Portal Pszczelarski

Katowickie pszczoły z miejskich pasiek gotowe do zimy 2022

pszczelarstwo śląskie pszczelarstwo miejskie Miód z kroplą Katowic Miód z nutą Katowic Zakład Pszczelnictwa w Puławach

Jak informuje Dziennik Zachodni, pszczoły z miejskiej pasieki usytuowanej na dachach Narodowej Orkiestry Symfonicznej Polskiego Radia i dwóch basenów w Katowicach przygotowano na okres zimy. Pszczoły otrzymały pokarm i leki przeciwko warrozie. Urząd Miasta zamierza pozyskiwany stąd miód wykorzystywać w celach promocyjnych.

Katowickie miejskie pasieki znajdują na dachach: Narodowej Orkiestry Symfonicznej Polskiego radia oraz basenów na Brynowie i Burowcu. Do każdego ula przed zimą dostarczono 20 kilogramów pokarmu. Miód pozyskiwany z tych miejsc nosi nazwę "Miód z kroplą Katowic" oraz "Miód z nutą Katowic"."Słoiczki z pszczelim produktem będzie można także wygrać w konkursach organizowanych na profilach miasta w mediach społecznościowych. 

Urząd Miasta w Katowicach zlecił Zakładowi Pszczelnictwa w Puławach badania miodu z katowickich pasiek. Okazało się, że jest on bardzo wysokiej jakości i zawiera gatunki klonów, wierzb, kasztanowców oraz śliw i roślin kapustowatych. Jednocześnie katowicki miód pozbawiony jest śladów pestycydów, a stosunek fruktozy do sumy glukozy i fruktozy powyżej 50%, co sugeruje jego stosunkowo wolną krystalizację. Zawartość sacharozy jest niska – 0,4%. 100 gramów katowickiego miodu to średnio 341 kilokalorii. 

 



Liczba wyświetleń artykułu: 741

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Magdalena

Magdalena

Autorka przepisów kulinarnych i bloga nadpaleniskiem.blogspot.com

Dorastając w babcinej kuchni, nauczyłam się, że najlepsza kuchnia to polska kuchnia i to ją uwielbiam najbardziej. "Chwilowo" udomowiona mama na pełen etat, chwytająca życie za rogi, nie bojąca się wyzwań w żadnej sferze. Z pasji: kucharka i smakoszka, z wykształcenia: geograf.

Majowy miodek z mniszka lekarskiego

Bigos staropolski na winie z miodem

Tartaletki na słodko z bananami i czekoladą

Marcin Balana

Marcin Balana

Redaktor serwisu PortalPszczelarski.pl

Doktorant na Uniwersytecie Ekonomicznym we Wrocławiu. Punktualny, towarzyski, zawsze z milionem nowych pomysłów, które stale przybliża użytkownikom portalu PortalPszczelarski.pl

Święto wiosny z pszczołami w Lubinie 2017

Kradzież zasiedlonych uli - Mogiłowo koło Nidzicy

Naturalny lek na bezsenność z miodem

Celina Habryka

Celina Habryka

Autorka tekstów

Doktorantka w Katedrze Analizy i Oceny Jakości Żywności na Uniwersytecie Rolniczym w Krakowie. Zajmuje się badaniem właściwości fizykochemicznych miodów.

Podział miodów pitnych

Rodzaje miodu ze względu na pochodzenie

Bogdan Piekarz

Bogdan Piekarz

Autor tekstów

Pszczelarz z przeszło 70-letnim doświadczeniem. Autor licznych publikacji w branżowych czasopismach. Członek Rejonowego Koła Pszczelarzy nr 2 w Łodzi.

Miodobranie - krok po kroku

Główny przegląd wiosenny rodzin pszczelich