Portal Pszczelarski

Katowickie pszczoły z miejskich pasiek gotowe do zimy 2022

pszczelarstwo śląskie pszczelarstwo miejskie Miód z kroplą Katowic Miód z nutą Katowic Zakład Pszczelnictwa w Puławach

Jak informuje Dziennik Zachodni, pszczoły z miejskiej pasieki usytuowanej na dachach Narodowej Orkiestry Symfonicznej Polskiego Radia i dwóch basenów w Katowicach przygotowano na okres zimy. Pszczoły otrzymały pokarm i leki przeciwko warrozie. Urząd Miasta zamierza pozyskiwany stąd miód wykorzystywać w celach promocyjnych.

Katowickie miejskie pasieki znajdują na dachach: Narodowej Orkiestry Symfonicznej Polskiego radia oraz basenów na Brynowie i Burowcu. Do każdego ula przed zimą dostarczono 20 kilogramów pokarmu. Miód pozyskiwany z tych miejsc nosi nazwę "Miód z kroplą Katowic" oraz "Miód z nutą Katowic"."Słoiczki z pszczelim produktem będzie można także wygrać w konkursach organizowanych na profilach miasta w mediach społecznościowych. 

Urząd Miasta w Katowicach zlecił Zakładowi Pszczelnictwa w Puławach badania miodu z katowickich pasiek. Okazało się, że jest on bardzo wysokiej jakości i zawiera gatunki klonów, wierzb, kasztanowców oraz śliw i roślin kapustowatych. Jednocześnie katowicki miód pozbawiony jest śladów pestycydów, a stosunek fruktozy do sumy glukozy i fruktozy powyżej 50%, co sugeruje jego stosunkowo wolną krystalizację. Zawartość sacharozy jest niska – 0,4%. 100 gramów katowickiego miodu to średnio 341 kilokalorii. 

 



Liczba wyświetleń artykułu: 222

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Agnieszka Koza

Agnieszka Koza

Autorka przepisów kulinarnych i bloga Eksplozja Smaku

Interesuje się wszystkim co jest związane z jedzeniem ale szczególną uwagę zwraca na zdrowe, racjonalne żywienie. W wolnym czasie rozwija swoje pasje którymi są: fotografia, ogrodnictwo oraz podróże.

Marlenka - ciasto z miodem

Lekka sałatka z miodowym dressingiem

Letnia sałatka z szynką, melonem i miodem

Magdalena

Magdalena

Autorka przepisów kulinarnych i bloga nadpaleniskiem.blogspot.com

Dorastając w babcinej kuchni, nauczyłam się, że najlepsza kuchnia to polska kuchnia i to ją uwielbiam najbardziej. "Chwilowo" udomowiona mama na pełen etat, chwytająca życie za rogi, nie bojąca się wyzwań w żadnej sferze. Z pasji: kucharka i smakoszka, z wykształcenia: geograf.

Bigos staropolski na winie z miodem

Tartaletki na słodko z bananami i czekoladą

Nalewka jaśminowa z miodem

Ewelina Rękawek

Ewelina Rękawek

Autorka przepisów kulinarnych i bloga pysznewege.com

Copywriter z zawodu, górołaz i kucharka z zamiłowania, wegetarianka z przekonania.

Kuskus z warzywami, ziarnami i miodem

Pierniczki z miodem na święta - wersja 2

Nugat z orzechami, żurawiną i miodem

Piotr Chmielewski

Piotr Chmielewski

Autor tekstów

Student Wydziału Biologii i Wydziału Prawa i Administracji Uniwersytetu im. Adama Mickiewicza w Poznaniu. Członek Ligi Ochrony Przyrody oraz Koła Naukowego Przyrodników UAM. Interesuje się ochroną przyrody i prawem ochrony środowiska.

Pszczoły olbrzymie i czarny miód leśny

Biały miód leśny z Mount Oku

Konferencja Współczesne Uwarunkowania Zarządzania Środowiskiem