Portal Pszczelarski

Pszczoły zbadały jakość powietrza w Pile 2022

pszczelarstwo w Polsce pszczelarstwo wielkopolskie pszczelarstwo miejskie pasieka miejska

Z pomocą pszczół z miejskich pasiek w Pile przebadano stan miejscowego powietrza i roślin. Wyniki okazały się bardzo dobre. 

Piła jest pierwszym polskim miastem, w którym wykorzystano pszczoły do takich badań. Z pasiek na dachu Regionalnego Centrum Kultury oraz w ogrodzie Nadnoteckiego Instytutu Uniwersytetu Adama Mickiewicza pobrano próbki pyłku zebranego przez pszczoły. Materiał badawczy przesłano do belgijskiego laboratorium. Okazało się, że tutejsze powietrze niemal wolne jest od rtęci, a stężenie żelaza jest niższe niż średnia w krajach europejskich. W przypadku pyłków odnotowano siedem rodzajów pestycydów, czyli aż o 33 mniej niż standardowo. Poza pestycydami odnaleziono także niewielkie stężenie środków przeciwko komarom. 

Uzyskane wyniki mają pomóc władzom miasta w dalszym wsparciu rozwoju lokalnej bioróżnorodności. Piła już teraz szczyci się licznymi terenami zielonymi. Mimo to zapowiadane jest tworzenie łąk kwietnych i sadzenie roślin miododajnych. Badania pyłków z pilskich pasiek w belgijskim laboratorium zostały sfinansowane przez Bank BNP Parisbas.



Liczba wyświetleń artykułu: 277

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Michał Piątek

Michał Piątek

Ekspert Portalu Pszczelarskiego

Pszczelarz, właściciel serwisu www.pogodnypiatek.pl, w którym prowadzi blog pszczelarski i zamieszcza nakręcone przez siebie filmy. Jeden z autorów dwumiesięcznika „Pasieka”, organizator konferencji pszczelarskich, wykładowca.

Skuteczna ochrona roślin bezpieczna dla owadów zapylających

I Konferencja Pszczelarskiego Klubu Dyskusyjnego Pszczółka między Łodzią a Warszawą - przebieg spotkania

Targi Sadowniczo-Warzywnicze Hort-Technika z panelem pszczelarskim - relacja

Magdalena

Magdalena

Autorka przepisów kulinarnych i bloga nadpaleniskiem.blogspot.com

Dorastając w babcinej kuchni, nauczyłam się, że najlepsza kuchnia to polska kuchnia i to ją uwielbiam najbardziej. "Chwilowo" udomowiona mama na pełen etat, chwytająca życie za rogi, nie bojąca się wyzwań w żadnej sferze. Z pasji: kucharka i smakoszka, z wykształcenia: geograf.

Majowy miodek z mniszka lekarskiego

Bigos staropolski na winie z miodem

Nalewka jaśminowa z miodem

Magdalena Mendziak

Magdalena Mendziak

Autorka tekstów

Studentka Wydziału Pedagogiki, Socjologii i Nauk o Zdrowiu Uniwersytetu Zielonogórskiego. Właścicielka małej pasieki w okolicach Zgorzelca. Zawsze uśmiechnięta miłośniczka zwierząt oraz natury. W wolnych chwilach poświęca się wolontariatowi.

Pierniki miodowe na choinkę

Monika Wolańska

Monika Wolańska

Autorka przepisów kulinarnych i bloga Słodkie Słone

Z wykształcenia jestem inżynierem budownictwa a z zamiłowania „kucharą” - tak określają mnie znajomi. Pasji mam całe mnóstwo! Dobra kuchnia, fotografia, piękne wnętrza i miejsca, podróże…

Ciasteczka imbirowe z miodem

Sałata z grejpfrutem, serem pleśniowym i sosem winegret z miodem

Ogórki z miodem