Portal Pszczelarski

Eufriesea insularis - nowo odkryta odmiana pszczół 2022

Źródło zdjęcia: Researchgate.net

wydarzenia na świecie pszczelarstwo w Meksyku Eufriesea insularis pszczoły storczykowe

Eufriesea insularis to nowo odkryta odmiana pszczół storczykowych. Występuje na Isla Maria Madre, największej z wysp archipelagu Islas Marías, położonego u wybrzeży stanu Nayarit w Meksyku. Informacje na temat tych owadów podał Journal of Hymenoptera Research. 

Pszczoły storczykowe charakteryzują tworzeniem uproszczonych wspólnot, braku hierarchizacji i prowadzeniu samotnego życia. Zazwyczaj są to duże osobniki o metalicznym ubarwieniu w kolorze czarnym, niebieskim, czerwonowanym, fioletowym lub zielono-żółtym. Znanych jest około 200 gatunków tych owadów zgrupowanych w pięciu rodzajach: Euglossa, Eulaema, Eufriesea, Exaerete i Aglae. Spotkać je można w południowej i środkowej części Ameryki Północnej, gdzie zapylają głównie storczyki, a samce także kwiaty orchidei.

Nowa odmiana tych pszczół, eufriesea insularis ma ciemnoniebieskie ubarwienie z fioletową opalizacją i ciemnymi skrzydłami. Owad osiąga długość około 19,5 milimetra. Pszczoły te występują na obszarze Rezerwatu Biosfery Islas Marías.



Liczba wyświetleń artykułu: 1343

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!


  Ostatnio na forum:



  Współpracują z portalem:

Tadeusz Kąkol

Tadeusz Kąkol

Autor tekstów

Emerytowany nauczyciel zawodu w Zespole Szkół Rolniczych. Obecnie zajmuje się pszczołami (12 uli) i ogrodnictwem (rośliny miododajne) w Grabowcu koło Zamościa.

Miód - produkt pszczeli

Pszczelarz, a kto to taki?

Pyłek kwiatowy a pyłek pszczeli

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Autorka przepisów kulinarnych i bloga kuchniokracja.hanami.pl

Japonista, dziennikarka, badaczka kultury żywieniowej, autorka książek: "Tradycje kulinarne Japonii" i "Japońskie słodycze" (książka nominowana w 3 kategoriach do Gourmand World Cookbook Awards). Zajmuje się prowadzeniem warsztatów kulinarnych, a także spotkań z zakresu historii jedzenia, trendów kulinarnych i percepcji smaku.

Pierniczki świąteczne z miodem

Miodowe ciasto z sezamową bezą

Ciasteczka lekko miodowe

Bogdan Piekarz

Bogdan Piekarz

Autor tekstów

Pszczelarz z przeszło 70-letnim doświadczeniem. Autor licznych publikacji w branżowych czasopismach. Członek Rejonowego Koła Pszczelarzy nr 2 w Łodzi.

Miodobranie - krok po kroku

Główny przegląd wiosenny rodzin pszczelich

Ewelina Rękawek

Ewelina Rękawek

Autorka przepisów kulinarnych i bloga pysznewege.com

Copywriter z zawodu, górołaz i kucharka z zamiłowania, wegetarianka z przekonania.

Amarantusowe batoniki z miodem

Tofu smażone w ziołach z miodem

Krem czekoladowo-owocowy z bazylią