Portal Pszczelarski

Katowickie pszczoły z miejskich pasiek gotowe do zimy 2022

pszczelarstwo śląskie pszczelarstwo miejskie Miód z kroplą Katowic Miód z nutą Katowic Zakład Pszczelnictwa w Puławach

Jak informuje Dziennik Zachodni, pszczoły z miejskiej pasieki usytuowanej na dachach Narodowej Orkiestry Symfonicznej Polskiego Radia i dwóch basenów w Katowicach przygotowano na okres zimy. Pszczoły otrzymały pokarm i leki przeciwko warrozie. Urząd Miasta zamierza pozyskiwany stąd miód wykorzystywać w celach promocyjnych.

Katowickie miejskie pasieki znajdują na dachach: Narodowej Orkiestry Symfonicznej Polskiego radia oraz basenów na Brynowie i Burowcu. Do każdego ula przed zimą dostarczono 20 kilogramów pokarmu. Miód pozyskiwany z tych miejsc nosi nazwę "Miód z kroplą Katowic" oraz "Miód z nutą Katowic"."Słoiczki z pszczelim produktem będzie można także wygrać w konkursach organizowanych na profilach miasta w mediach społecznościowych. 

Urząd Miasta w Katowicach zlecił Zakładowi Pszczelnictwa w Puławach badania miodu z katowickich pasiek. Okazało się, że jest on bardzo wysokiej jakości i zawiera gatunki klonów, wierzb, kasztanowców oraz śliw i roślin kapustowatych. Jednocześnie katowicki miód pozbawiony jest śladów pestycydów, a stosunek fruktozy do sumy glukozy i fruktozy powyżej 50%, co sugeruje jego stosunkowo wolną krystalizację. Zawartość sacharozy jest niska – 0,4%. 100 gramów katowickiego miodu to średnio 341 kilokalorii. 

 



Liczba wyświetleń artykułu: 86

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Magdalena Mendziak

Magdalena Mendziak

Autorka tekstów

Studentka Wydziału Pedagogiki, Socjologii i Nauk o Zdrowiu Uniwersytetu Zielonogórskiego. Właścicielka małej pasieki w okolicach Zgorzelca. Zawsze uśmiechnięta miłośniczka zwierząt oraz natury. W wolnych chwilach poświęca się wolontariatowi.

Pierniki miodowe na choinkę

Ewa Jarosz

Ewa Jarosz

autor przepisów kulinarnych i bloga dietetykwstolicy.blogspot.com

Dietetyk medyczny, blogerka kulinarna i amator fotografii. Uczy swoich pacjentów jak utrzymać zasady racjonalnego odżywiania czerpiąc przyjemność z jedzenia. Zaraża optymizmem i zdrowym podejściem do życia.

Gruszkowo-jabłkowy mus szarlotkowy

Ser twarogowy z miodem i orzechami

Pieczone owoce z miodem i płatkami owsianymi

Grzegorz Belica

Grzegorz Belica

Autor tekstów oraz Koordynator Fab Lab Łódź

Fab Lab Łódź to organizacja propagująca idee zrób to sam, samowystarczalności i rozwoju umiejętności praktycznych. Jednym z elementów jaki rozwijają jest edukacja w zakresie hodowli pszczół i roli jaką pełnią w naturze i gospodarce człowieka.

Warsztat: Sami robimy ul wielkopolski

III edycja warsztatów: Sami robimy ul wielkopolski

Warsztaty pszczelarskie w Fab Lab Łódź - relacja z wydarzenia