Portal Pszczelarski

Słoneczniki mogą chronić pszczoły przed Varroa destructor

pszczelarstwo na świecie pszczelarstwo w USA Varroa destructor

W czasopiśmie naukowym Journal of Economic Entomology opublikowano wyniki badań amerykańskich naukowców z Laboratorium Badawczego Pszczół Departamentu Rolnictwa Stanów Zjednoczonych w Beltsville w stanie Maryland. Okazuje się, że słoneczniki mogą pomagać w walce z roztoczem Varroa destructor. Jest on odpowiedzialny za przenoszenie wielu groźnych dla pszczół chorób. 

Badacze po wcześniej przeprowadzonych eksperymentach z trzmielami zdawali sobie sprawę, że pyłek i nektar słonecznika pomaga w redukcji pasożytów. Istotą nowych badań było sprawdzenie, jak roślina ta może oddziaływać na pszczoły. W tym celu pyłek słonecznikowy dostarczano koloniom pszczelim latem, kiedy roztocz Varoa zbiera największe żniwo. Okazało się, że ten zabieg spowodował 2,75-krotny spadek poziomu inwazji pasożyta. 

Ponadto wykazano, że na pszczoły miodne korzystnie wpływa już samo przebywanie w pobliżu pól uprawnych słonecznika. Odnotowywano tu niższy poziom roztoczy nawet wtedy, gdy całkowite pokrycie upraw było niewielkie. Każde podwojenie areału tej rośliny doprowadzało do 28-procentowego zmniejszenia inwazji Varroa.

Badacze próbowali również stwierdzić, czy słonecznik wpływa pozytywnie na walkę z innymi pasożytami lub wirusami. Tego jednak w wypadku pszczół miodnych nie udało się stwierdzić.



Liczba wyświetleń artykułu: 3926

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Autorka przepisów kulinarnych i bloga kuchniokracja.hanami.pl

Japonista, dziennikarka, badaczka kultury żywieniowej, autorka książek: "Tradycje kulinarne Japonii" i "Japońskie słodycze" (książka nominowana w 3 kategoriach do Gourmand World Cookbook Awards). Zajmuje się prowadzeniem warsztatów kulinarnych, a także spotkań z zakresu historii jedzenia, trendów kulinarnych i percepcji smaku.

Figi z jogurtem bałkańskim i pistacjami

Ciasto z mąką z czarnego ryżu

Pierniczki świąteczne z miodem

Renata Gasek

Renata Gasek

Autorka tekstów

Entuzjastka szeroko pojętego rękodzieła, autorka prac zamieszczonych na blogu Kocie robótki (https://kocieprace.blogspot.com/)

Pirografia (sztuka malowania ogniem) w pszczelarstwie

Michał Piątek

Michał Piątek

Ekspert Portalu Pszczelarskiego

Pszczelarz, właściciel serwisu www.pogodnypiatek.pl, w którym prowadzi blog pszczelarski i zamieszcza nakręcone przez siebie filmy. Jeden z autorów dwumiesięcznika „Pasieka”, organizator konferencji pszczelarskich, wykładowca.

I Konferencja Pszczelarskiego Klubu Dyskusyjnego Pszczółka między Łodzią a Warszawą - przebieg spotkania

IV Konferencja KD Pszczółka - podsumowanie wydarzenia

Skuteczna ochrona roślin bezpieczna dla owadów zapylających

Monika Wolańska

Monika Wolańska

Autorka przepisów kulinarnych i bloga Słodkie Słone

Z wykształcenia jestem inżynierem budownictwa a z zamiłowania „kucharą” - tak określają mnie znajomi. Pasji mam całe mnóstwo! Dobra kuchnia, fotografia, piękne wnętrza i miejsca, podróże…

Kurczak z sosem sojowym i miodem

Ogórki z miodem

Pierniczki na miodzie