Portal Pszczelarski

Przyczyny spadku populacji pszczół w USA w latach 2015-2021

pszczelarstwo na świecie pszczelarstwo w USA populacja pszczół

Na łamach czasopisma "Nature" amerykańscy naukowcy z Auburn University opublikowali wyniki swoich badań nad pszczelą populacją przeprowadzone w latach 2015-2021. Wynika z nich, że tylko między 2019 a 2020 liczba pszczół w Stanach Zjednoczonych zmniejszyła się o aż 43%. Badacze próbowali wskazać przyczyny tego zjawiska. 

Naukowcy wychwycili trzy główne powody negatywnego trendu. Pierwszą jest szybkie rozprzestrzenianie się pasożyta Varroa destructor, czyli dręcza pszczelego. Rozwija się on wewnątrz komórek pszczół miodnych, w których niszczy ciało tłuszczowe ofiary, zmniejsza odporność i infekuje wirusami, z których część może doprowadzić do paraliżu i natychmiastowej śmierci owada. Inne powodują przykładowo zmianę zapachu, przez co pszczoła nie rozpoznana przez pozostałe osobniki nie jest w stanie dostać się do ula. 

Badacze wskazują również, że używanie niektórych rodzajów pestycydów, chodzi tu głównie o insektycydy neonikotynoidowe, jak i fungicydy hamujące ergosterol, może wywołać groźne dla pszczół choroby czy doprowadzić do rozwoju dręcza pszczelego. 

Kolejnym zagrożeniem dla pszczół są anomalie pogodowe. Przeplatanie się w okresie zimy dni z potężny mrozem i wiosennymi temperaturami zaburza pszczeli cykl życia. Owady w czasie odwilży przebudzają się po zimowaniu, ale chwile potem są narażone wychłodzenie. Drugim nie mniej groźnym zjawiskiem jest susza, gdy brakuje nektaru i pyłku, co oznacza dla pszczół brak pokarmu i w konsekwencji głodowanie.



Liczba wyświetleń artykułu: 874

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!


  Ostatnio na forum:



  Współpracują z portalem:

Food and Agriculture Organization of the United Nations

Food and Agriculture Organization of the United Nations

Oficjalny partner merytoryczny

Organizacja Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (ang. FAO), to instytucja, której celem jest m.in. polepszanie wytwarzania, wymiany i dystrybucji produktów rolnictwa, leśnictwa i rybołówstwa, podnoszenie poziomu wyżywienia narodów, popieranie zawierania porozumień w sprawie międzynarodowego handlu produktami rolnymi oraz udzielanie pomocy technicznej.

Działanie antyoksydacyjne (aktywność antybakteryjna) miodu

Kontrola jakości miodu

Właściwości i zastosowanie miodu

Tadeusz Kaczkowski

Tadeusz Kaczkowski

Autor artykułów

Urodziłem się na Podolu. Jestem synem pszczelarza. Prowadzę własną pasiekę od 60 lat.

Trutowienie matek pszczelich

Magdalena

Magdalena

Autorka przepisów kulinarnych i bloga nadpaleniskiem.blogspot.com

Dorastając w babcinej kuchni, nauczyłam się, że najlepsza kuchnia to polska kuchnia i to ją uwielbiam najbardziej. "Chwilowo" udomowiona mama na pełen etat, chwytająca życie za rogi, nie bojąca się wyzwań w żadnej sferze. Z pasji: kucharka i smakoszka, z wykształcenia: geograf.

Wigilijne łazanki na bogato

Majowy miodek z mniszka lekarskiego

Tartaletki na słodko z bananami i czekoladą

Łukasz Karol Uliasz

Łukasz Karol Uliasz

Autor artykułów

Profesor i dr hc apiterapii i ziołolecznictwa, naturopata dyplomowany, pszczelarz zawodowy, rzeczoznawca chorób pszczół i specjalista pozyskiwania produktów pszczelich. Prefekt Akademii Apiterapii Medycznej i Ziołolecznictwa im. prof. Bogdana Kędzi, promującej dorobek prof. Kędzi oraz apiterapię w użyciu. Autor publikacji pszczelarskich, historycznych, medycznych i etnograficznych. Prowadzi izbę pamięci i mini skansen pszczelarsko-bartniczy w powiecie kozienickim.

10 przykazań profilaktyki zdrowia

Łukasz Karol Uliasz - Etyka pszczelarska i prawo naturalne w pszczelarstwie

Łukasz Karol Uliasz - Rozważania o życiu i zdrowiu. Kontekst apiterapii