Portal Pszczelarski

Podsumowanie sezonu w żoliborskich pasiekach miejskich 2022

pszczelarstwo w Polsce pszczelarstwo mazowieckie podsumowanie sezonu Żoliborskie miodobranie Miodowa Manufaktura

Urząd Dzielnicy Żoliborz podsumował sezon 2022 roku w swoich pasiekach w parkach Kępa Potocka i Kaskada. Z każdego ula udało się zebrać od 25 do 45 kilogramów miodu. 

Początkowo niewiele zapowiadało osiągnięcie tak dobrego wyniku. Sezon rozpoczął się dosyć chłodno. Pierwszy nektar pszczołom, który owady wykorzystały głównie na własne potrzeby, udało się zebrać z wierzb i klonów. Dopiero na przełomie maja i czerwca, w okresie kwitnienia akacji sytuacja się poprawiła i pomimo suszy zdołano łącznie wówczas pobrać około 100 kilogramów miodu z pasiek. Następnie nastał czas na miód lipowy, który mieszkańcy warszawskiej dzielnicy mogli posmakować podczas "Żoliborskiego miodobrania" - corocznej imprezy organizowanej przez lokalne władze. Ostatnie pszczele zbiory – nawłoci – zostały wykorzystane jako zimowy pokarm. 

Od października 2022 roku trwają przygotowania pasiek do zimy. Pszczelarze dostarczają do uli nie tylko pokarm, ale także podają owadom środki przeciwko chorobom wirusowym. 

W sumie pszczoły z żoliborskich pasiek miejskich wyprodukowały w 2022 roku ponad 250 kilogramów miodu, głównie akacjowego i lipowego. Pasieki w Kępie Potockiej i Kaskadzie mają bardzo dobre warunki do rozwoju. Rosną tu liczne rośliny miododajne między innymi nawłoć czy drzewa akacji i lipy. Łącznie znajduje się tu 8 uli, którymi opiekuje się Miodowa Manufaktura – rodzinna firma pszczelarska.



Liczba wyświetleń artykułu: 64

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Emilia

Emilia

Autorka przepisów kulinarnych oraz bloga Kuchenna Kontrrewolucya

Całkiem świeżo upieczona tak mama, jak blogerka kulinarna. Fascynatka dobrej kuchni i słowiańskiego folkloru.

Pularda w złotem kolorze z kartoflanymi kulkami

Naleśniki ze skórką cytrynową i pyłkiem pszczelim

Pieczone przepiórki miodowo-cynamonowe z kremem z pieczarek

Kuba

Kuba

Autor przepisów i bloga Kuba w kuchni (z małą pomocą Mamy)

Jeden z najmłodszych kucharzy w Polsce. Ma 5 lat. Bardzo lubi pływać, śpiewać, czytać i rysować.

Babeczki orzechowo-bananowe z polewą miodową

Tadeusz Kaczkowski

Tadeusz Kaczkowski

Autor artykułów

Urodziłem się na Podolu. Jestem synem pszczelarza. Prowadzę własną pasiekę od 60 lat.

Trutowienie matek pszczelich

Marcin Balana

Marcin Balana

Redaktor serwisu PortalPszczelarski.pl

Doktorant na Uniwersytecie Ekonomicznym we Wrocławiu. Punktualny, towarzyski, zawsze z milionem nowych pomysłów, które stale przybliża użytkownikom portalu PortalPszczelarski.pl

Kradzież 12 zasiedlonych uli z miejscowości Jamy 2021

IV Forum Pszczelarskie w Stalowej Woli - relacja z wydarzenia

II Miodobranie u Biskupka pod Zamkiem w Tarnowicach Starych