Portal Pszczelarski

Udany sezon podkarpackich pszczelarzy 2022

pszczelarstwo podkarpackie sezon pszczelarski Wojewódzki Związek Pszczelarzy w Rzeszowie Tadeusz Dylon miodobranie

Jak informuje serwis TVP 3 Regiony, pszczelarze z województwa podkarpackiego zdołali zebrać w sezonie 2022 roku średnio 22 kilogramy miodu z ula. Tym samym zanotowali lepszy wynik niż w roku poprzednim. 

Zdaniem prezesa Wojewódzkiego Związku Pszczelarzy w Rzeszowie Tadeusza Dylona taki rezultat jest w znacznej mierze zasługą pogody, szczególnie tej, która panowała na wiosnę, kiedy było ciepło i deszczowo, ale zarazem bez upałów i ulew, a także przymrozków. Dzięki temu pszczoły mogły spokojnie zebrać pokarm. 

Wiosną rodziny pszczele zebrały nektar między innymi z drzew owocowych, rzepaku, wierzby iwy czy mniszka lekarskiego. Gorzej był natomiast latem, kiedy pojawiły się upały. Stąd mniejsze zbiory miodów akacjowych, lipowych, gryczanych czy wielokwiatowych. Jednak już na początku jesieni udało się zrekompensować ten wynik miodem z nawłoci czy spadzi, który jest wizytówką podkarpackiego pszczelarstwa. 

Średnio 22 kilogramy miodu z ula to wynik o 7 kilogramów lepszy niż w 2021 i 2020 roku. Liczbę pszczelarzy w województwie podkarpackim szacuje się na ponad 4 tysiące. Utrzymują oni około 110 tysięcy rodzin pszczelich. Na jeden metr kwadratowy przypada sześć rodzin pszczelich - o dwie rodziny więcej niż wynosi średnia krajowa.



Liczba wyświetleń artykułu: 76

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Kuba

Kuba

Autor przepisów i bloga Kuba w kuchni (z małą pomocą Mamy)

Jeden z najmłodszych kucharzy w Polsce. Ma 5 lat. Bardzo lubi pływać, śpiewać, czytać i rysować.

Babeczki orzechowo-bananowe z polewą miodową

Magdalena Faltyn

Magdalena Faltyn

Autorka przepisów kulinarnych i bloga kuchniakrokusia.co.uk.

Na co dzień mama, której pasją jest gotowanie, czytanie książek oraz zwiedzanie ciekawych miejsc.

Marchewka z jabłkiem i miodem

Łosoś w musztardzie i miodzie

Koktajl z mango i ananasa z mlekiem kokosowym

Marta Stachowiak

Marta Stachowiak

Autorka przepisów kulinarnych i bloga My Sweet Morning

Blogerka kulinarna (celebrate-your-morning.blogspot.com), na co dzień praktykująca słodkie śniadania. Prawdziwa koneserka miodów. Miłośniczka zdrowego i smacznego trybu życia. Swoją artystyczną duszę ujawnia nie tylko na talerzu ale również w rysunku i decoupage'u.

Dyniowe drożdżowe z awokado

Naleśniki bananowe z miodem

Zdrowe cukierki z miodem w trzech wersjach

Centrum Apiterapii ApiBałt

Centrum Apiterapii ApiBałt

Bałtów 8, 27-423 Bałtów (na terenie Bałtowskiego Kompleksu Turystycznego) Telefon: +48 530-747-744 E-mail: biuro@apibalt.pl

Mini SPA w Bałtowie