Portal Pszczelarski

Pszczoły żyją o połowę krócej niż 50 lat temu

pszczelarstwo na świecie pszczelarstwo w USA pszczoły

Grupa amerykańskich entomologów z Uniwersytetu w Maryland opublikowała w czasopiśmie Scientific Reports wyniki swoich badań, z których wynika, że w przeciągu pół wieku nastąpił drastyczny spadek długości życia pszczół. Żyją one o połowę krócej niż w latach 70. XX stulecia. 

Badania zostały przeprowadzone na pszczołach miodnych w warunkach laboratoryjnych. Początkowo utrzymywano je w inkubatorach, a dorosłe osobniki w specjalnych klatkach. Owady zostały wyizolowane od swoich kolonii na bardzo wczesnym etapie rozwoju – 24 godziny od wyłonienia się z łuseczek woskowych, w których są hodowane. Oznacza to, że wszystkie czynniki, które mogły wpłynąć na skrócenie życia musiały się pojawić przed tym punktem. To skłoniło badaczy do poszukiwania przyczyn problemu w uwarunkowaniach genetycznych. 

Skrócenie długości życia pszczół miodnych obserwowano już od dłuższego czasu, lecz dopiero teraz udało przeprowadzić tak szeroko zakrojone badania na ten temat. Okazało się, że pszczoły żyją na początku trzecie dekady XXI stulecia 17,7 dni, gdy dla porównania w latach 70. ubiegłego wieku było to 34,3 dni. Spadek zaistniał, pomimo że standardy hodowli laboratoryjnej uległy poprawie. Zdaniem naukowców dzieje się tak wyłącznie z przyczyn genetycznych, co daje nadzieje na rozwiązanie problemu, jeżeli uda się wyeliminować szkodliwe czynniki genetyczne. Badacze zamierzają także zestawić ze sobą trendy długości życia pszczół w Stanach Zjednoczonych i innych krajach.



Liczba wyświetleń artykułu: 929

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Ewa Jarosz

Ewa Jarosz

autor przepisów kulinarnych i bloga dietetykwstolicy.blogspot.com

Dietetyk medyczny, blogerka kulinarna i amator fotografii. Uczy swoich pacjentów jak utrzymać zasady racjonalnego odżywiania czerpiąc przyjemność z jedzenia. Zaraża optymizmem i zdrowym podejściem do życia.

Ser twarogowy z miodem i orzechami

Gruszkowo-jabłkowy mus szarlotkowy

Ciasto orzechowe z miodem

Agata Wojtuń oraz Agnieszka Strózik

Agata Wojtuń oraz Agnieszka Strózik

Koordynatorki projektu "Pszczoły w szkole"

"Pszczoły w szkole" to projekt realizowany w Katolickiej Szkołe Podstawowej SPSK im. Jana Pawła II w Chojnach i nagrodzony w konkursie grantowym "Z Kujawskim pomagamy pszczołom".

Młodzi detektywi szukają miejsc przyjaznych pszczołom

Szkolny Dzień Pszczoły

Pszczoły w szkole w czerwcu

Mirka Lenarcik

Mirka Lenarcik

Autorka tekstów oraz bloga mirosixgotuje.blox.pl

Ukończyła archeologię i anglistykę we Wrocławiu oraz studia doktoranckie w Niemczech. Oprócz gotowania największa pasja to kultura Iranu oraz historia.

Bastani – perskie lody szafranowe

Surówka z kiszonej kapusty z miodem i pomarańczą

Chałka z szafranem i miodem