Portal Pszczelarski

Pszczoły zbadały jakość powietrza w Pile 2022

pszczelarstwo w Polsce pszczelarstwo wielkopolskie pszczelarstwo miejskie pasieka miejska

Z pomocą pszczół z miejskich pasiek w Pile przebadano stan miejscowego powietrza i roślin. Wyniki okazały się bardzo dobre. 

Piła jest pierwszym polskim miastem, w którym wykorzystano pszczoły do takich badań. Z pasiek na dachu Regionalnego Centrum Kultury oraz w ogrodzie Nadnoteckiego Instytutu Uniwersytetu Adama Mickiewicza pobrano próbki pyłku zebranego przez pszczoły. Materiał badawczy przesłano do belgijskiego laboratorium. Okazało się, że tutejsze powietrze niemal wolne jest od rtęci, a stężenie żelaza jest niższe niż średnia w krajach europejskich. W przypadku pyłków odnotowano siedem rodzajów pestycydów, czyli aż o 33 mniej niż standardowo. Poza pestycydami odnaleziono także niewielkie stężenie środków przeciwko komarom. 

Uzyskane wyniki mają pomóc władzom miasta w dalszym wsparciu rozwoju lokalnej bioróżnorodności. Piła już teraz szczyci się licznymi terenami zielonymi. Mimo to zapowiadane jest tworzenie łąk kwietnych i sadzenie roślin miododajnych. Badania pyłków z pilskich pasiek w belgijskim laboratorium zostały sfinansowane przez Bank BNP Parisbas.



Liczba wyświetleń artykułu: 451

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Mirka Lenarcik

Mirka Lenarcik

Autorka tekstów oraz bloga mirosixgotuje.blox.pl

Ukończyła archeologię i anglistykę we Wrocławiu oraz studia doktoranckie w Niemczech. Oprócz gotowania największa pasja to kultura Iranu oraz historia.

Surówka z kiszonej kapusty z miodem i pomarańczą

Chleb z szafranem i miodem

Konfitura z melona z imbirem i miodem

Agnieszka Koza

Agnieszka Koza

Autorka przepisów kulinarnych i bloga Eksplozja Smaku

Interesuje się wszystkim co jest związane z jedzeniem ale szczególną uwagę zwraca na zdrowe, racjonalne żywienie. W wolnym czasie rozwija swoje pasje którymi są: fotografia, ogrodnictwo oraz podróże.

Herbatka z miodem na przeziębienie

Grillowana karkówka miodowa

Filet limonkowo-miodowy z ziołami

Renata Gasek

Renata Gasek

Autorka tekstów

Entuzjastka szeroko pojętego rękodzieła, autorka prac zamieszczonych na blogu Kocie robótki (https://kocieprace.blogspot.com/)

Pirografia (sztuka malowania ogniem) w pszczelarstwie

Ewa Jarosz

Ewa Jarosz

autor przepisów kulinarnych i bloga dietetykwstolicy.blogspot.com

Dietetyk medyczny, blogerka kulinarna i amator fotografii. Uczy swoich pacjentów jak utrzymać zasady racjonalnego odżywiania czerpiąc przyjemność z jedzenia. Zaraża optymizmem i zdrowym podejściem do życia.

Ciasto orzechowe z miodem

Ciasto jogurtowo-miodowe z cynamonem

Gruszkowo-jabłkowy mus szarlotkowy