Portal Pszczelarski

Mieszkaniec RPA śmiertelnie pożądlony przez pszczoły. Myślał, że są to jego przodkowie

pszczelarstwo na świecie pszczelarstwo w Afryce pszczelarstwo w RPA

58-letni obywatel Republik Południowej Afryki Nkosentsha Njimbana został wielokrotnie, śmiertelnie pożądlony przez pszczoły. Mężczyzna przeprowadzał tradycyjną ceremonię, która opiera się na założeniu, że owady są zmarłymi przodkami. 

Do zdarzenia doszło w miejscowości Qonce, gdzie w pobliżu domu poszkodowanego pojawiły się pszczoły. W tym regionie owady te są traktowane jako goście, gdyż zgodnie z wierzeniami mogą to być przodkowie właścicieli domu. Często po pojawieniu się roju ludzie dają im specjalne domowe piwo umqombothi, które warzy się przez cztery dni. Przybycie pszczół może jednak również oznaczać gniew zmarłych. Mężczyzna chciał się dowiedzieć o co chodzi, więc skonsultował się z sangomą - uzdrowicielem ludu Zulu. Ten poradził mu wykonanie wśród pszczół specjalnej ceremonii, która polega na rozpraszaniu owadów. Ich reakcja miała pomóc w zinterpretowaniu wiadomości. 

Wśród proponowanych przez uzdrowicieli metod postępowania w takiej sytuacji jest pójście do roju pszczół ze szklanką napoju gazowanego, cukrem na talerzu lub szklanką alkoholu, które stawia się przed pszczołami. Po tej ceremonii owady miały spokojnie odlecieć. W przypadku zmarłego mężczyzny pszczoły zareagowały gwałtownym atakiem. Rodzina Njimbana w rozmowie z mediami stwierdziła, że nie rozumie, dlaczego zareagowały w ten sposób. Miejscowa gmina wezwała mieszkańców do powiadamiania służb w celu usuwania pojawiających się rojów.



Liczba wyświetleń artykułu: 684

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!


  Ostatnio na forum:



  Współpracują z portalem:

Łukasz Karol Uliasz

Łukasz Karol Uliasz

Autor artykułów

Profesor i dr hc apiterapii i ziołolecznictwa, naturopata dyplomowany, pszczelarz zawodowy, rzeczoznawca chorób pszczół i specjalista pozyskiwania produktów pszczelich. Prefekt Akademii Apiterapii Medycznej i Ziołolecznictwa im. prof. Bogdana Kędzi, promującej dorobek prof. Kędzi oraz apiterapię w użyciu. Autor publikacji pszczelarskich, historycznych, medycznych i etnograficznych. Prowadzi izbę pamięci i mini skansen pszczelarsko-bartniczy w powiecie kozienickim.

Apiterapia praktyczna dla laika i medyka

Łukasz Karol Uliasz - Etyka pszczelarska i prawo naturalne w pszczelarstwie

Pyłek pszczeli - pozyskiwanie i szkodniki

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Autorka przepisów kulinarnych i bloga kuchniokracja.hanami.pl

Japonista, dziennikarka, badaczka kultury żywieniowej, autorka książek: "Tradycje kulinarne Japonii" i "Japońskie słodycze" (książka nominowana w 3 kategoriach do Gourmand World Cookbook Awards). Zajmuje się prowadzeniem warsztatów kulinarnych, a także spotkań z zakresu historii jedzenia, trendów kulinarnych i percepcji smaku.

Miodowe ciasto z sezamową bezą

Pierniczki świąteczne z miodem

Ciasto z mąką z czarnego ryżu

Martyna Walerowicz

Martyna Walerowicz

Autorka tekstów

Dziennikarz. Ukończyła studia ogrodnicze, na których zajmowała się pszczelarstwem i owadami zapylającymi.

Pszczoła na kofeinie i miód kawowy

Webinarium Kim & Jim show: I bought bees. Now what? 2016

Konopie indyjskie i ich wpływ na pszczoły

Tadeusz Kaczkowski

Tadeusz Kaczkowski

Autor artykułów

Urodziłem się na Podolu. Jestem synem pszczelarza. Prowadzę własną pasiekę od 60 lat.

Trutowienie matek pszczelich