Portal Pszczelarski

Europejska Nagroda Pszczół dla polskich i ukraińskich inżynierów 2022

pszczelarstwo w Polsce AmoHive Europejska Nagroda Pszczół Rafał Dyba Igor Davdkov

Twórcy AmoHive - inteligentnej pasieki zostali uhonorowani Europejską Nagrodą Pszczół. Grupa inżynierów z Częstochowy, Warszawy i Kijowa testowała swoje ule w miejscowości Kuchary pod Częstochową. 

Inteligentna pasieka AmoHive zapewnia pszczołom najlepsze warunki w trakcie zimowania. Owady mają zapewnione w ulu ciepło i suchość, a dzięki zbieranym przez sztuczną inteligencję danym możliwe jest stałe monitorowani sytuacji wewnątrz przy minimalnej pracy człowieka. Cała konstrukcja jest lekka i wykonana z energooszczędnych materiałów. 

Za projekt odpowiada polsko-ukraińska grupa Start up AmoHive. Na jej czele stoi: Rafał Dyba z Kuchar i Igor Davdkov z Częstochowy. Celem twórców jest wdrożenie systemu zapylania w całej Polsce, co może pomóc w wykorzystaniu pomijanej dotychczas rezerwy rynku zapylania w Polsce, która według danych Najwyższej Izby Kontroli wynosi 7 miliardów złotych rocznie. Grupa zamierza wdrażać swoje projekty oparte na połączeniu najnowszych technologii, rolnictwa i pszczelarstwa również w Kanadzie oraz na Ukrainie.



Liczba wyświetleń artykułu: 153

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Ewa Jarosz

Ewa Jarosz

autor przepisów kulinarnych i bloga dietetykwstolicy.blogspot.com

Dietetyk medyczny, blogerka kulinarna i amator fotografii. Uczy swoich pacjentów jak utrzymać zasady racjonalnego odżywiania czerpiąc przyjemność z jedzenia. Zaraża optymizmem i zdrowym podejściem do życia.

Ciasto jogurtowo-miodowe z cynamonem

Ciasto orzechowe z miodem

Słodka sałatka z kurczakiem

Monika Czyżewska

Monika Czyżewska

Tęsknota za zdrowym, prostym, jakościowym życiem blisko natury, wolnym od chemii zaprowadziła mnie do momentu w życiu, kiedy zaczęłam wypiekać domowe chleby, przygotowywać przetwory no i... domowe kosmetyki. Na moim blogu www.naturalnie-ze-naturalnie.blogspot.com dzielę się z pomysłami na mydła naturalne ręcznie robione i nie tylko. Mam nadzieję, że tak jak ja zmienicie swoje postrzeganie pielęgnacji i zdrowia i stanie się to Waszym stylem życia.

Bogdan Piekarz

Bogdan Piekarz

Autor tekstów

Pszczelarz z przeszło 70-letnim doświadczeniem. Autor licznych publikacji w branżowych czasopismach. Członek Rejonowego Koła Pszczelarzy nr 2 w Łodzi.

Miodobranie - krok po kroku

Główny przegląd wiosenny rodzin pszczelich

Monika Wolańska

Monika Wolańska

Autorka przepisów kulinarnych i bloga Słodkie Słone

Z wykształcenia jestem inżynierem budownictwa a z zamiłowania „kucharą” - tak określają mnie znajomi. Pasji mam całe mnóstwo! Dobra kuchnia, fotografia, piękne wnętrza i miejsca, podróże…

Pierniczki na miodzie

Kurczak z sosem sojowym i miodem

Ogórki z miodem