Portal Pszczelarski

Miasto ma zły wpływ na pszczoły

pszczelarstwo w Polsce pszczelarstwo miejskie zdrowie pszczół

Naukowcy z zespołu Fizjologii Zwierząt i Ekotoksykologii Uniwersytetu Śląskiego w Katowicach twierdzą, że miasto ma bardzo negatywny wpływ na pszczoły. Z powodu toksyn i stresorów ich kondycja jest słaba.

Badacze od 2018 roku analizowali wpływ stresorów miejskich na pszczoły. Zaobserwowano, że pod ich wpływem nastąpił u tych owadów wzrost aktywności enzymów detoksykacyjnych. Jest to reakcja na nadmiar toksyn oraz mobilizację układu odpornościowego. Ponadto odnotowano wzrost syntezy białek Hsp70, który jest wynikiem stresu. 

Naukowcy dostrzegli także, że rodziny pszczele żyjące w miasta są wprawdzie liczniejsze, ale jednocześnie nierzadko są zarażone roztoczem Varroa destructor. To wszystko powoduje, że częściej chorują. Zdaniem badaczy stawia to w wątpliwość sens stawiania pasiek w centrach miast. 

Tymczasem pszczelarstwo miejskie jest coraz bardziej popularne. W obawie o jakość produktów z pasiek położonych w miastach często badano pochodzący stamtąd miód pod kątem skażenia toksynami charakterystycznymi dla środowiska miejskiego. Co do zasady badania te wykazywały wysoką jakość pozyskiwanego miodu. Jednakże do tej pory nie analizowano jak miasto wpływa na kondycję samych pszczół.



Liczba wyświetleń artykułu: 662

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Autorka przepisów kulinarnych i bloga kuchniokracja.hanami.pl

Japonista, dziennikarka, badaczka kultury żywieniowej, autorka książek: "Tradycje kulinarne Japonii" i "Japońskie słodycze" (książka nominowana w 3 kategoriach do Gourmand World Cookbook Awards). Zajmuje się prowadzeniem warsztatów kulinarnych, a także spotkań z zakresu historii jedzenia, trendów kulinarnych i percepcji smaku.

Ciasto z mąką z czarnego ryżu

Miodowe ciasto z sezamową bezą

Pierniczki świąteczne z miodem

Karolina Wronowska

Karolina Wronowska

Studentka biologii stosowanej na Uniwersytecie Rolniczym im. Hugona Kołłątaja w Krakowie. Prowadzi badania na temat profilaktyki i zwalczania warrozy u pszczoły miodnej.

Varroa destructor - cykl życiowy i rozwojowy

Stan warrozy w pasiekach za pomocą obserwacji osypu zimowego - badanie

Varroa destructor - znaczenie i rys historyczny

Ewelina Rękawek

Ewelina Rękawek

Autorka przepisów kulinarnych i bloga pysznewege.com

Copywriter z zawodu, górołaz i kucharka z zamiłowania, wegetarianka z przekonania.

Jajka w koszulce z kuskusem, pomidorkami i miodem

Szarlotka z karmelizowanymi migdałami

Amarantus z miodem i migdałami

Zespół Szkolno-Przedszkolny w Łukcie

Zespół Szkolno-Przedszkolny w Łukcie

Partner serwisu

W Zespole Szkolno-Przedszkolnym w Łukcie realizowany jest projekt ekologiczny "Pszczoły Lubię". Projekt jest laureatem konkursu grantowego "Z Kujawskim pomagamy pszczołom". Grant ufundowała firma ZT Kruszwica S.A. Organizatorem konkursu jest Fundacja Nasza Ziemia. Koordynatorkami projektu są Elżbieta Piotrak i Magdalena Palińska.

Pszczoły Lubię. Cz. 2.

Pszczoły Lubię. Cz. 1.