Portal Pszczelarski

Zwiększono dopłaty do każdej rodziny pszczelej w 2023 roku

pszczelarstwo w Polsce Polski Związek Pszczelarski dofinansowanie pasieki

Jak poinformował w niedzielę 18 grudnia 2022 roku minister rolnictwa Henryk Kowalczyk, rząd zwiększy dopłat dla pszczelarzy do utrzymania każdej rodziny pszczelej z 20 na 50 złotych. Jest to 2,5-krotny wzrost. Ponadto zapowiedziano także rozdysponowanie środków na zakup sprzętu pszczelarskiego i leków. 

Zmiany wychodzą naprzeciw oczekiwaniom Polskiego Związku Pszczelarskiego, który od dłuższego czasu zabiegał o podwyższenie dopłat. Zdaniem związkowców inflacja obija się mocno na rynku pszczelarskim. W górę poszły ceny węzy, ramek czy pokarmu dla pszczół. Dodatkowo hodowcy muszą zadbać o kondycję swoich podopiecznych, którzy są narażeni na oddziaływanie środków ochrony roślin czy niekorzystne zjawiska pogodowe. Zakładana podwyżka nie pozwoli pokryć wszystkich potrzeb, ale zdecydowanie poprawi dotychczasową sytuację. 

Polski Związek Pszczelarski wskazał jednakże, że w jego ocenie od 2023 roku nastąpią również niekorzystne zmiany dla większości pszczelarzy. Perspektywa finansowania i warunków korzystania z interwencji sektorowych dla pszczelarstwa wraz z nowym Planem Strategicznym dla Wspólnej Polityki Rolne zakłada trudniejsze do spełnienia wymogi, a ponadto uzyskanie środków nie będzie łatwe dla osób, które nie korzystają na co dzień z Internetu. Jak podkreślono, ponad 60% pszczelarzy to osoby w wieku powyżej 50 roku życia, z czego większość ma więcej niż 65 lat. 

Związek zaznacza także, że większe wsparcie powinny uzyskać gospodarstwa z wieloma pasiekami, lecz mniejszą liczbą rodzin pszczelich, gdyż tam występuje lepsze "napszczelenie". Według danych Unii Europejskiej wartość pacy jednej rodziny pszczelej jest wyceniana na 1200 euro rocznie.



Liczba wyświetleń artykułu: 12662

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

SKN Apis

SKN Apis

Partner serwisu

Studenckie Koło Naukowe "Apis" funkcjonuje na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu, kierując swoje działania do wszystkich miłośników owadów użytkowych.

Zbiórka nasion i sadzonek roślin miododajnych i pyłkodajnych. SKN Apis 2016

Magdalena

Magdalena

Autorka przepisów kulinarnych i bloga nadpaleniskiem.blogspot.com

Dorastając w babcinej kuchni, nauczyłam się, że najlepsza kuchnia to polska kuchnia i to ją uwielbiam najbardziej. "Chwilowo" udomowiona mama na pełen etat, chwytająca życie za rogi, nie bojąca się wyzwań w żadnej sferze. Z pasji: kucharka i smakoszka, z wykształcenia: geograf.

Nalewka jaśminowa z miodem

Majowy miodek z mniszka lekarskiego

Tartaletki na słodko z bananami i czekoladą

Mirka Lenarcik

Mirka Lenarcik

Autorka tekstów oraz bloga mirosixgotuje.blox.pl

Ukończyła archeologię i anglistykę we Wrocławiu oraz studia doktoranckie w Niemczech. Oprócz gotowania największa pasja to kultura Iranu oraz historia.

Nan-e qandi

Konfitura z melona z imbirem i miodem

Ser Brie w cieście francuskim z dodatkiem miodu

Łukasz Zabłocki

Łukasz Zabłocki

Autor tekstów

Właściciel dużego gospodarstwa pasiecznego w południowo-zachodniej Polsce.

Wpływ ciepłej zimy na rodziny pszczele