Portal Pszczelarski
Firma Łysoń
Firma Łysoń

Udany sezon podkarpackich pszczelarzy 2022

pszczelarstwo podkarpackie sezon pszczelarski Wojewódzki Związek Pszczelarzy w Rzeszowie Tadeusz Dylon miodobranie

Jak informuje serwis TVP 3 Regiony, pszczelarze z województwa podkarpackiego zdołali zebrać w sezonie 2022 roku średnio 22 kilogramy miodu z ula. Tym samym zanotowali lepszy wynik niż w roku poprzednim. 

Zdaniem prezesa Wojewódzkiego Związku Pszczelarzy w Rzeszowie Tadeusza Dylona taki rezultat jest w znacznej mierze zasługą pogody, szczególnie tej, która panowała na wiosnę, kiedy było ciepło i deszczowo, ale zarazem bez upałów i ulew, a także przymrozków. Dzięki temu pszczoły mogły spokojnie zebrać pokarm. 

Wiosną rodziny pszczele zebrały nektar między innymi z drzew owocowych, rzepaku, wierzby iwy czy mniszka lekarskiego. Gorzej był natomiast latem, kiedy pojawiły się upały. Stąd mniejsze zbiory miodów akacjowych, lipowych, gryczanych czy wielokwiatowych. Jednak już na początku jesieni udało się zrekompensować ten wynik miodem z nawłoci czy spadzi, który jest wizytówką podkarpackiego pszczelarstwa. 

Średnio 22 kilogramy miodu z ula to wynik o 7 kilogramów lepszy niż w 2021 i 2020 roku. Liczbę pszczelarzy w województwie podkarpackim szacuje się na ponad 4 tysiące. Utrzymują oni około 110 tysięcy rodzin pszczelich. Na jeden metr kwadratowy przypada sześć rodzin pszczelich - o dwie rodziny więcej niż wynosi średnia krajowa.



Liczba wyświetleń artykułu: 572

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Ernest Bryll

Ernest Bryll

Autor tekstów

Polski poeta, pisarz, autor tekstów piosenek, dziennikarz, tłumacz i krytyk filmowy. Właściciel strony bryll.pl

Modlitwa - Ernest Bryll

Tadeusz Kąkol

Tadeusz Kąkol

Autor tekstów

Emerytowany nauczyciel zawodu w Zespole Szkół Rolniczych. Obecnie zajmuje się pszczołami (12 uli) i ogrodnictwem (rośliny miododajne) w Grabowcu koło Zamościa.

Pszczelarz, a kto to taki?

Propolis - produkt pszczeli

Pyłek kwiatowy a pyłek pszczeli

Malgorzata Radziszewska

Malgorzata Radziszewska

Autorka przepisów kulinarnych

Blogerka kulinarna (amku.blogspot.com), która uwielbia kuchenne eksperymenty. Z zawodu: tester aplikacji. Na co dzień: mama. W wolnych chwilach robi zdjęcia i zajmuje się promowaniem fotografii mobilnej działając w ramach Grupy Mobilni (grupamobilni.pl).

Ogórki z miodem

Różano-orkiszowy torcik naleśnikowy z miodem

Koktajl pietruszkowy z miodem