Naukowiec z Wrocławia zamierza stworzyć metodę weryfikacji miodu 2023

Jordan Sycz - doktorant Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu tworzy metodę weryfikacji miodu, która ma pozwolić zwalczyć proceder fałszowania tego produktu. Dokładnie sprawdzony zostanie jego skład chemiczny oraz pochodzenie geograficzne.
Badania prowadzone przez młodego naukowca odbywają się w ramach projektu "Analiza zafałszowań składu chemicznego oraz pochodzenia geograficznego naturalnych miodów pochodzących z terenu Polski i Europy w odniesieniu do miodów wzbogaconych i ziołomiodów za pomocą technik chromatograficznych sprzężonych z detekcją masową" finansowanego przez Narodowe Centrum Badań w kwocie w wysokości 210 tysięcy złotych.
Analiza składu chemicznego miodu powinna określić jego miejsce pochodzenia, sposób produkcji i co kluczowe w tym projekcie, skład. Bardzo często bowiem miody naturalne są sztucznie wzbogacane syntetycznymi dodatkami, której mają ukryć ich rzeczywiste pochodzenie i podnieść przez to cenę. Metody fałszowania miodu są coraz bardziej wyrafinowane. Badacz w rozmowie z serwisem money.pl zwrócił uwagę na tak zwane ziołomiody, przy których produkcji zamiast naturalnie zebranego pożytku pszczelego, pszczoły karmione są syropem cukrowym, dodatkiem hydrolizatów ziołowych lub olejków eterycznych wyizolowanych z roślin olejkodajnych. Ponadto nierzadko do takiego miodu jest dodawany pyłek z innej rośliny. To powoduje, że trudno jest w takim przypadku ustalić pochodzenie botaniczne i geograficzne produktu.
Badaniom zostaną poddane najczęściej fałszowane miody. Chodzi tu przede wszystkim o miód rzepakowy, wrzosowy, gryczany, spadziowy, akacjowy, nawłociowy, faceliowy czy lipowy. Projekt ma doprowadzić do stworzenia panelu sensorycznego, badającego korelację wpływu wybranych lotnych związków markerowych na smak oraz zapach autentycznych miodów naturalnych oraz miodów wzbogacanych i ziołomiodów. Dostarczy to kompleksowej wiedzy na temat konkretnego miodu z każdego etapu jego tworzenia.
Liczba wyświetleń artykułu: 889
Komentarze z forum pszczelarskiego
Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!

Fałszowanie miodu? Mit kontra sklepowa rzeczywistość
Miód w Polsce nie jest fałszowany Portal Pszczelarski

HarmHoney: Pierwsze próbki z Niemiec w drodze do UE
Pierwsze próbki miodu spływają do badań Edyta Glebocki

Pszczelarze z Rumunii oczekują wsparcia UE ws. weryfikacji cen i jakości miodu 2023
Miód z Chin i Ukrainy zalewa Rumunię Edyta Glebocki

Badanie laboratoryjne jakości miodu
Jakie parametry są badane podczas badania laboratoryjnego miodu? Joanna Baran

Wpływ miodu na poziom cukru i cholesterolu we krwi
Kompleksowe badania miodu dały ciekawe wyniki Jakub Wojas

Miód jednym z najczęściej podrabianych produktów na świecie
Jak fałszować, to miód. Jakub Wojas

Jakość miodu - analiza pyłkowa
Na czym polega analiza pyłkowa miodu? Agata Koń-Ulman
