Portal Pszczelarski

Europejska Nagroda Pszczół dla polskich i ukraińskich inżynierów 2022

pszczelarstwo w Polsce AmoHive Europejska Nagroda Pszczół Rafał Dyba Igor Davdkov

Twórcy AmoHive - inteligentnej pasieki zostali uhonorowani Europejską Nagrodą Pszczół. Grupa inżynierów z Częstochowy, Warszawy i Kijowa testowała swoje ule w miejscowości Kuchary pod Częstochową. 

Inteligentna pasieka AmoHive zapewnia pszczołom najlepsze warunki w trakcie zimowania. Owady mają zapewnione w ulu ciepło i suchość, a dzięki zbieranym przez sztuczną inteligencję danym możliwe jest stałe monitorowani sytuacji wewnątrz przy minimalnej pracy człowieka. Cała konstrukcja jest lekka i wykonana z energooszczędnych materiałów. 

Za projekt odpowiada polsko-ukraińska grupa Start up AmoHive. Na jej czele stoi: Rafał Dyba z Kuchar i Igor Davdkov z Częstochowy. Celem twórców jest wdrożenie systemu zapylania w całej Polsce, co może pomóc w wykorzystaniu pomijanej dotychczas rezerwy rynku zapylania w Polsce, która według danych Najwyższej Izby Kontroli wynosi 7 miliardów złotych rocznie. Grupa zamierza wdrażać swoje projekty oparte na połączeniu najnowszych technologii, rolnictwa i pszczelarstwa również w Kanadzie oraz na Ukrainie.



Liczba wyświetleń artykułu: 283

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Karolina Wronowska

Karolina Wronowska

Studentka biologii stosowanej na Uniwersytecie Rolniczym im. Hugona Kołłątaja w Krakowie. Prowadzi badania na temat profilaktyki i zwalczania warrozy u pszczoły miodnej.

Varroa destructor - cykl życiowy i rozwojowy

Pszczoła miodna. Liczebność roju pszczół, zachowanie i rasy

Pszczoła miodna. Klasyfikacja, występowanie i ewolucja

Agnieszka Koza

Agnieszka Koza

Autorka przepisów kulinarnych i bloga Eksplozja Smaku

Interesuje się wszystkim co jest związane z jedzeniem ale szczególną uwagę zwraca na zdrowe, racjonalne żywienie. W wolnym czasie rozwija swoje pasje którymi są: fotografia, ogrodnictwo oraz podróże.

Marlenka - ciasto z miodem

Filet limonkowo-miodowy z ziołami

Agua fresca z borówek

Agata Kurzajak

Agata Kurzajak

Autorka przepisów kulinarnych i bloga ziarenkapieprzu.com.pl

Ukończyła filologię polską i podyplomowe studia z zakresu doradztwa zawodowego na UAM w Poznaniu. Doradca zawodowy i trener. Jej największą pasją jest gotowanie. Uwielbia łączyć różne smaki i odkrywać nowe przyprawy. Miłośniczka zwierząt, filmów dokumentalnych oraz herbaty z miodem i cytryną.

Skrzydełka z miodem i chili

Wiosenna sałata ze szpinakiem i winegretem czosnkowo-miodowym

Szaszłyki z marynatą miodową

Daniel Borak

Daniel Borak

Autor tekstów

Właściciel gospodarstwa pasiecznego Ślężańskie Miody i serwisu partnerskiego www.slezanskiemiody.pl

Projekt Bzykająca Przyczepka Edukuje

Konferencja Pszczelarska: Gospodarka Pasieczna i Wychów Matek w sezonie 2015

Projekt Bzykająca Przyczepka