Portal Pszczelarski

Udany sezon podkarpackich pszczelarzy 2022

pszczelarstwo podkarpackie sezon pszczelarski Wojewódzki Związek Pszczelarzy w Rzeszowie Tadeusz Dylon miodobranie

Jak informuje serwis TVP 3 Regiony, pszczelarze z województwa podkarpackiego zdołali zebrać w sezonie 2022 roku średnio 22 kilogramy miodu z ula. Tym samym zanotowali lepszy wynik niż w roku poprzednim. 

Zdaniem prezesa Wojewódzkiego Związku Pszczelarzy w Rzeszowie Tadeusza Dylona taki rezultat jest w znacznej mierze zasługą pogody, szczególnie tej, która panowała na wiosnę, kiedy było ciepło i deszczowo, ale zarazem bez upałów i ulew, a także przymrozków. Dzięki temu pszczoły mogły spokojnie zebrać pokarm. 

Wiosną rodziny pszczele zebrały nektar między innymi z drzew owocowych, rzepaku, wierzby iwy czy mniszka lekarskiego. Gorzej był natomiast latem, kiedy pojawiły się upały. Stąd mniejsze zbiory miodów akacjowych, lipowych, gryczanych czy wielokwiatowych. Jednak już na początku jesieni udało się zrekompensować ten wynik miodem z nawłoci czy spadzi, który jest wizytówką podkarpackiego pszczelarstwa. 

Średnio 22 kilogramy miodu z ula to wynik o 7 kilogramów lepszy niż w 2021 i 2020 roku. Liczbę pszczelarzy w województwie podkarpackim szacuje się na ponad 4 tysiące. Utrzymują oni około 110 tysięcy rodzin pszczelich. Na jeden metr kwadratowy przypada sześć rodzin pszczelich - o dwie rodziny więcej niż wynosi średnia krajowa.



Liczba wyświetleń artykułu: 240

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Magdalena

Magdalena

Autorka przepisów kulinarnych i bloga nadpaleniskiem.blogspot.com

Dorastając w babcinej kuchni, nauczyłam się, że najlepsza kuchnia to polska kuchnia i to ją uwielbiam najbardziej. "Chwilowo" udomowiona mama na pełen etat, chwytająca życie za rogi, nie bojąca się wyzwań w żadnej sferze. Z pasji: kucharka i smakoszka, z wykształcenia: geograf.

Bigos staropolski na winie z miodem

Tartaletki na słodko z bananami i czekoladą

Nalewka jaśminowa z miodem

Emilia

Emilia

Autorka przepisów kulinarnych oraz bloga Kuchenna Kontrrewolucya

Całkiem świeżo upieczona tak mama, jak blogerka kulinarna. Fascynatka dobrej kuchni i słowiańskiego folkloru.

Kaczka w marynacie korzennej pieczona w miodzie pitnym

Sałatka z ogórków w zalewie octowo-miodowej na zimę

Pieczone przepiórki miodowo-cynamonowe z kremem z pieczarek

Paulina Jamrozik

Paulina Jamrozik

Autorka tekstów oraz właścicielka Medis-online.pl

Założycielka Gabinetu Dietetycznego MEDIS. Na co dzień pomaga trwale zmienić nawyki żywieniowe swoim pacjentom. Pokazuje jak pozbyć się zbędnej tkanki tłuszczowej, poprawić samopoczucie, samoocenę, a przede wszystkim zdrowie.

Domowy sposób na wzmocnienie odporności

Pasieka Syta Pszczoła

Pasieka Syta Pszczoła

Pasieka Syta Pszczoła to marka pod którą prowadzi swoją pasiekę doświadczony pszczelarz - Michał Wawszczak. Kontakt dla Klientów i mediów: 794 666 570

Miód wędzony - powstanie, proces wędzenia, przeznaczenie