Portal Pszczelarski

Jeden z najczęściej stosowanych środków chwastobójczych w Europie większym zagrożeniem dla pszczół niż sądzono

pszczelarstwo na świecie pszczelarstwo w Irlandii glifosat

Zdaniem naukowców z Uniwersytetu w Dublinie pszczoły mogą być dodatkowo narażone na działanie glifosatu. Jest to jeden z najczęściej stosowanych środków chwastobójczych w Unii Europejskiej. Owady mają z nim kontakt nie tylko na opryskanych uprawach, ale także poprzez zanieczyszczony nektar z dzikich kwiatów rosnących w pobliżu. 

Naukowcy w trakcie badań wykryli, że nektar dzikich kwiatów z okolic upraw, gdzie zastosowano glifosat przekracza dozwolone normy. Jest to bardzo szkodliwe dla pszczół i wpływa także na wytwarzany przez nie miód. Dotychczas wykrywano ten środek w nektarze i pyłku z roślin, które były bezpośrednio nim spryskane. Teraz chodzi o kwiaty jedynie rosnące w pobliżu opryskiwanych pól. 

Glifosat szkodzi układowi trawiennemu pszczół miodnych i trzmieli. W konsekwencji są one osłabione i bardziej podatne na choroby. Pozostałości tego środka wykrywano nawet przeszło tydzień po dokonanym oprysku. Naukowcy zamierzają kontynuować badania, które mają dostarczyć materiału dowodowego w sprawie zakazu wykorzystania glifosatu w Unii Europejskiej.



Liczba wyświetleń artykułu: 115

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Autorka przepisów kulinarnych i bloga kuchniokracja.hanami.pl

Japonista, dziennikarka, badaczka kultury żywieniowej, autorka książek: "Tradycje kulinarne Japonii" i "Japońskie słodycze" (książka nominowana w 3 kategoriach do Gourmand World Cookbook Awards). Zajmuje się prowadzeniem warsztatów kulinarnych, a także spotkań z zakresu historii jedzenia, trendów kulinarnych i percepcji smaku.

Ciasteczka lekko miodowe

Figi z jogurtem bałkańskim i pistacjami

Pierniczki świąteczne z miodem

Agata Wojtuń oraz Agnieszka Strózik

Agata Wojtuń oraz Agnieszka Strózik

Koordynatorki projektu "Pszczoły w szkole"

"Pszczoły w szkole" to projekt realizowany w Katolickiej Szkołe Podstawowej SPSK im. Jana Pawła II w Chojnach i nagrodzony w konkursie grantowym "Z Kujawskim pomagamy pszczołom".

Młodzi detektywi szukają miejsc przyjaznych pszczołom

Szkolny Dzień Pszczoły

Pszczoły w szkole w czerwcu

Mirka Lenarcik

Mirka Lenarcik

Autorka tekstów oraz bloga mirosixgotuje.blox.pl

Ukończyła archeologię i anglistykę we Wrocławiu oraz studia doktoranckie w Niemczech. Oprócz gotowania największa pasja to kultura Iranu oraz historia.

Bastani – perskie lody szafranowe

Ser Brie w cieście francuskim z dodatkiem miodu

Nan-e qandi