Portal Pszczelarski

Nawozy i pestycydy zaburzają zdolności pszczół i trzmieli do zapylania

pszczelarstwo na świecie pszczoły a nawozy pszczoły a pestycydy pszczoły a energia elektryczna

Jak informuje pismo "PNAS Nexus", stosowanie nawozów sztucznych i pestycydów utrudnia pszczołom i trzmielom zapylanie kwiatów. Dzieje się tak z powodu zmiany pola elektrycznego wokół rośliny. 

O szkodliwości nawozów i pestycydów na życie pszczół i innych owadów zapylających wiadomo od dawna. Środki te obniżają ich odporność, powodują choroby, a w końcu śmierć. Przeprowadzone badania pokazały z kolei kolejny negatywny skutek ich działania. 

Pszczoły i trzmiele zapylają kwiaty wykorzystując swoje zdolności do rozpoznawania kolorów, określania położenia Słońca, wyczuwania pola magnetycznego i elektrycznego, a także wilgotności i zapachu. Po spryskaniu danego obszaru pestycydami czy nawozami sztucznymi pole elektryczne się zmienia. Naukowcy zwrócili na to uwagę, gdy stwierdzono, że środki chemiczne nie wpłynęły zdolność węchu i wzroku owadów. Z kolei podczas eksperymentu cięte kwiaty spryskano dodatnio naładowanymi, kolorowymi cząsteczkami uwalnianymi w postaci aerozolu. Następnie zmierzono potencjał bioelektryczny w łodydze, za pomocą którego określa się zmiany pola elektrycznego. Okazało się, że chemikalia zmieniały ten potencjał nawet na 25 minut. Jest zmiana dłuższa niż te wynikające z przyczyn naturalnych (wiatr, deszcz).

Ponadto badacze spostrzegli, że na zmiany pola elektrycznego kwiatów są bardziej wrażliwe pszczoły. Owady te mniej chętnie niż trzmiele lądowały na roślinie, której pole elektryczne było zmieniane.



Liczba wyświetleń artykułu: 782

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!


  Ostatnio na forum:



  Współpracują z portalem:

Magdalena

Magdalena

Autorka przepisów kulinarnych i bloga nadpaleniskiem.blogspot.com

Dorastając w babcinej kuchni, nauczyłam się, że najlepsza kuchnia to polska kuchnia i to ją uwielbiam najbardziej. "Chwilowo" udomowiona mama na pełen etat, chwytająca życie za rogi, nie bojąca się wyzwań w żadnej sferze. Z pasji: kucharka i smakoszka, z wykształcenia: geograf.

Nalewka jaśminowa z miodem

Majowy miodek z mniszka lekarskiego

Tartaletki na słodko z bananami i czekoladą

Kuba

Kuba

Autor przepisów i bloga Kuba w kuchni (z małą pomocą Mamy)

Jeden z najmłodszych kucharzy w Polsce. Ma 5 lat. Bardzo lubi pływać, śpiewać, czytać i rysować.

Babeczki orzechowo-bananowe z polewą miodową

Food and Agriculture Organization of the United Nations

Food and Agriculture Organization of the United Nations

Oficjalny partner merytoryczny

Organizacja Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (ang. FAO), to instytucja, której celem jest m.in. polepszanie wytwarzania, wymiany i dystrybucji produktów rolnictwa, leśnictwa i rybołówstwa, podnoszenie poziomu wyżywienia narodów, popieranie zawierania porozumień w sprawie międzynarodowego handlu produktami rolnymi oraz udzielanie pomocy technicznej.

Właściwości i zastosowanie miodu

Skład miodu

Kontrola jakości miodu

Bogdan Piekarz

Bogdan Piekarz

Autor tekstów

Pszczelarz z przeszło 70-letnim doświadczeniem. Autor licznych publikacji w branżowych czasopismach. Członek Rejonowego Koła Pszczelarzy nr 2 w Łodzi.

Miodobranie - krok po kroku

Główny przegląd wiosenny rodzin pszczelich