Portal Pszczelarski

Zdrowy jak Romiód! Przebadano miód z uli z recyklingu 2022

Informacja prasowa z dnia 07.12.2022 od Kinga Rodkiewicz z Fundacji Odzyskaj Środowisko

pszczelarstwo dolnośląskie ule z recyklingu ule z pralek Kacper Dratwa miód miejski Romiód Elektryczne Śmieci Fundacja Odzyskaj Środowisko

W sierpniu 2021 r., na terenie Starej Kopalni w Wałbrzychu stanęło 6 uli z recyklingu. Pszczoły krainki pod opieką Kacpra Dratwy - zawodowego pszczelarza, "śpiewajaco" zdały egzamin na miejski miód. Jak smakuje? Czy spełnia odpowiednie normy? Czas poznać wyniniki badań. W końcu nadchodząca zima to najlepszy czas na delektowanie się miodem. 

Pszczoły w mieście?

"Wydawać by się mogło, że przestrzeń miejska nie jest dobrym miejscem dla pasieki. Ale to tylko pozory. Gęsta zabudowa miejska, rozwinięta infrastruktura, przemysł i wzmożony ruch wcale nie przeszkadzają pszczołom. Owady zapylające mogą korzystać z bogactwa roślin w parkach miejskich, ogródkach działkowych, a także z tych na przydomowych balkonach, tarasach itp. Miasto ma również tą przewagę nad terenami wiejskimi, że nie stosuje się tutaj środków chemicznej ochrony roślin. Zapewniam, że miód miejski jest zdrowy i smaczny" - mówi Kinga Rodkiewicz z Fundacji Odzyskaj Środowisko. By to stwierdzenie nie pozostało jedynie obietnicą, wałbrzyski miód trafił do Instytutu Pszczelnictwa w Puławach. Ponad 378 ziaren pyłku m.in. z wierzby, klonu, taksony śliwy, maliny, z największą przewagą kapustowatych (68%) to wynik analizy pyłkowej Romiodu, co wskazuje, że jest to miód wielokwiatowy. Analiza jest kolejnym potwierdzeniem licznych badań na temat miodu miejskiego, który wyróżnia się bogactwem pyłków, co z kolei potwierdza tezę o większej bioróżnorodności roślin w środowisku miejskim. 

romiód z kopalni w wałbrzychu

Ule z bębnów od pralek?

Ule z recyklingu to integralny element projektu Elektryczne Śmieci, do którego Wałbrzych przystąpił w listopadzie 2020 roku. "Mieszkańcy Wałbrzycha korzystają z 16 czerwonych pojemników na zużyty sprzęt elektryczny i elektroniczny, a także z odbiorów domowych, dlatego w podziękowaniu dla mieszkańców powstała ta niezwykła pasieka. Ule wykonane m.in. z bębnów od pralek, pokazują olbrzymi potencjał jaki niosą za sobą elektrośmieci. Prawidłowe postępowanie z elektrycznymi śmieciami, pozwala nam odzyskać cenne surowce i materiały, a z części z nich tworzyć domy dla pszczół, w których pszczoły krainki czują sią nadspodziewanie dobrze" – mówi Gabriela Leszczyńska z AURAEKO, Organizacja Odzysku Sprzętu Elektrycznego i Elektronicznego S.A. 

pszczoły krainka z wałbrzycha

Ule z recyklingu to element ogólnopolskiego projektu Elektryczne Śmieci realizowanego wspólnie przez Miasto Wałbrzych, MB Recycling, Fundację Odzyskaj Środowisko, organizację odzysku AURAEKO.



Liczba wyświetleń artykułu: 832

Komentarze z forum pszczelarskiego

onubiked 2022-12-08 13:37:46

.
.
.
.



  Współpracują z portalem:

Martyna Walerowicz

Martyna Walerowicz

Autorka tekstów

Dziennikarz. Ukończyła studia ogrodnicze, na których zajmowała się pszczelarstwem i owadami zapylającymi.

Royalaktyna a rozwój matki pszczelej

Pszczoła na kofeinie i miód kawowy

Webinarium Kim & Jim show: I bought bees. Now what? 2016

SKN Apis

SKN Apis

Partner serwisu

Studenckie Koło Naukowe "Apis" funkcjonuje na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu, kierując swoje działania do wszystkich miłośników owadów użytkowych.

Zbiórka nasion i sadzonek roślin miododajnych i pyłkodajnych. SKN Apis 2016

Agata Kurzajak

Agata Kurzajak

Autorka przepisów kulinarnych i bloga ziarenkapieprzu.com.pl

Ukończyła filologię polską i podyplomowe studia z zakresu doradztwa zawodowego na UAM w Poznaniu. Doradca zawodowy i trener. Jej największą pasją jest gotowanie. Uwielbia łączyć różne smaki i odkrywać nowe przyprawy. Miłośniczka zwierząt, filmów dokumentalnych oraz herbaty z miodem i cytryną.

Skrzydełka z miodem i chili

Szaszłyki z marynatą miodową

Koktajl arbuzowo-truskawkowy z miodem

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Autorka przepisów kulinarnych i bloga kuchniokracja.hanami.pl

Japonista, dziennikarka, badaczka kultury żywieniowej, autorka książek: "Tradycje kulinarne Japonii" i "Japońskie słodycze" (książka nominowana w 3 kategoriach do Gourmand World Cookbook Awards). Zajmuje się prowadzeniem warsztatów kulinarnych, a także spotkań z zakresu historii jedzenia, trendów kulinarnych i percepcji smaku.

Ciasteczka lekko miodowe

Figi z jogurtem bałkańskim i pistacjami

Miodowe ciasto z sezamową bezą