Portal Pszczelarski

Katowickie pszczoły z miejskich pasiek gotowe do zimy 2022

pszczelarstwo śląskie pszczelarstwo miejskie Miód z kroplą Katowic Miód z nutą Katowic Zakład Pszczelnictwa w Puławach

Jak informuje Dziennik Zachodni, pszczoły z miejskiej pasieki usytuowanej na dachach Narodowej Orkiestry Symfonicznej Polskiego Radia i dwóch basenów w Katowicach przygotowano na okres zimy. Pszczoły otrzymały pokarm i leki przeciwko warrozie. Urząd Miasta zamierza pozyskiwany stąd miód wykorzystywać w celach promocyjnych.

Katowickie miejskie pasieki znajdują na dachach: Narodowej Orkiestry Symfonicznej Polskiego radia oraz basenów na Brynowie i Burowcu. Do każdego ula przed zimą dostarczono 20 kilogramów pokarmu. Miód pozyskiwany z tych miejsc nosi nazwę "Miód z kroplą Katowic" oraz "Miód z nutą Katowic"."Słoiczki z pszczelim produktem będzie można także wygrać w konkursach organizowanych na profilach miasta w mediach społecznościowych. 

Urząd Miasta w Katowicach zlecił Zakładowi Pszczelnictwa w Puławach badania miodu z katowickich pasiek. Okazało się, że jest on bardzo wysokiej jakości i zawiera gatunki klonów, wierzb, kasztanowców oraz śliw i roślin kapustowatych. Jednocześnie katowicki miód pozbawiony jest śladów pestycydów, a stosunek fruktozy do sumy glukozy i fruktozy powyżej 50%, co sugeruje jego stosunkowo wolną krystalizację. Zawartość sacharozy jest niska – 0,4%. 100 gramów katowickiego miodu to średnio 341 kilokalorii. 

 



Liczba wyświetleń artykułu: 962

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!


  Ostatnio na forum:



  Współpracują z portalem:

Stowarzyszenie Natura i Człowiek

Stowarzyszenie Natura i Człowiek

Partner serwisu

Stowarzyszenie działające na rzecz ekologii i protekcji owadów zapylających, głównie dziko żyjących pszczół. Sprawdź: www.naturaiczlowiek.org

Zostań bohaterem pszczół

Zadrzechnia fioletowa (Xylocopa violacea L.) - pszczoła samotnica

Walne zgromadzenie członków Stowarzyszenia Natura i Człowiek

Mirka Lenarcik

Mirka Lenarcik

Autorka tekstów oraz bloga mirosixgotuje.blox.pl

Ukończyła archeologię i anglistykę we Wrocławiu oraz studia doktoranckie w Niemczech. Oprócz gotowania największa pasja to kultura Iranu oraz historia.

Piernik sułtański

Surówka z kiszonej kapusty z miodem i pomarańczą

Kapusta czerwona z porto

Agata Kurzajak

Agata Kurzajak

Autorka przepisów kulinarnych i bloga ziarenkapieprzu.com.pl

Ukończyła filologię polską i podyplomowe studia z zakresu doradztwa zawodowego na UAM w Poznaniu. Doradca zawodowy i trener. Jej największą pasją jest gotowanie. Uwielbia łączyć różne smaki i odkrywać nowe przyprawy. Miłośniczka zwierząt, filmów dokumentalnych oraz herbaty z miodem i cytryną.

Zielona sałata z dressingiem miodowo-musztardowym

Wiosenna sałata ze szpinakiem i winegretem czosnkowo-miodowym

Skrzydełka z miodem i chili