Portal Pszczelarski

GuardHive - wynalazek The Queen Bee uwalniające pasiekę od warrozy

pszczelarstwo na świecie pszczelarstwo w USA The Queen Bee HiveGuard Raina Singhvi Jain warroza

Raina Singhvi Jain - prezes Fundacji The Queen Bee, stworzyła za pomocą drukarki 3D urządzenie o nazwie HiveGuard. Dzięki niemu można prowadzić pasiekę całkowicie wolną od warrozy. 

Warroza - choroba pasożytnicza wywoływana przez roztocze Varroa uchodzi za jedno z głównych zagrożeń dla pszczelej populacji. Raina Singhvi Jain dowiedziała się o tym, kiedy miała 16 lat i pomimo że okazało się, że jest uczulona na jad pszczół, to postanowiła pomóc pszczelej populacji w walce z tym problemem. Po czterech lat udało się jej opracować technologię, która uwalnia owady od Varroa. 

HiveGuard polega na zadawaniu wchodzącym do ula pszczołom tymolu, którego odpowiednie stężenie zabija roztocz Varroa, ale jednocześnie nie czyni owadom żadnej krzywdy. "Oczyszczone" z roztoczy pszczoły są odporniejsze także na inne choroby. Projekt wymaga jednak jeszcze dopracowania pewnych szczegółów zanim trafi do szerokiej dystrybucji. Niemniej The Queen Bee ma już na to fundusze. Fundacja zajmuje się także sprzedażą produktów pszczelich i sadzeniem roślin miododajnych.



Liczba wyświetleń artykułu: 834

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Łukasz Zabłocki

Łukasz Zabłocki

Autor tekstów

Właściciel dużego gospodarstwa pasiecznego w południowo-zachodniej Polsce.

Wpływ ciepłej zimy na rodziny pszczele

Malgorzata Radziszewska

Malgorzata Radziszewska

Autorka przepisów kulinarnych

Blogerka kulinarna (amku.blogspot.com), która uwielbia kuchenne eksperymenty. Z zawodu: tester aplikacji. Na co dzień: mama. W wolnych chwilach robi zdjęcia i zajmuje się promowaniem fotografii mobilnej działając w ramach Grupy Mobilni (grupamobilni.pl).

Pierogi z kaszą jaglaną, jabłkami i miodem

Różowe stringi z miodem

Chleb na owsiance z miodem

Magdalena Faltyn

Magdalena Faltyn

Autorka przepisów kulinarnych i bloga kuchniakrokusia.co.uk.

Na co dzień mama, której pasją jest gotowanie, czytanie książek oraz zwiedzanie ciekawych miejsc.

Marchewka z jabłkiem i miodem

Udka z kurczaka z ketchupem i miodem

Koktajl z mango i ananasa z mlekiem kokosowym

Agata Kurzajak

Agata Kurzajak

Autorka przepisów kulinarnych i bloga ziarenkapieprzu.com.pl

Ukończyła filologię polską i podyplomowe studia z zakresu doradztwa zawodowego na UAM w Poznaniu. Doradca zawodowy i trener. Jej największą pasją jest gotowanie. Uwielbia łączyć różne smaki i odkrywać nowe przyprawy. Miłośniczka zwierząt, filmów dokumentalnych oraz herbaty z miodem i cytryną.

Zielona sałata z dressingiem miodowo-musztardowym

Szaszłyki z marynatą miodową

Wiosenna sałata ze szpinakiem i winegretem czosnkowo-miodowym