sztucznie wzbogacane syntetycznymi dodatkami, której mają ukryć ich rzeczywiste pochodzenie i podnieść przez to cenę. Metody fałszowania miodu są coraz bardziej wyrafinowane. Badacz w rozmowie z serwisem money.pl zwrócił uwagę na tak zwane ziołomiody, przy których produkcji zamiast naturalnie zebranego pożytku pszczelego, pszczoły karmione są syropem cukrowym, dodatkiem hydrolizatów ziołowych lub olejków eterycznych wyizolowanych z roślin olejkodajnych. Ponadto nierzadko do takiego miodu jest dodawany pyłek z innej rośliny. To powoduje, że trudno jest w takim przypadku ustalić pochodzenie botaniczne i geograficzne produktu. 

Badaniom zostaną poddane najczęściej fałszowane miody. Chodzi tu przede wszystkim o miód rzepakowy, wrzosowy, gryczany, spadziowy, akacjowy, nawłociowy, faceliowy czy lipowy. Projekt ma doprowadzić do stworzenia panelu sensorycznego, badającego korelację wpływu wybranych lotnych związków markerowych na smak oraz zapach autentycznych miodów naturalnych oraz miodów wzbogacanych i ziołomiodów. Dostarczy to kompleksowej wiedzy na temat konkretnego miodu z każdego etapu jego tworzenia.



Liczba wyświetleń artykułu: 334

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Wojewódzki Związek Pszczelarzy w Warszawie

Wojewódzki Związek Pszczelarzy w Warszawie

Partner serwisu

Organizacja pszczelarska działająca na terenie województwa mazowieckiego, zrzeszająca okoliczne koła pszczelarzy. Związek dba o edukację pszczelarzy zapraszając do Dyskusyjnego Klubu Pszczelarza ciekawych wykładowców, a poprzez swoje działania umożliwia członkom kół zaopatrzenie w matki, leki i sprzęt pszczelarski.

Agata Kurzajak

Agata Kurzajak

Autorka przepisów kulinarnych i bloga ziarenkapieprzu.com.pl

Ukończyła filologię polską i podyplomowe studia z zakresu doradztwa zawodowego na UAM w Poznaniu. Doradca zawodowy i trener. Jej największą pasją jest gotowanie. Uwielbia łączyć różne smaki i odkrywać nowe przyprawy. Miłośniczka zwierząt, filmów dokumentalnych oraz herbaty z miodem i cytryną.

Zielona sałata z dressingiem miodowo-musztardowym

Szaszłyki z marynatą miodową

Skrzydełka z miodem i chili

Koło Pszczelarzy w Mińsku Mazowieckim

Koło Pszczelarzy w Mińsku Mazowieckim

Partner serwisu

Organizacja pszczelarska założona przed II wojną światową działająca głównie na terenie powiatu mińskiego, ale zrzeszająca również pszczelarzy z innych rejonów. Celem Koła jest prowadzenie wszechstronnej działalności na rzecz pszczelarstwa i ekologii. Duży nacisk kładziony jest na edukację pszczelarzy jak również poszerzanie świadomości dzieci i młodzieży o roli pszczół w ekosystemie.

I Mazowiecka Konferencja Pszczelarska w Mińsku Mazowieckim

Anna Celińska

Anna Celińska

Autorka tekstów

Dziennikarz z wykształcenia, zawodu i pasji. Żaden temat nie jest jej obcy, a pszczoły z artykułu na artykuł uwielbia coraz bardziej. Na PortalPszczelarski.pl wrzuca teksty według najważniejszego klucza – informować, radzić, wyjaśniać to, co ważne dla Was. Bo bez czytelnika nie miałoby sensu pisanie.

Wystawianie rachunku za miód

Czynniki zwiększające podatność pszczół na choroby

Grzane piwo z miodem i propolisem