Portal Pszczelarski

Nawozy i pestycydy zaburzają zdolności pszczół i trzmieli do zapylania

pszczelarstwo na świecie pszczoły a nawozy pszczoły a pestycydy pszczoły a energia elektryczna

Jak informuje pismo "PNAS Nexus", stosowanie nawozów sztucznych i pestycydów utrudnia pszczołom i trzmielom zapylanie kwiatów. Dzieje się tak z powodu zmiany pola elektrycznego wokół rośliny. 

O szkodliwości nawozów i pestycydów na życie pszczół i innych owadów zapylających wiadomo od dawna. Środki te obniżają ich odporność, powodują choroby, a w końcu śmierć. Przeprowadzone badania pokazały z kolei kolejny negatywny skutek ich działania. 

Pszczoły i trzmiele zapylają kwiaty wykorzystując swoje zdolności do rozpoznawania kolorów, określania położenia Słońca, wyczuwania pola magnetycznego i elektrycznego, a także wilgotności i zapachu. Po spryskaniu danego obszaru pestycydami czy nawozami sztucznymi pole elektryczne się zmienia. Naukowcy zwrócili na to uwagę, gdy stwierdzono, że środki chemiczne nie wpłynęły zdolność węchu i wzroku owadów. Z kolei podczas eksperymentu cięte kwiaty spryskano dodatnio naładowanymi, kolorowymi cząsteczkami uwalnianymi w postaci aerozolu. Następnie zmierzono potencjał bioelektryczny w łodydze, za pomocą którego określa się zmiany pola elektrycznego. Okazało się, że chemikalia zmieniały ten potencjał nawet na 25 minut. Jest zmiana dłuższa niż te wynikające z przyczyn naturalnych (wiatr, deszcz).

Ponadto badacze spostrzegli, że na zmiany pola elektrycznego kwiatów są bardziej wrażliwe pszczoły. Owady te mniej chętnie niż trzmiele lądowały na roślinie, której pole elektryczne było zmieniane.



Liczba wyświetleń artykułu: 777

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!


  Ostatnio na forum:



  Współpracują z portalem:

Agata Wojtuń oraz Agnieszka Strózik

Agata Wojtuń oraz Agnieszka Strózik

Koordynatorki projektu "Pszczoły w szkole"

"Pszczoły w szkole" to projekt realizowany w Katolickiej Szkołe Podstawowej SPSK im. Jana Pawła II w Chojnach i nagrodzony w konkursie grantowym "Z Kujawskim pomagamy pszczołom".

Młodzi detektywi szukają miejsc przyjaznych pszczołom

Szkolny Dzień Pszczoły

Pszczoły w szkole w czerwcu

Monika Wolańska

Monika Wolańska

Autorka przepisów kulinarnych i bloga Słodkie Słone

Z wykształcenia jestem inżynierem budownictwa a z zamiłowania „kucharą” - tak określają mnie znajomi. Pasji mam całe mnóstwo! Dobra kuchnia, fotografia, piękne wnętrza i miejsca, podróże…

Ciasteczka imbirowe z miodem

Ogórki z miodem

Pierniczki na miodzie

Food and Agriculture Organization of the United Nations

Food and Agriculture Organization of the United Nations

Oficjalny partner merytoryczny

Organizacja Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (ang. FAO), to instytucja, której celem jest m.in. polepszanie wytwarzania, wymiany i dystrybucji produktów rolnictwa, leśnictwa i rybołówstwa, podnoszenie poziomu wyżywienia narodów, popieranie zawierania porozumień w sprawie międzynarodowego handlu produktami rolnymi oraz udzielanie pomocy technicznej.

Działanie antyoksydacyjne (aktywność antybakteryjna) miodu

Skład miodu

Kontrola jakości miodu

Aneta Dziakowska

Aneta Dziakowska

Autorka tekstów nt. podatków

Główna księgowa z 11-letnim doświadczeniem zawodowym. Posiada certyfikat do usługowego prowadzenia ksiąg rachunkowych nadany przez Ministra Finansów. anetak7777@wp.pl

Zryczałtowany podatek dochodowy przy sprzedaży bezpośredniej produktów pszczelich przetworzonych

Pasieki powyżej 80 rodzin pszczelich - formy opodatkowania

Zasady rozliczania się w ramach projektu WRPP w latach 2016/2019