Portal Pszczelarski

Jeden z najczęściej stosowanych środków chwastobójczych w Europie większym zagrożeniem dla pszczół niż sądzono

pszczelarstwo na świecie pszczelarstwo w Irlandii glifosat

Zdaniem naukowców z Uniwersytetu w Dublinie pszczoły mogą być dodatkowo narażone na działanie glifosatu. Jest to jeden z najczęściej stosowanych środków chwastobójczych w Unii Europejskiej. Owady mają z nim kontakt nie tylko na opryskanych uprawach, ale także poprzez zanieczyszczony nektar z dzikich kwiatów rosnących w pobliżu. 

Naukowcy w trakcie badań wykryli, że nektar dzikich kwiatów z okolic upraw, gdzie zastosowano glifosat przekracza dozwolone normy. Jest to bardzo szkodliwe dla pszczół i wpływa także na wytwarzany przez nie miód. Dotychczas wykrywano ten środek w nektarze i pyłku z roślin, które były bezpośrednio nim spryskane. Teraz chodzi o kwiaty jedynie rosnące w pobliżu opryskiwanych pól. 

Glifosat szkodzi układowi trawiennemu pszczół miodnych i trzmieli. W konsekwencji są one osłabione i bardziej podatne na choroby. Pozostałości tego środka wykrywano nawet przeszło tydzień po dokonanym oprysku. Naukowcy zamierzają kontynuować badania, które mają dostarczyć materiału dowodowego w sprawie zakazu wykorzystania glifosatu w Unii Europejskiej.



Liczba wyświetleń artykułu: 994

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Bogdan Piekarz

Bogdan Piekarz

Autor tekstów

Pszczelarz z przeszło 70-letnim doświadczeniem. Autor licznych publikacji w branżowych czasopismach. Członek Rejonowego Koła Pszczelarzy nr 2 w Łodzi.

Główny przegląd wiosenny rodzin pszczelich

Miodobranie - krok po kroku

Renata Gasek

Renata Gasek

Autorka tekstów

Entuzjastka szeroko pojętego rękodzieła, autorka prac zamieszczonych na blogu Kocie robótki (https://kocieprace.blogspot.com/)

Pirografia (sztuka malowania ogniem) w pszczelarstwie

Food and Agriculture Organization of the United Nations

Food and Agriculture Organization of the United Nations

Oficjalny partner merytoryczny

Organizacja Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (ang. FAO), to instytucja, której celem jest m.in. polepszanie wytwarzania, wymiany i dystrybucji produktów rolnictwa, leśnictwa i rybołówstwa, podnoszenie poziomu wyżywienia narodów, popieranie zawierania porozumień w sprawie międzynarodowego handlu produktami rolnymi oraz udzielanie pomocy technicznej.

Skład miodu

Kontrola jakości miodu

Właściwości i zastosowanie miodu