Portal Pszczelarski

Naukowiec z Wrocławia zamierza stworzyć metodę weryfikacji miodu 2023

pszczelarstwo w Polsce pszczelarstwo dolnośląskie badanie miodu Jordan Sycz ziołomiody

Jordan Sycz - doktorant Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu tworzy metodę weryfikacji miodu, która ma pozwolić zwalczyć proceder fałszowania tego produktu. Dokładnie sprawdzony zostanie jego skład chemiczny oraz pochodzenie geograficzne. 

Badania prowadzone przez młodego naukowca odbywają się w ramach projektu "Analiza zafałszowań składu chemicznego oraz pochodzenia geograficznego naturalnych miodów pochodzących z terenu Polski i Europy w odniesieniu do miodów wzbogaconych i ziołomiodów za pomocą technik chromatograficznych sprzężonych z detekcją masową" finansowanego przez Narodowe Centrum Badań w kwocie w wysokości 210 tysięcy złotych.

Analiza składu chemicznego miodu powinna określić jego miejsce pochodzenia, sposób produkcji i co kluczowe w tym projekcie, skład. Bardzo często bowiem miody naturalne są sztucznie wzbogacane syntetycznymi dodatkami, której mają ukryć ich rzeczywiste pochodzenie i podnieść przez to cenę. Metody fałszowania miodu są coraz bardziej wyrafinowane. Badacz w rozmowie z serwisem money.pl zwrócił uwagę na tak zwane ziołomiody, przy których produkcji zamiast naturalnie zebranego pożytku pszczelego, pszczoły karmione są syropem cukrowym, dodatkiem hydrolizatów ziołowych lub olejków eterycznych wyizolowanych z roślin olejkodajnych. Ponadto nierzadko do takiego miodu jest dodawany pyłek z innej rośliny. To powoduje, że trudno jest w takim przypadku ustalić pochodzenie botaniczne i geograficzne produktu. 

Badaniom zostaną poddane najczęściej fałszowane miody. Chodzi tu przede wszystkim o miód rzepakowy, wrzosowy, gryczany, spadziowy, akacjowy, nawłociowy, faceliowy czy lipowy. Projekt ma doprowadzić do stworzenia panelu sensorycznego, badającego korelację wpływu wybranych lotnych związków markerowych na smak oraz zapach autentycznych miodów naturalnych oraz miodów wzbogacanych i ziołomiodów. Dostarczy to kompleksowej wiedzy na temat konkretnego miodu z każdego etapu jego tworzenia.



Liczba wyświetleń artykułu: 878

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Grzegorz Belica

Grzegorz Belica

Autor tekstów oraz Koordynator Fab Lab Łódź

Fab Lab Łódź to organizacja propagująca idee zrób to sam, samowystarczalności i rozwoju umiejętności praktycznych. Jednym z elementów jaki rozwijają jest edukacja w zakresie hodowli pszczół i roli jaką pełnią w naturze i gospodarce człowieka.

Warsztat: Sami robimy ul wielkopolski

Warsztaty pszczelarskie w Fab Lab Łódź - relacja z wydarzenia

III edycja warsztatów: Sami robimy ul wielkopolski

Celina Habryka

Celina Habryka

Autorka tekstów

Doktorantka w Katedrze Analizy i Oceny Jakości Żywności na Uniwersytecie Rolniczym w Krakowie. Zajmuje się badaniem właściwości fizykochemicznych miodów.

Rodzaje miodu ze względu na pochodzenie

Podział miodów pitnych

Magdalena Faltyn

Magdalena Faltyn

Autorka przepisów kulinarnych i bloga kuchniakrokusia.co.uk.

Na co dzień mama, której pasją jest gotowanie, czytanie książek oraz zwiedzanie ciekawych miejsc.

Łosoś w musztardzie i miodzie

Koktajl z mango i ananasa z mlekiem kokosowym

Marchewka z jabłkiem i miodem