Portal Pszczelarski

Najgorszy od 60 lat sezon dla pszczelarzy z Florydy 2022

pszczelarstwo na świecie pszczelarstwo w USA miód z pieprzu brazylijskiego zbiory miodu w USA

Roku 2022 amerykańscy pszczelarze ze stanu Floryda nie będą wspominać najlepiej. Huragan Ian, który nawiedził tę część Stanów Zjednoczonych doprowadził latem do gigantycznych strat w pasiekach. W efekcie zbiory miodu były tu najniższe od 60 lat. 

Sytuację pogorszyło uniemożliwienie przez Ian zbiorów nektaru z pieprzu brazylijskiego, na którym to głównie opiera się tutejsza produkcja miodu. Pszczoły nie mogły również zebrać pożywienia na zimę. Sytuacja w pasiekach w naturalny sposób negatywnie wpływa na stan całego rolnictwa. Nie ma wystarczającej liczby pszczół do zapylania upraw. 

Prócz pszczół z Florydy ucierpiały również pszczoły z innych stanów, głównie z Kalifornii i Środkowego Zachodu, skąd co roku pszczelarze przywożą swoje ule, by skorzystać z sezonu kwitnienia drzew pieprzu brazylijskiego na Florydzie. Szacuje się, że może tu chodzić o 150 000 kolonii pszczół. W samej Florydzie jest ponad 700 000 pasiek prowadzonych przez 5 000 pszczelarzy. Odbudowa poszkodowanych hodowli może potrwać w rok. Straty mogą się powiększyć, jeżeli rodziny pszczele nie przetrwają zimy.



Liczba wyświetleń artykułu: 747

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Zespół Szkolno-Przedszkolny w Łukcie

Zespół Szkolno-Przedszkolny w Łukcie

Partner serwisu

W Zespole Szkolno-Przedszkolnym w Łukcie realizowany jest projekt ekologiczny "Pszczoły Lubię". Projekt jest laureatem konkursu grantowego "Z Kujawskim pomagamy pszczołom". Grant ufundowała firma ZT Kruszwica S.A. Organizatorem konkursu jest Fundacja Nasza Ziemia. Koordynatorkami projektu są Elżbieta Piotrak i Magdalena Palińska.

Pszczoły Lubię. Cz. 1.

Pszczoły Lubię. Cz. 2.

Emilia

Emilia

Autorka przepisów kulinarnych oraz bloga Kuchenna Kontrrewolucya

Całkiem świeżo upieczona tak mama, jak blogerka kulinarna. Fascynatka dobrej kuchni i słowiańskiego folkloru.

Rolada z szynki z pastą ziołową z olejem rzepakowym i morelami

Pieczone przepiórki miodowo-cynamonowe z kremem z pieczarek

Kaczka w marynacie korzennej pieczona w miodzie pitnym