Portal Pszczelarski

Zmarł prof. dr hab. Jerzy Woyke. Informacje o nabożeństwie żałobnym

Źródło informacji: dr hab. Beata Madras-Majewska, prof SGGW

Jerzy Woyke

Z głębokim żalem zawiadamiamy, że dnia 20.12.2022 r. zmarł prof. dr hab. Jerzy Woyke. Był to m.in.:

  • emerytowany nauczyciel akademicki Samodzielnej Pracowni Pszczelnictwa Instytutu Nauk o Zwierzętach Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie,
  • kierownik Zakładu Pszczelnictwa SGGW w latach 1958-1996,
  • prodziekan Wydziału Ogrodniczego SGGW w latach 1964-1969 oraz Wydziału Zootechnicznego SGGW w latach 1970-1973,
  • wybitny specjalista w zakresie hodowli i genetyki pszczół,
  • autor licznych prac badawczych, publikacji naukowych i podręczników,
  • człowiek wielu towarzystw naukowych krajowych i zagranicznych, komitetów, rad i zespołów dotyczących pszczelnictwa,
  • osoba odznaczona m.in. Krzyżem Komandorskim Orderu Odrodzenia Polski, Medalem PAN im. Michała Oczapowskiego, Złotą Odznaką Honorową "Za Zasługi dla SGGW",
  • wybitnym uczonym, który zaangażowaniem i pasją w pracy naukowo-dydatkycznej zdobył autorytet, uznanie i szacunek środowiska akademickiego. 

Nabożeństwo żałobne zostanie odprawione dnia 9 stycznia 2023 r. o godz. 14:00 w kościele pw. Św. Karola Boromeusza na Starych Powązkach (ul. Powązkowska 14), po którym nastąpi wyprowadzenie do grobu rodzinnego na cmentarz miejscowy. Przed nabożeństwem żałobnym o godz. 13.00 pożegnanie w Kaplicy Świętego Marka (ul. Powązkowska 14). 



Liczba wyświetleń artykułu: 1025

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Autorka przepisów kulinarnych i bloga kuchniokracja.hanami.pl

Japonista, dziennikarka, badaczka kultury żywieniowej, autorka książek: "Tradycje kulinarne Japonii" i "Japońskie słodycze" (książka nominowana w 3 kategoriach do Gourmand World Cookbook Awards). Zajmuje się prowadzeniem warsztatów kulinarnych, a także spotkań z zakresu historii jedzenia, trendów kulinarnych i percepcji smaku.

Miodowe ciasto z sezamową bezą

Żurawina z miodem i wanilią

Pierniczki świąteczne z miodem

Monika Czyżewska

Monika Czyżewska

Tęsknota za zdrowym, prostym, jakościowym życiem blisko natury, wolnym od chemii zaprowadziła mnie do momentu w życiu, kiedy zaczęłam wypiekać domowe chleby, przygotowywać przetwory no i... domowe kosmetyki. Na moim blogu www.naturalnie-ze-naturalnie.blogspot.com dzielę się z pomysłami na mydła naturalne ręcznie robione i nie tylko. Mam nadzieję, że tak jak ja zmienicie swoje postrzeganie pielęgnacji i zdrowia i stanie się to Waszym stylem życia.

Agata Wojtuń oraz Agnieszka Strózik

Agata Wojtuń oraz Agnieszka Strózik

Koordynatorki projektu "Pszczoły w szkole"

"Pszczoły w szkole" to projekt realizowany w Katolickiej Szkołe Podstawowej SPSK im. Jana Pawła II w Chojnach i nagrodzony w konkursie grantowym "Z Kujawskim pomagamy pszczołom".

Pszczoły w szkole w czerwcu

Młodzi detektywi szukają miejsc przyjaznych pszczołom

Szkolny Dzień Pszczoły