Portal Pszczelarski

Pszczoły zbadały jakość powietrza w Pile 2022

pszczelarstwo w Polsce pszczelarstwo wielkopolskie pszczelarstwo miejskie pasieka miejska

Z pomocą pszczół z miejskich pasiek w Pile przebadano stan miejscowego powietrza i roślin. Wyniki okazały się bardzo dobre. 

Piła jest pierwszym polskim miastem, w którym wykorzystano pszczoły do takich badań. Z pasiek na dachu Regionalnego Centrum Kultury oraz w ogrodzie Nadnoteckiego Instytutu Uniwersytetu Adama Mickiewicza pobrano próbki pyłku zebranego przez pszczoły. Materiał badawczy przesłano do belgijskiego laboratorium. Okazało się, że tutejsze powietrze niemal wolne jest od rtęci, a stężenie żelaza jest niższe niż średnia w krajach europejskich. W przypadku pyłków odnotowano siedem rodzajów pestycydów, czyli aż o 33 mniej niż standardowo. Poza pestycydami odnaleziono także niewielkie stężenie środków przeciwko komarom. 

Uzyskane wyniki mają pomóc władzom miasta w dalszym wsparciu rozwoju lokalnej bioróżnorodności. Piła już teraz szczyci się licznymi terenami zielonymi. Mimo to zapowiadane jest tworzenie łąk kwietnych i sadzenie roślin miododajnych. Badania pyłków z pilskich pasiek w belgijskim laboratorium zostały sfinansowane przez Bank BNP Parisbas.



Liczba wyświetleń artykułu: 533

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!


  Ostatnio na forum:



  Współpracują z portalem:

Wiktoria Bajek

Wiktoria Bajek

Autorka tekstów

Studentka pedagogiki o specjalności resocjalizacja. Na co dzień pasjonatka pszczół miodnych i nie tylko. Szczególnie zainteresowana warunkami optymalnymi dla bytowania i rozwoju pszczół. Pasjonatka przyrody i długich spacerów.

Poliuretan czy drewno - który materiał lepszy na ul?

Piotr Chmielewski

Piotr Chmielewski

Autor tekstów

Student Wydziału Biologii i Wydziału Prawa i Administracji Uniwersytetu im. Adama Mickiewicza w Poznaniu. Członek Ligi Ochrony Przyrody oraz Koła Naukowego Przyrodników UAM. Interesuje się ochroną przyrody i prawem ochrony środowiska.

VI Interdyscyplinarna Konferencja TYGIEL

Historia pszczelarza-sapera. Cz. 2.

Historia pszczelarza-sapera. Cz. 1.

Magdalena Mendziak

Magdalena Mendziak

Autorka tekstów

Studentka Wydziału Pedagogiki, Socjologii i Nauk o Zdrowiu Uniwersytetu Zielonogórskiego. Właścicielka małej pasieki w okolicach Zgorzelca. Zawsze uśmiechnięta miłośniczka zwierząt oraz natury. W wolnych chwilach poświęca się wolontariatowi.

Pierniki miodowe na choinkę

Celina Habryka

Celina Habryka

Autorka tekstów

Doktorantka w Katedrze Analizy i Oceny Jakości Żywności na Uniwersytecie Rolniczym w Krakowie. Zajmuje się badaniem właściwości fizykochemicznych miodów.

Rodzaje miodu ze względu na pochodzenie

Podział miodów pitnych