Portal Pszczelarski

Jabłko w cieście z karmelizowanym słonecznikiem

Na zdjęciu jabłko w cieście z karmelizowanym słonecznikiem i miodem. Autorka zdjęcia: Marta Stachowiak Źródło zdjęcia: My Sweet Morning

przepis z miodem miód miód wielokwiatowy jabłko w cieście deser z miodem

Mój przepis na jabłko w cieście z karmelizowanym słonecznikiem.

Składniki:
-
1 jabłko,
- 1/2 szklanki mąki pełnoziarnistej pszennej,
- 1,5 płaskiej łyżki stewii,
- 1 jajko,
- 1/3 szklanki mleka,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1/2 łyżeczki cynamonu.

Składniki na karmelizowany słonecznik:
- 2 łyżki łuskanego słonecznika, 
- 1,5 łyżki miodu wielokwiatowego (Anielskie Przysmaki),
- łyżeczka lub więcej cynamonu,
- łyżeczka oliwy.

Jak robimy?
Jabłko kroimy w plastry (grube), wykrajamy środek.

Ciasto przygotowujemy z całego jajka, ubitego z mlekiem i stewią.

Następnie powoli dodajemy mąkę, cynamon, proszek. Ciasto powinno wyjść gęste i lepkie.

Moczymy plastry jabłka w cieście z obu stron i przekładamy na patelnię, na mały gaz. Bez tłuszczu.

"Sos" ze słonecznika robimy na końcu. Na patelnię dajemy łyżeczkę oliwy.

Gdy się rozgrzeje wrzucamy słonecznik i po minutce dodajemy miód. Dokładnie mieszamy.

Na koniec posypujemy cynamonem i mieszamy ponownie.

Smacznego!

UWAGA! 
-
Plastry jabłka muszą być grube, bo inaczej się połamią.
- Miska z ciastem powinna mieć płaskie dno - ciasto ma szansę wtedy oblepić dokładnie plastry.
- Karmelizowany słonecznik przyklei się Wam do wszystkiego - doświadczyłam tego! Może więc lepiej nałożyć go na folię spożywczą (nie papier!) kawałkami i gdy stężeje nałożyć jak cukierki na talerzyk albo zalać całością placuszki.

Przepis na jabłko w cieście z karmelizowanym słonecznikiem Portal Pszczelarski

Zobacz moje pozostałe przepisy opublikowane na Portalu Pszczelarskim:

1. Krem bananowo-owsiany z miodem

2. Miód z dziką różą

3. Naleśniki bananowe z miodem

4. Dyniowe drożdżowe z awokado

5. Zdrowe cukierki z miodem w trzech wersjach

6. Puszysty omlet z bananami

7. Miodowa owsianka

8. Serniczki z malinami i miodem

9. Placki z borówkami, miodem i cytryną

10. Marchewkowe naleśniki z miodem

11. Banan w cieście

12. Gofry drożdżowe z jogurtem greckim i miodem o smaku truskawkowo-waniliowym

13. Naleśniki w karmelizowanym sosie pomarańczowym z miodem

14. Tosty na słodko

15. Plackowe brownie z cukinią i miodem

16. Budyniowa owsianka czekoladowa z miodem 

17. Puchowa owsianka na różanym mleku 

18. Ciasto dyniowe z rabarbarem i miodem 

19. Pancakes cytrynowe z miodem

20. Placki bananowo-owsiane z miodem

21. Lawendowe ciasto dyniowe

22. Kiwi w cieście z miodem rzepakowym

23. Ananas w czekoladowym cieście

24. Omlet z ananasem, czekoladą i miodem

25. Racuchy z bananami i miodem

Odwiedź mój blog kulinarny: My Sweet Morning

Odwiedź mój blog kulinarny: Pyszne Wege
Marta Stachowiak

Marta Stachowiak

Autorka przepisów kulinarnych i bloga My Sweet Morning

Blogerka kulinarna (celebrate-your-morning.blogspot.com), na co dzień praktykująca słodkie śniadania. Prawdziwa koneserka miodów. Miłośniczka zdrowego i smacznego trybu życia. Swoją artystyczną duszę ujawnia nie tylko na talerzu ale również w rysunku i decoupage'u.

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 2985

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Agnieszka Koza

Agnieszka Koza

Autorka przepisów kulinarnych i bloga Eksplozja Smaku

Interesuje się wszystkim co jest związane z jedzeniem ale szczególną uwagę zwraca na zdrowe, racjonalne żywienie. W wolnym czasie rozwija swoje pasje którymi są: fotografia, ogrodnictwo oraz podróże.

Sałatka z kurczakiem, marynowanym pieprzem i miodem

Grillowana karkówka miodowa

Lekka sałatka z miodowym dressingiem

SKN Apis

SKN Apis

Partner serwisu

Studenckie Koło Naukowe "Apis" funkcjonuje na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu, kierując swoje działania do wszystkich miłośników owadów użytkowych.

Zbiórka nasion i sadzonek roślin miododajnych i pyłkodajnych. SKN Apis 2016

Tadeusz Netczuk

Tadeusz Netczuk

Autor tekstów

Doświadczony pszczelarz. Chowem pszczół zajmuje się od 1970 r. Obecnie jego pasieka zlokalizowana jest w ROD Bielany we Wrocławiu.

Ciasto czekoladowe z miodem – komentarz do przepisu

Ciasto czekoladowe z miodem - przepis

Kopulacja i rozwój murarki ogrodowej (Osmia rufa L.)

Renata Gasek

Renata Gasek

Autorka tekstów

Entuzjastka szeroko pojętego rękodzieła, autorka prac zamieszczonych na blogu Kocie robótki (https://kocieprace.blogspot.com/)

Pirografia (sztuka malowania ogniem) w pszczelarstwie