Portal Pszczelarski

Miasto ma zły wpływ na pszczoły

pszczelarstwo w Polsce pszczelarstwo miejskie zdrowie pszczół

Naukowcy z zespołu Fizjologii Zwierząt i Ekotoksykologii Uniwersytetu Śląskiego w Katowicach twierdzą, że miasto ma bardzo negatywny wpływ na pszczoły. Z powodu toksyn i stresorów ich kondycja jest słaba.

Badacze od 2018 roku analizowali wpływ stresorów miejskich na pszczoły. Zaobserwowano, że pod ich wpływem nastąpił u tych owadów wzrost aktywności enzymów detoksykacyjnych. Jest to reakcja na nadmiar toksyn oraz mobilizację układu odpornościowego. Ponadto odnotowano wzrost syntezy białek Hsp70, który jest wynikiem stresu. 

Naukowcy dostrzegli także, że rodziny pszczele żyjące w miasta są wprawdzie liczniejsze, ale jednocześnie nierzadko są zarażone roztoczem Varroa destructor. To wszystko powoduje, że częściej chorują. Zdaniem badaczy stawia to w wątpliwość sens stawiania pasiek w centrach miast. 

Tymczasem pszczelarstwo miejskie jest coraz bardziej popularne. W obawie o jakość produktów z pasiek położonych w miastach często badano pochodzący stamtąd miód pod kątem skażenia toksynami charakterystycznymi dla środowiska miejskiego. Co do zasady badania te wykazywały wysoką jakość pozyskiwanego miodu. Jednakże do tej pory nie analizowano jak miasto wpływa na kondycję samych pszczół.



Liczba wyświetleń artykułu: 981

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!


  Ostatnio na forum:



  Współpracują z portalem:

Tadeusz Kaczkowski

Tadeusz Kaczkowski

Autor artykułów

Urodziłem się na Podolu. Jestem synem pszczelarza. Prowadzę własną pasiekę od 60 lat.

Trutowienie matek pszczelich

Tadeusz Kąkol

Tadeusz Kąkol

Autor tekstów

Emerytowany nauczyciel zawodu w Zespole Szkół Rolniczych. Obecnie zajmuje się pszczołami (12 uli) i ogrodnictwem (rośliny miododajne) w Grabowcu koło Zamościa.

Pszczelarz, a kto to taki?

Pyłek kwiatowy a pyłek pszczeli

Propolis - produkt pszczeli

Food and Agriculture Organization of the United Nations

Food and Agriculture Organization of the United Nations

Oficjalny partner merytoryczny

Organizacja Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (ang. FAO), to instytucja, której celem jest m.in. polepszanie wytwarzania, wymiany i dystrybucji produktów rolnictwa, leśnictwa i rybołówstwa, podnoszenie poziomu wyżywienia narodów, popieranie zawierania porozumień w sprawie międzynarodowego handlu produktami rolnymi oraz udzielanie pomocy technicznej.

Kontrola jakości miodu

Skład miodu

Działanie antyoksydacyjne (aktywność antybakteryjna) miodu

Ewelina Rękawek

Ewelina Rękawek

Autorka przepisów kulinarnych i bloga pysznewege.com

Copywriter z zawodu, górołaz i kucharka z zamiłowania, wegetarianka z przekonania.

Szybki piernik z miodem na święta

Krem jaglany z prażonym jabłkiem, rodzynkami i miodem

Kuskus z warzywami, ziarnami i miodem